Ухвала
від 22.02.2019 по справі 915/935/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

22 лютого 2019 року Справа № 915/935/18

м.Миколаїв

За первісним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Колосс»

(73485, м.Херсон, с.Антонівка, вул. Набережна, 11, код ЄДРПОУ 37125766, р/р 26006000030594 в ХФ АБ «Південний», МФО 328209)

до відповідача: Головного управління Національної поліції в Миколаївській області,

(54001, м.Миколаїв, вул. Декабристів, 5, код ЄДРПОУ 40108735),

третя особа – 1 без самостійних

позовних вимог на предмет

спору на стороні відповідача: Головне управління Державної казначейської служби України

у Миколаївській області

(54055, м.Миколаїв, пр.Центральний, 141-В, код ЄДРПОУ 37992030)

третя особа – 2 без самостійних

позовних вимог на предмет

спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Роздолля»

(57300, Миколаївська обл., Снігурівський район, м.Снігурівка, вул. Виноградна, 22, код ЄДРПОУ 32983367)

третя особа – 3 без самостійних

позовних вимог на предмет

спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Придніпровське»

(57378, Миколаївська обл., Снігурівський район, с.Новотимофіївка, вул. Молодіжна, 44, код ЄДРПОУ 36896053)

Про стягнення коштів в сумі 347718,0 грн. в рахунок відшкодування шкоди

За зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Роздолля»

(57300, Миколаївська обл., Снігурівський район, м.Снігурівка, вул. Виноградна, 22, код ЄДРПОУ 32983367)

Суддя Ткаченко О.В.

Без виклику представників сторін.

СУТЬ СПОРУ: про розгляд матеріалів за зустрічним позовом ТОВ «Роздолля» про стягнення з ТОВ «Колосс» заборгованості за зберігання насіння соняшнику за договором складського зберігання №9 від 28.08.2015р. в сумі 64462,51 грн.

В провадженні Господарського суду Миколаївської області знаходиться справа №915/935/18 за позовом ТОВ «Колосс» до Головного управління національної поліції в Миколаївській області про стягнення коштів в сумі 347718,0 грн. в рахунок відшкодування шкоди.

Ухвалою суду від 06.02.2019р. до участі у справі був залучений співвідповідач – ТОВ «Роздолля», встановлено співвідповідачу строк для подання відзиву на позов, оформленого згідно вимог ст. 165 ГПК України, – десять днів з дня отримання даної ухвали

15.02.2019р. від ТОВ «Роздолля» до суду надійшов відзив на позов та зустрічна позовна заява, в якій він просить суд стягнути з ТОВ «Колосс» заборгованість за зберігання насіння соняшнику за договором складського зберігання і надання послуг по прийомці, сушці, очистці та відпуску зернових культур №9 від 28.08.2015р. в сумі 64462,51 грн. та судові витрати.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення зустрічної позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 180 ГПК України, відповідач має право пред'явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Частиною 4 цієї ж статті визначено, що зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред'явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною четвертою цієї статті, застосовується положення статті 174 цього Кодексу.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до позовної заяви, а саме позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи-підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, якщо законом встановлений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з приписами ч.1 ст.164 ГПК України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У відповідності до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, ТОВ «Роздолля» (позивач за зустрічним позовом) ставить позовні вимоги майнового характеру до ТОВ «Колосс», однак, у зустрічній позовній заяві не зазначає повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи-підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Позивачем за зустрічним позовом у зустрічній позовній заяві зазначений суб'єктний склад сторін за первісним позовом, в тому числі за участю третіх осіб без самостійних позовних вимог замість суб'єктного складу сторін та інших (можливих) учасників у справі за зустрічним позовом.

Позивачем за зустрічним позовом взагалі не визначено суб'єктного складу – відповідача та можливої участі інших учасників справи з обґрунтуванням їх залучення.

Окрім того, позивачем за зустрічним позовом не надано суду належні та допустимі докази направлення зустрічної позовної заяви за вих. №26 від 15.02.2019р. до ТОВ «Роздолля» на адреси інших учасників справи.

До матеріалів позовної заяви додані фіскальні чеки та описи вкладення у цінний лист, з яких вбачається, що на адреси ТОВ «Придніпровське», Головного управління Державної казначейської служби України у Миколаївській області, Головного управління Національної поліції в Миколаївській області та ТОВ «Колосс» були направлені: позовна заява до ТОВ «Придніпровське» від 15.02.2019р. та додані до неї документи згідно з переліком (опис вкладного у цінний лист ОС-1 5400135752343) та відзив від 15.02.2019р. на позовну заяву ТОВ «Колосс» із доданими до нього документами (описи вкладення у цінний лист ОС-1 5400135752278, ОС-1 5400135752335, ОС-1 5400135752351).

Вказані описи вкладеного не містять відомостей щодо направлення на адреси ТОВ «Придніпровське», Головного управління Державної казначейської служби України у Миколаївській області, Головного управління Національної поліції в Миколаївській області та ТОВ «Колосс» зустрічної позовної заяви №26 від 15.02.2019р. та доданих до неї документів згідно з переліком.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що ТОВ «Роздолля» при поданні зустрічного позову не дотримано вимог ст.ст.164, 172 ГПК України, що відповідно до вимог ч.1 ст.174 ГПК України є підставою для залишення зустрічної позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ч.1 ст.174, 180, 234, 235 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Роздолля»», залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю «Роздолля» усунути встановлені при поданні зустрічної позовної заяви недоліки не пізніше 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Роз'яснити ТОВ «Роздолля», що при невиконанні вимог даної ухвали, зустрічна позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Ухвала суду, у відповідності до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено25.02.2019

Судовий реєстр по справі —915/935/18

Ухвала від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Постанова від 27.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 10.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Судовий наказ від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Судовий наказ від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Постанова від 07.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 01.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні