Рішення
від 20.02.2019 по справі 402/120/19
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №402/120/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"20" лютого 2019 р. Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого - судді: Ясінського Л.Ю.

секретаря судового засідання: Кашнікова І.А.

присяжних: ОСОБА_1, ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Благовіщенське Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_3, ОСОБА_4, зацікавлена особа: Благовіщенська міська рада про призначення піклувальника над обмежено дієздатною особою,

В С Т А Н О В И В:

Заявники ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулися до суду з заявою про звільнення від виконання обов'язків піклувальника відносно обмежено недієздатної та призначення нового піклувальника.

Заявники зазначають, що 20.03.2007 року рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 (яка являється інвалідом 1 групи з дитинства та потребує стороннього догляду) визнано обмежено дієздатною та призначено піклувальником - ОСОБА_4. В даний час ОСОБА_4 звернулась з заявою в якій просить зняти з неї обов'язки піклувальника за віком та станом її здоров'я а ОСОБА_3 просить призначати її піклувальником над недієздатною ОСОБА_5

Призначення піклувальника для ОСОБА_5 необхідно так, як вона страждає на психічне захворювання та не може усвідомлювати своїх дій та керуватися ними.

У зв'язку з вищевикладеним заявник ОСОБА_4 просить суд зняти з нею обов'язки опікуна над її недієздатною донькою ОСОБА_5 а заявник ОСОБА_3 просить призначити її опікуном над недієздатною.

Заявники в судове засідання не з'явилися, направили до суду заяви якими, заявлені вимоги підтримують у повному обсязі та просять їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи опікунської ради при виконавчому комітеті Благовіщенської міської ради Кіровоградської області в судове засідання не з'явилась, направила до суду заяву проти задоволення не заперечує.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3 ст. 211 ЦПК України , фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України .

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає заяву такою, що підлягає до задоволення у повному обсязі.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2, згідно довідки до акту огляду МСЕК від 17.04.1990року виданої спеціалізованою психіатричною МСЕК міста Кіровограда, з 17.04.1990 року встановлено першу групу інвалідності безстроково, причина інвалідності - інвалід з дитинства психічного захворювання. ( а.с.8).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2 її матір'ю являється ОСОБА_4 ( а.с. ??)

Рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 20.03.2007 року ОСОБА_5 визнано обмежено недієздатною та встановлено над нею опіку ( а.с.10 ).

ОСОБА_4 разом зі своєю донькою проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3 з 12.04.1988 року по теперішній час, що підтверджується витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання ( а.с.5).

ОСОБА_4 за своїм віком та станом здоров'я не може здійснювати догляд та опіку над обмежено недієздатною донькою ОСОБА_5, а тому вимушена була звернутись до суду з заявою про звільнення її від обов'язків опікуна.

Заявник ОСОБА_3 бажає здійснювати опіку над обмежено недієздатною ОСОБА_5, оскільки являється дружиною ОСОБА_6, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії І-ОЛ № 022714, який являється рідним братом ОСОБА_5.

Врахувавши позицію заявників, дослідивши матеріали справи, врахувавши думку заінтересованої особи, викладену у письмовій заяві, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України , суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно до ст. 58 Цивільного кодексу України опіка встановлюється над фізичною особою, яка визнана недієздатною.

Частиною 1статті 60 Цивільного кодексу України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1ст.75 Цивільного кодексу України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Враховуючи, що відповідно до ст.59 ЦК України суд призначає опікуна над фізичною особою у разі визнання її недієздатної, суд вважає, що заява про призначення опікуна підлягає задоволенню.

Представник органу опіки та піклування підтвердив, що ОСОБА_4 слід звільнити від обов'язків опікуна та не заперечує щодо призначення опікуном заявника ОСОБА_3, яка справиться з обов'язками, що будуть на неї покладені.

З огляду на наведене, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 39-41 , 55 , 58 , 60 , 62 , 63 ЦК України , ст. ст. 4 , 5 , 12-13 , 76-81 , 263-265 , 268 , 293 , 295-300 ЦПК України , суд,

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Звільнити попереднього опікуна ОСОБА_4, від повноважень опікуна над недієздатною донькою ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Призначити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 опікуном над недієздатною - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник : ОСОБА_4, проживаюча за адресою ІНФОРМАЦІЯ_5, ідентифікаційний код НОМЕР_1

Заявник: ОСОБА_3, проживаюча за адресою ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний код НОМЕР_2.

Заінтересована особа: Благовіщенська міська рада Кіровоградської області, адреса місцезнаходження : 26400, місто Благовіщенське вулиця Промислова 23/54 Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 24713228.

Суддя:ОСОБА_7 П Присяжні: ОСОБА_1 ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено24.02.2019
Номер документу80036183
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення піклувальника над обмежено дієздатною особою

Судовий реєстр по справі —402/120/19

Рішення від 20.02.2019

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні