Ухвала
від 11.01.2019 по справі 752/12734/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12734/18

Провадження № 1-кс/752/645/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

11.01.2019 року Голосіївський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши матеріали клопотання старшого слідчогоз ОВСпершого СВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором Київськоїмісцевої прокуратури№ 1 ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,що містятьбанківську таємницю,у кримінальномупровадженні №12018100010004944 від 22.05.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212, ч. 2 ст.205 КК України, слідчий суддя -

Встановив:

В провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просив надати йому доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Обґрунтовуючи клопотання слідчий зазначив, що досудовим розслідуванням встановлені підприємства з ознаками фіктивності, зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », незаконна фінансово-господарська діяльність яких полягала у проведенні безтоварних операцій, укладанні фіктивних договорів без наміру їх подальшого виконання, у наданні «послуг» з мінімізації податкових зобов`язань шляхом формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Під час проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » вилучено фінансово-господарські документи, а саме: акти прийому передачі векселів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), які свідчать про сумнівні операції з приводу погашення заборгованості за отриманий товар.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів шляхом їх вилучення, які містять банківську таємницю (оригінали документів відкриття розрахункового рахунку, юридичної справи, прибуткових касових ордерів та копії документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях), які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по банківським рахункам вищевказаних підприємств.

Згідно з базою даних ДФС України вищезазначені СГД мають відкриті рахунки в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 )відкриті рахунки № НОМЕР_5 ; № НОМЕР_6 ; № НОМЕР_7 .

Слідчий зазначає про те, що відомості, які містяться в документах юридичної справи, прибуткових касових ордерах та копіях документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання грошових коштів по рахункам вищевказаних підприємств, відкритих у зазначеній банківській установі, можуть бути доказами у кримінальному провадженню та інформація, яка на них міститься, свідчить про фактичне надходження та списання коштів, перерахованих суб`єктами господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити з викладених підстав.

Фіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалося на підставі ч. 1 ст. 107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

У провадженні першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100010004944 від 22.05.2018 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 КК України

Відповідно до п. 5 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За змістом ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання дійшов висновку про наявність правових підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і банківських документів, а саме, можливості ознайомитися з ними та зробити їх копії.

Доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених слідчим речах і банківських документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Що стосується надання можливості вилучення документів, про що також порушується питання в клопотанні слідчого, то відповідно до вимог ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Передбачених законом підстав для надання слідчим суддею такого розпорядження не вбачається з наданих матеріалах, якими слідчий обґрунтував своє клопотання.

Досягнення зазначеноїслідчим вклопотанні метиотримання доступудо банківськихдокументів -встановлення обставинвчинення кримінальногоправопорушення,зокрема,щодо фактичного надходження та списання коштів по банківському рахунку; встановлення осіб, відповідальних за відкриття та обслуговування рахунків, проведення фінансових операцій по ним, може бути досягнуто на даному етапі досудового розслідування без вилучення оригіналів банківських документів.

Також матеріали клопотання не містять конкретних відомостей про призначення відповідних експертиз та необхідності їх призначення, що робить необґрунтованим посилання на необхідність вилучення саме оригіналів документів

Відповідно до змісту ч. 4 ст. 165 КПК України, копії документів, які вилучаються, виготовляються із використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка предявляє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Керуючись ст.ст. 108, 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя -

Ухвалив:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять банківську таємницю, у кримінальному провадженні №12018100010004944 від 22.05.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , та/або за їх дорученням іншим працівникам податкової міліції, тимчасовий доступ до предметів та документів, які містять банківську таємницю та вилучення їх оригіналів, щодо відкриття, функціонування, руху коштів по банківських рахунках наступних СГД:

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ):

- рахунок № НОМЕР_5 ;

- рахунок № НОМЕР_6 ;

- рахунок № НОМЕР_7 ,

за період з моменту відкриття рахунків по час проведення тимчасового доступу, що знаходяться в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), а саме:

копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по рахункам), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

справи з юридичного оформлення рахунків, в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

виписок з номерами телефонів, комп`ютерів, засобів зв`язку (протоколи з`єднань), з яких проходило з`єднання системи „Клієнт банк між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства;

договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;

документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку;

документів, складених на виконання умов договору про відкриття рахунку у цінних паперах: про зарахування, списання, переказ цінних паперів, актів-рахунків прийому-здачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень Депонента про перерахування на його поточний рахунок доходів в грошових коштах отриманих по цінних паперах, письмових запитів Депонента на отримання виписок про стан рахунків в цінних паперах на окрему дату чи за конкретний період, а також інших виписок та (або) інформаційних довідок , звітів, що стосуються договірних відносин з приводу надання послуг Зберігача цінних паперів, письмових розпоряджень Депонента про проведення операцій за рахунком у цінних паперах та документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій;

документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахунку в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання;

витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення;

всіх наданих Депонентом на вимогу Зберігача документів та відомостей, пов`язаних з виконанням Зберігачем функцій первинного фінансового моніторингу;

копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують рух цінних паперів по рахунку в цінних паперах, що належить вищевказаним СПД, із зазначенням дати та часу операцій, повних назв контрагентів, які продавали та придбавали цінні папери, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номери рахунків, назв та видів цінних паперів, їх емітентів та номінальну вартість, вартість даних цінних паперів по операціях їх купівлі-продажу та всієї наявної інформації про дані операції з цінними паперами на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

документів, які підтверджують факт придбання та продажу вказаним підприємством цінних паперів (договорів, актів прийому-передачі, звітів та інше), в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів. У разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину не надання документів.

В разі відсутності оригіналів, надати доступ до завіреннях копій вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів, що знаходяться у банківській установі.

Посадовим особам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) надати (забезпечити) тимчасовий доступ до оригіналів вищевказаних документів, зазначеним в ухвалі особам та надати можливість вилучити належним чином завірені копії.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обчислювати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Слідчий суддя

Виготовлено в 2-ох оригінальних примірниках.

Примірник № 1 - зберігається у справі № 752/12734/18.

Примірник № 2 та належним чином засвідчену копію ухвали - видано слідчому.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення11.01.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/12734/18

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні