Рішення
від 21.02.2019 по справі 601/375/19
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/375/19

Провадження № 2-о/601/15/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2019 року Кременецький районний суд Тернопільської області у складі: головуючого судді Білосевич Г.С.,

присяжних: Рабешко В.С., Вілівчук Н.Ю.,

з участю секретаря судового засідання Польової Ж.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременці справу за заявою Почаївської обласної психоневрологічної лікарні про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди,

з участю прокурора Павлюк У.С.,

представника заявника ОСОБА_3,

особи, щодо якої розглядаються питання - ОСОБА_4 та її представника ОСОБА_5,

встановив:

Головний лікар Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_6 звернулась до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає в АДРЕСА_1 у психіатричний заклад без її згоди, у зв'язку з наявністю у неї тяжкого психічного розладу, внаслідок чого остання неспроможна самостійно задовольнити основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

У судовому засіданні представник Почаївської обласної психоневрологічної лікарні ОСОБА_3 заяву підтримала з підстав, викладених у ній та просить її задовольнити. Окрім того, пояснила, що ОСОБА_4 хворіє на тяжкі психічні розлади, відмовляється від їжі та ліків, безпричино кричить, тому потребує лікування. Неодноразово лікувалась у психоневрологічній лікарні.

Прокурор в судовому засіданні погодилась із заявленими вимогами про госпіталізацію ОСОБА_4 у психіатричний стаціонар без її згоди.

ОСОБА_5, яка є опікуном ОСОБА_4, просить подану заяву задовольнити, оскільки остання хворіє на тяжкий психічний розлад, потребує лікування.

Судом встановлено, що 19 лютого 2019 року до Почаївської обласної психоневрологічної лікарні поступила ОСОБА_4 в супроводі опікуна ОСОБА_5 та родички ОСОБА_7

Згідно огляду комісії лікарів-психіатрів Почаївської обласної психоневрологічної лікарні від 20 лютого 2019 року № 22, оглянуто ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, жительку м. Кременець вул. 107 Кременецької дивізії, 18/23 Тернопільської області та встановлено, що вона страждає на інший тип шезофренії, безперервний перебіг, синдром емоційно-вольової нестійкості, внаслідок чого потребує постійного сторонього догляду і не може дати усвідомлену згоду на госпіталізацію.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши огляд комісії лікарів-психіатрів № 22 від 20 лютого 2019 року приходить до висновку, що ОСОБА_4 страждає на тяжкий психічний розлад, тому потребує госпіталізації в психіатричний стаціонар без її згоди, оскільки остання не може самостійно дати усвідомлену згоду на лікування.

Згідно статті 14 Закону України Про психіатричну допомогу , особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_4, у зв'язку з наявністю в неї важкого психічного розладу, внаслідок чого вона неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, потребує госпіталізації до психіатричного закладу без її згоди.

На підставі наведеного, керуючись статтями 339 - 342, 430 ЦПК України, статтею 14 Закону України Про психіатричну допомогу , суд -

вирішив:

Заяву Почаївської обласної психоневрологічної лікарні про госпіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка проживає АДРЕСА_1 в психіатричний стаціонар без її згоди.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: Почаївська обласна психоневрологічна лікарня, місцезнаходження: вул. Фабрична, 17 м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 02000872.

Головуючий:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено24.02.2019
Номер документу80043203
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до психіатричного закладу без її згоди, з участю прокурора Павлюк У.С., представника заявника ОСОБА_3, особи, щодо якої розглядаються питання - ОСОБА_4 та її представника ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —601/375/19

Рішення від 21.02.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні