Ухвала
від 28.01.2019 по справі 757/3683/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3683/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Києва провадження за клопотанням заступника начальникавідділу Головногослідчого управлінняНаціональної поліціїУкраїни ОСОБА_3 , про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

28.01.2019 року заступник начальникавідділу Головногослідчого управлінняНаціональної поліціїУкраїни ОСОБА_3 ,за погодженнмз прокуроромвідділу Генеральноїпрокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку приміщень за адресою: м. Київ, вул. Сирецька, 9 за місцем знаходження ТОВ "Колекторське Агентство Фактор" (код ЄДРПОУ 36282034), які на праві приватної власності зареєстровані за ПАТ «Завод Маяк» (код ЄДРПОУ: 14307423)

В обґрунтування вказаного клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження №12018000000000368 від 14.06.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 361 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній заступник начальника Департаменту зв`язку та телекомунікацій Національної поліції України ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з службовими особами Національної поліції України, з корисливих мотивів, за грошову винагороду організував доступ стороннім особам до автоматизованих систем «Інформаційний портал Національна поліція України» та «Інтегрована інформаційно-пошукова системи МВС України», що призводить до витоку інформації про персональні дані громадян України.

В ході виконання доручення слідчого Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції України встановлено, що несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем «Інформаційний портал Національна поліція України» та «Інтегрована інформаційно-пошукова система МВС України», а також несанкціонований збут та розповсюдження інформації з обмеженим доступом (персональні дані громадян України та іншої конфіденційної інформації) продовжують вчиняти працівники ТОВ "Лакі Лабс" (код ЄДРПОУ 41530816), фактично розташоване за адресою: м. Київ, вул. Краківська, 3.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно за адресою: м.Київ, вул. Краківська, 3, зареєстровано за ТОВ "САЛЬСАБІЛЬ", код ЄДРПОУ: 35428179.

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, вилучення та збереження оригіналів документів та інших носіїв інформації, які мають значення для досудового розслідування та містять відомості, що можуть бути доказами під час досудового розслідування, виникає необхідність в проведені слідчої дії - обшуку за місцем знаходження ТОВ "Лакі Лабс" (код ЄДРПОУ 41530816), за адресою: м. Київ, вул. Краківська, 3, з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо доступу стороннімиособами доавтоматизованих систем«Інформаційний порталНаціональна поліціяУкраїни» та«Інтегрована інформаційно-пошуковасистеми МВСУкраїни», асаме:мережевих контролерів(адаптерів),мостів,шлюзів,маршрутизаторів,мобільних телефонів,сім-карток,інших засобівзв`язку,ноутбуків,комп`ютерів,планшетних комп`ютерів,копіювальної технікита техніки,яка можезберігати,створювати електроннікопії документівабо інформаціюпро діяльністьвказаних вищеосіб чимістити відомостіпро спілкуванняпричетних осіб:нотатки,чорнові записи,оптичні,електронні чипаперові носіїінформації,що містятьвідомості провчиненні кримінальніправопорушення,грошові кошти,здобуті злочиннимшляхом,походження якихне підтвердженона часпроведення обшуку,банківські платіжнікартки,документи звідомостями щодоюридичних тафізичних осіб,на користьяких здійснюєтьсянесанкціоноване втручання вроботу автоматизованихсистем,документи (впаперовому таелектронному варіанті)щодо осіб,персональні даніяких незаконноотримувались внаслідокнесанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем «Інформаційний портал Національна поліція України» та «Інтегрована інформаційно-пошукова системи МВС України», інші речі та документи, які мають значення для встановлення обставин вчинених кримінальних правопорушень.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування технічними засобами.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи, що відшукані речі та документи будуть мати доказове значення для розгляду кримінального провадження, слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, щодо проведення обшуку.

Разом з тим в задоволені клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення грошових коштів та цінностей, відмовити у зв`язку з необґрунтованістю та безпідставністю.

Також, щодо способу проведення обшуку Європейський суд з прав людини відзначає, що надто широко сформульована постанова про проведення обшуку давала міліції необмежену свободу дій у визначені того, які документи «становлять інтерес» для розслідування в кримінальній справі. Це призвело до проведення великого обшуку: вилучені документи й предмети не обмежувалися лише тими, які мали відношення до кримінальної справи. [«Smirnov v Russia», n. 471226].

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення інших предметів та документів, які мають значення для встановлення істини у справі, не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Разом з тим у разі виявлення під час обшуку майна, яке має значення для даного кримінального провадження, його вилучення регламентовано ч.7 ст.236 КПК України.

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати заступнику начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України підполковнику поліції ОСОБА_3 та іншим слідчим групи слідчих у кримінальному проваджені №12018000000000368 дозвіл на проведення обшуку приміщень за адресою: м. Київ, вул. Краківська, 3 за місцем знаходження ТОВ "Лакі Лабс" (код ЄДРПОУ 41530816), які на праві приватної власності зареєстровані за ТОВ "САЛЬСАБІЛЬ", код ЄДРПОУ: 35428179, з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо доступу стороннімиособами доавтоматизованих систем«Інформаційний порталНаціональна поліціяУкраїни» та«Інтегрована інформаційно-пошуковасистеми МВСУкраїни», асаме:мережевих контролерів(адаптерів),мостів,шлюзів,маршрутизаторів,мобільних телефонів,сім-карток,інших засобівзв`язку,ноутбуків,комп`ютерів,планшетних комп`ютерів,копіювальної технікита техніки,яка можезберігати,створювати електроннікопії документівабо інформаціюпро діяльністьвказаних вищеосіб чимістити відомостіпро спілкуванняпричетних осіб:нотатки,чорнові записи,оптичні,електронні чипаперові носіїінформації,що містятьвідомості провчиненні кримінальніправопорушення,банківські платіжнікартки,документи звідомостями щодоюридичних тафізичних осіб,на користьяких здійснюєтьсянесанкціоноване втручання вроботу автоматизованихсистем,документи (впаперовому таелектронному варіанті)щодо осіб,персональні даніяких незаконноотримувались внаслідокнесанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем «Інформаційний портал Національна поліція України» та «Інтегрована інформаційно-пошукова системи МВС України».

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання 757/3683/19-к

Примірник № 2 наданий слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80065304
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/3683/19-к

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні