Вирок
від 22.02.2019 по справі 385/1890/18
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

м.Гайворон, вул.Великого Кобзаря, 3 Кіровоградської області, 26300


Справа № 385/1890/18

1-кп/385/16/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2019 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

із секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому відкритому судовому засіданні у м. Гайворон, Кіровоградської областів залі судових засідань Гайворонського районного суду Кіровоградської області кримінальне провадження № 12018120120000602 від 09.11.2018 року про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Гайворон, Кіровоградської області, українця, громадянина України, освіта середня, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, -

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до наказу директора Комунального закладу «Гайворонський професійний аграрний ліцей» №24 від 24.04.2014 року ОСОБА_3 23 червня 2016 року було прийнято на роботу до КЗ «Гайворонський ПАЛ», на посаду завідувача господарством.

Відповідно до посадової інструкції завідувача господарством, з якою ОСОБА_3 особисто ознайомлений, останній зобов`язаний:

- забезпечувати адміністративно-господарське обслуговування навчально-виробничої діяльності навчального закладу;

- організовувати придбання обладнання, меблів інвентарю, канцелярських товарів для потреб навчального закладу;

- здійснювати контроль оформлення розрахунків за господарські послуги;

- організовувати роботу складського господарства, створювати умови для належного зберігання і цілісності, якісному та повному раціональному харчуванню, забезпечення необхідними продуктами;

- контролювати раціональне використання матеріалів і коштів для господарських цілей;

-координувати роботу підлеглих служб і структурних підрозділів;

-забезпечувати господарську самостійність навчального закладу, вчасне укладення необхідних договорів;

-забезпечувати дотримання вимог охорони праці під час експлуатації головної будівлі та Інших приміщень, технологічного, енергетичного обладнання, здійснювати їх періодичний огляд і організувати їх поточний ремонт.

-забезпечувати дотримання вимог ТБ при переміщенні вантажів, вантажно-розвантажувальних робіт, експлуатації транспортних засобів на території ліцею;

-організовувати дотримання норм пожежної безпеки будов і споруд, слідкувати за справністю засобів пожежогасіння;

-та ін..

Відповідно до договору про повну матеріальну відповідальність від 24.04.2014 року укладено між директором «КЗ «Гайворонський ПАЛ» та завідувачем господарством ОСОБА_3 , на останнього було покладено обов`язки:

1) забезпечувати збереження цінностей;

2) вести у встановленому порядку облік цінностей, які у нього знаходяться і подавати адміністрації підзвітні документи і звіт про рух і залишки цінностей;

3) терміново повідомляти адміністрацію про всі випадки крадіжок, недостач, залишків і зверхнормових витрат довірених йому цінностей;

4) господарськи і бережно відноситись до зберігання та розходу цінностей;

5) постійно підвищувати свою ділову кваліфікацію.

При виявленні крадіжок, недостач чи зверхнормових витрат цінностей працівник несе матеріальну відповідальність перед адміністрацією за вчинені збитки в рамках повного розміру збитків. Дія цього договору поширюється на весь період праці ОСОБА_3 .

17.09.2018 в м. Гайворон, Кіровоградської області, ОСОБА_3 , перебуваючи на посаді завідувача господарства в Гайворонському професійному аграрному ліцею, будучи матеріально відповідальною особою, знаходився на території паливного складу ФОП « ОСОБА_7 », що по АДРЕСА_2 , де отримував вугілля марки «ДГ КО», придбане відповідно до договору від 17.09.2018 року КЗ «Гайворонський професійний аграрний ліцей» у ФОП « ОСОБА_7 », загальною вагою 43,025 тони. У цей час у ОСОБА_3 виник злочинний корисливий умисел направлений на привласнення чужого майна, належного КЗ «Гайворонський ПАЛ», а саме частини придбаного вище вказаним комунальним закладом вугілля в кількості 2000 кілограмів.

Цього ж дня близько 12.00 год. ОСОБА_3 , діючи з прямим умислом, з корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою незаконного збагачення, реалізовуючи свій злочинний намір направлений на привласнення чужого майна, яке було ввірене його і перебувало в його віданні, під час спілкування із свідком - ОСОБА_7 , який, відповідно до укладеного договору, відвантажував вугілля придбане КЗ «Гайворонський ПАЛ», повідомив останнього, що частину придбаного КЗ «Гайворонський ПАЛ» вугілля в розмірі 2000 кілограмів перевезе до навчального закладу самостійно за допомогою власного транспорту, на що ОСОБА_8 погодився. Після чого ОСОБА_3 , попрохав свого знайомого свідка ОСОБА_9 , який має у власності вантажний автомобіль ЗІЛ-130, допомогти йому перевезти до себе додому вугілля вагою 2000 кілограмів, ніби-то придбане ним у ФОП « ОСОБА_7 », при цьому не повідомляючи ОСОБА_9 свого дійсного злочинного наміру, спрямованого привласнення вказаного вугілля.

Після чого ОСОБА_3 , обернувши на свою користь 2000 кг вугілля, невідкладно, маючи можливість розпоряджатись вказаним майном Гайворонського ПАЛ на власний розсуд, повантажив вугілля марки «ДГ КО» загальною вагою 2000 кілограмів на автомобіль ОСОБА_9 та за допомогою нього перевіз до власного домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , де зберігав у господарчому приміщенні на території домоволодіння.

07.11.2018, працівниками Гайворонського професійного аграрного ліцею було виявлено факт викрадення належного ліцею майна невідомою особою та директор ОСОБА_10 до Гайворонського ВП ГУНП в Кіровоградській області звернувся із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності невідомої особи за вчинення таємного викрадення майна, на підставі якої 09.11.2018 внесено відомості до ЄРДР за №1201812120000602 за ч.1 ст. 191 КК України, розпочато досудове розслідування.

У ході проведення слідчих (розшукових) дій 21.11.2018 в період часу з 14.10 по 14.50 год. в ході проведення огляду місця події - територію домоволодіння, за адресою: АДРЕСА_1 , в якому проживає ОСОБА_3 , за добровільної згоди останнього, працівниками поліції Гайворонського ВП ГУНП в Кіровоградській області виявлено і вилучено майно, належного Гайворонському ПАЛ, а саме: вугілля марки «ДГ КО», загальною вагою 2000 кг.

Своїми умисними діями ОСОБА_3 привласнивши ввірене йому майно заподіяв КЗ «Гайворонський професійний аграрний ліцей» матеріального збитку на загальну суму 8000 гривень, що складає ринкову вартість викраденого майна.

Умисні дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 191 КК України, а саме: привласнення чужого майна, яке перебувало у відданні особи.

До суду надійшли обвинувальний акт та угода про визнання винуватості, яка укладена 11.12.2018 року міжначальником Гайворонського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури ОСОБА_11 , обвинуваченим ОСОБА_3 , захисником ОСОБА_6 . Представник потерпілого ОСОБА_5 письмово погодилася на укладення угоди про визнання винуватості.

За умовамивказаної угоди ОСОБА_3 , беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

При узгодженні міри покарання сторонами враховано обставини, які пом`якшують або обтяжують покарання обвинуваченого. Обставини, які пом`якшують покарання: щиро розкаявся та сприяв розслідуванню кримінального провадження у з`ясуванні обставин вчинених правопорушень на досудовому слідстві. Обставини, які обтяжують покарання відсутні.

Сторонами також узгоджено, що враховуючи ступінь сприяння обвинуваченого у проведенні кримінального провадження щодо нього, характер і тяжкість обвинувачення, наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидкого судового провадження, особу обвинуваченого, наявність кількох обставин, що пом`якшують покарання та знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, та призначено ОСОБА_3 , за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн., без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості між начальником Гайворонського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури ОСОБА_11 , обвинуваченим ОСОБА_3 , захисником ОСОБА_6 . Представник потерпілого ОСОБА_5 письмово погодилася на укладення угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно доп. 2 ч. 1 ст. 468 КПК Україниукримінальному провадженніможе бути укладена угода між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості.

Як передбаченоч. 4 ст. 469 КПК Україниугода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченимможе бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 , обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, який відповідно дост.12 КК Україниє злочином середньої тяжкості.

При цьому, судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначеніч. 4 ст. 474 КПК України,прокурор, обвинувачений, захисник та представник потерпілого цілком розуміють наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбаченіч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального таКримінального кодексів України.

Прокурор вважає можливим затвердження угоди про визнання винуватості,оскільки вона відповідає вимогам закону та призначити обвинуваченому узгоджене в угоді покарання.

Обвинувачений ОСОБА_3 , який вину визнав, розкаявся, просить вказану угоду затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання.

Представник потерпілого ОСОБА_5 не заперечує проти укладення угоди про визнання винуватості.

Таким чином, проаналізувавши надані матеріали, вислухавши пояснення обвинуваченого, думку прокурора, захисника, представника потерпілого, суд прийшов до висновку про затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченомуузгодженого сторонами покарання, яке буде необхідне і достатнє для його виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

Цивільний позов та судові витрати по справі відсутні.

Запобіжний захід стосовно обвинуваченого не обирався.

Речові докази слід вирішити в порядкуст.100 КПК України.

На основі викладеного, керуючись ст.ст. 373,374,475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити укладену 11 грудня 2018 рокуугоду між начальником Гайворонського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури ОСОБА_11 , обвинуваченим ОСОБА_3 , захисником ОСОБА_6 та погоджену представником потерпілого ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_3 визнати винним і призначити за ч. 1 ст. 191 КК України покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Після вступу вироку в законну силу речові докази:

- вугілля, марки «ДГ КО», загальною вагою 2000 кг., яке передано на зберігання до Гайворонського професійного аграрного ліцею залишити Гайворонському професійному аграрному ліцею як власнику.

Долучити до обвинувального акту матеріали досудового провадження.

Вирок можебути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області через Гайворонський районний суд протягом 30 діб після проголошення з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Учасники судового провадження отримують копію вироку в порядку ч. 6 ст. 376 КПК України.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому, захиснику, представнику потерпілого та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

22.02.2019

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80034488
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —385/1890/18

Вирок від 22.02.2019

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Панасюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні