Ухвала
від 21.02.2019 по справі 405/1307/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1307/19

1-кс/405/711/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Кропивницький 21 лютого 2019 року

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,за участюслідчого ОСОБА_3 розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого відділу СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань23.11.2018 №12018120020009760, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку іншого володіння особи,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного розташування та здійснення господарської діяльності ТОВ «Українські освітні послуги» (код ЄДРПОУ: 3745801), а саме за адресою: АДРЕСА_1 , яка, відповідно до інформаційної довідки №157072426 від 21.02.2019, перебуває у власності ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення документів, які були подані для вступу абітурієнтами, в тому числі запрошень на навчання, журналів реєстрації вступників, особових справ вступників, контрактів (угод) укладених з абітурієнтами, журналів обліку та реєстрації вступників (поданих документів), грошових коштів, квитанцій про здійснення оплати за навчання, чекових книжок та корінців, використаних і анульованих чеків, прибуткових та видаткових касових ордерів, журналів реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, розрахунково-платіжних відомостей, журналів обліку грошових коштів та документів, книг обліку розрахункових, розрахункових книг, платіжних доручень, вимог-доручень, рахунків-фактур, довідок, інвойсів, листів та заяв, установчих документів ТОВ «Українські освітні послуги», посадових інструкцій, функціональних обов`язків службових осіб, інших речей та документів, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчими відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018120020009760 від 23.11.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що між Донецьким національним медичним університетом, в особі ректора ОСОБА_5 («Замовник») та ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011) в особі директора ОСОБА_6 («Виконавець») укладено Договір №1 від 01.09.2016р. на набір іноземних громадян для навчання в Донецькому національному медичному університеті, відповідно до якого ТОВ «Українські освітні послуги» зобов`язуються організувати набір на навчання до університету іноземних громадян.

Так, іноземні громадяни за запрошенням на навчання через ТОВ «Українські освітні послуги» прибули до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, де їх зустрічали представники ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011), ТОВ «Український вищий освітній центр для африканських та азіатських студентів» (ЄДРПОУ: 38495630) та ТОВ "Український міжнародний медичний центр" (ЄДРПОУ: 39210968), засновниками та власниками яких є ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та Білал Асім.

Для здійснення своєї господарської діяльності вказаним особам виділений кабінет №137 Міжнародного медичного факультету ДНМУ, в якому останні створили фіктивний деканат, за дозволом колишнього декана ММФ ДНМУ ОСОБА_8 та колишнього заступника проректора по адміністративно-господарській частині ОСОБА_9 , однак ніяким чином передача вказаного кабінету у користування службових осіб ТОВ «Українські освітні послуги» не здійснювалась, договори оренди не укладались та відповідні накази не видавались.

Так, ОСОБА_6 , яка представлялась проректором зазначеного університету, перебуваючи у кабінеті №137, та ОСОБА_10 , перебуваючи у кабінеті № 135 представляючись абітурієнтам проректором або ректором Донецького національного медичного університету, який ніколи не являвся службовою особою ДНМУ, здійснювали свою незаконну діяльність направлену на заволодіння грошовими коштами абітурієнтів Міжнародного медичного факультету ДНМУ.

В ході допиту свідків та потерпілих встановлено, що документи, необхідні для вступу до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, а також грошові кошти за навчання подавались абітурієнтами (іноземними громадянами) до кабінету №137 ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , які здійснювали прийом документів від іноземних громадян. Після цього вказаним особам надавались для підпису трьохсторонні договори на навчання в ДНМУ, сторонами яких є ТОВ «Українські освітні послуги», Донецький національний медичний університет, а також студент, який виявив бажання навчатися в ДНМУ, однак копії вказаних трьохсторонніх договорів, студентам не надавались. Іноземних громадян, які підписали договір, направляли до ОСОБА_13 , яка приймала грошові кошти в якості оплати за навчання в ММФ ДНМУ, в тому числі і на свій власний рахунок у банку, та видавала квитанції до прибуткового касового ордеру з підписом та відтиском печатки ТОВ «Українські освітні послуги».

Крім того, іноземним громадянам надавались довідки з відтиском печатки Донецького медичного національного університету та підписом виконуючого обов`язки декана ММФ ДНМУ ОСОБА_8 про те, що вказані особи являються студентами Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету.

Однак, іноземні громадяни, які прибули на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, отримавши відповідні документи, будучи достовірно впевненими, що їх зараховано до університету, відвідували заняття в групах дійсних студентів, проте в ході проведення перевірки виявлено, що зазначені особи не являються студентами Міжнародного медичного факультету ДНМУ, накази про зарахування їх в якості студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ не видавались, а особові справи не заводились.

Під час досудового розслідування також встановлено, що до організації та виконанню вказаних дій причетні службові особи Міжнародного медичного факультету ДНМУ, які, використовуючи своє службове становище, безпідставно передали у користування представників ТОВ «Українські освітні послуги» службовий кабінет ММФ ДНМУ, давали незаконні вказівки підлеглим працівникам та педагогам, здійснювали незаконний вплив на службових осіб університету, в тому числі і на студентів університету, які володіють корисною інформацією для розслідування у даному кримінальному провадженні.

Отже, іноземні громадяни, будучи введеними в оману, оплативши грошові кошти за навчання, належним чином не оформлені, тобто є такими, що не зараховані на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, внаслідок чого останні вимушені будуть здати посвідку, скасувати реєстрацію та виїхати за межі України, оскільки їх перебування на території України є незаконним.

Таким чином, службові особи ТОВ «Українські освітні послуги» (код ЄДРПОУ: 3745801, юридична адреса: Харківська обл., місто Харків, Жовтневий район, вул. Катаєва, буд. 13, кв. 9) за співучасті службових осіб Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, представляючись посадовими особами Донецького національного медичного університету, приймали від іноземних студентів грошові кошти в іноземній валюті (долари США) під видом оплати за навчання за один семестр чи рік навчання, виписуючи їм приходний касовий ордер, заволоділи та привласнили грошові кошти абітурієнтів та студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ у сумі понад 350 тис. доларів США, в результаті чого постраждало більше 100 іноземних громадян.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Українські освітні послуги» фактично розташоване та здійснює свою господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 (в колишньому взуттєвому магазині), який здається в оренду ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Слідчий в клопотанні стверджує, що є підстави вважати, що вказані в клопотанні речі та документи можуть перебувати у приміщенні, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , яка, відповідно до інформаційної довідки №157072426 від 21.02.2019, перебуває у власності ОСОБА_4 , де фактично здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Українські освітні послуги» (код ЄДРПОУ: 3745801), а також враховуючи, що проведення цієї слідчої дії забезпечить отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання у кримінальному провадженні як доказів та сприятимуть встановленню особи, що скоїла кримінальне правопорушення, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення речових доказів, які мають суттєве значення для кримінально провадження.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, в слідчими відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018120020009760 від 23.11.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Під час досудового слідства допитано свідка ОСОБА_14 , яка працює на посаді в.о. декана міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, яка вказала, що у період 2017-2018 між ДНМУ та підприємствами контрактерами укладено договори для пошуку іноземців, які мають намір навчатись в ДНМУ, серед яких ТОВ «Українськіосвітні послуги»,ТОВ «Українськийвищий освітнійцентр дляафриканських таазіатських студентів»та ТОВ"Українськийміжнародний медичнийцентр".

Також допитаносвідка - ОСОБА_15 ,який працюєна посадіпроректора Донецькогонаціонального медичногоуніверситету,який вказав,що вбудівлі ДНМУдля функціонування службовим особам ТОВ «Українські освітні послуги», ТОВ «Український вищий освітній центр для африканських та азіатських студентів» та ТОВ "Український міжнародний медичний центр" виділено кабінет №137, в якому вони відкрили фіктивний деканат, представляючись представниками університету та брали зі студенів кошти за 1 семестр навчання або 1 рік у сумі від 5 до 10 тисяч доларів США. В ході перевірки виявлено, що по підробленому наказу ректора ДНМУ №658-ст від 30.08.2018 нібито зараховано на навчання 79 студентів республіки Індія, в дійсності наказ за цим номером стосується іншого предмету і ніякого відношення до казаного предмету не має. Наказ про зарахування студентів 79 студентів не видавався та особові картки на них не заводились. До вчинення шахрайських дій причетні службові особи ДНМУ а саме: колишній декан ОСОБА_8 , проректор з адміністративно-господарської частини ОСОБА_16 , колишній заступник з адміністративно-господарської частини ОСОБА_9 , старший диспетчер медичної частини ОСОБА_17 та спеціаліста відділу кадрів ОСОБА_18 .

На досудовомуслідстві допитано потерпілого ОСОБА_19 ,який вказав,що 30.11.2018прибув доММФ ДНМУв кабінет№137де буврозташований міжнароднийвідділ ММФДНМУ,в якомузнаходились представникиТОВ «Українськіосвітні послуги»,після чоговін оплатив5750доларів СШАза першийрік навчанняв університетіта отримавквитанцію прооплату звідтиском печаткиТОВ «Українськіосвітні послуги».В січні2019до ньогозателефонував Фахад,який являєтьсяпредставником ТОВ«Українські освітніпослуги» таповідомив,що вінможе забратипосвідку натимчасове проживанняв Українів офісіпідприємства заадресою: АДРЕСА_2 .В подальшомувін дізнався,що коштиу сумі5750доларів США,які вінсплачував 30.11.2018до ДНМУне зараховані.Вважає,що службовіособи ТОВ«Українські освітніпослуги» тапредставники ММФДНМУ заволоділи його грошима у сумі 5750 доларів США.

Вказані обставини свідчать, що в даному випадку існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України.

На думку слідчого судді, слідчим надано достатньо доказів, які б давали змогу переконатись в тому, що речі та документи, які він планує відшукати можуть перебувати за адресою, яку він просить піддати обшуку.

У відповідності до інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень №157072426 від 21.02.2019 право власності на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровано за ОСОБА_4 .

При цьому, слідчий суддя вважає, що не підлягає задоволенню клопотання в частині надання дозволу на відшукання та вилучення інших речей та документів, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки слідчим не визначено, які саме речі, документи планується відшукати, як того вимагає п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України.

За даним клопотанням відзначається наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні речі і документи, крім виключених за наведеної вище мотивації, мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду.

У зв`язкуз чим,слід визнатинаявність передбаченихзаконом підставдля наданнядозволу напроведення обшукуза вказаною адресою, та часткового задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України,

постановив:

клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку іншого володіння особи задовольнити частково.

Надати дозвілна проведенняобшуку квартириза адресою: АДРЕСА_1 , використовується ТОВ «Українські освітні послуги» (код ЄДРПОУ: 3745801), з метою відшукання та вилучення: документів, які були подані для вступу абітурієнтами, в тому числі запрошень на навчання, журналів реєстрації вступників, особових справ вступників, контрактів (угод) укладених з абітурієнтами, журналів обліку та реєстрації вступників (поданих документів), грошових коштів, квитанцій про здійснення оплати за навчання, чекових книжок та корінців, використаних і анульованих чеків, прибуткових та видаткових касових ордерів, журналів реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, розрахунково-платіжних відомостей, журналів обліку грошових коштів та документів, книг обліку розрахункових, розрахункових книг, платіжних доручень, вимог-доручень, рахунків-фактур, довідок, інвойсів, листів та заяв, установчих документів ТОВ «Українські освітні послуги», посадових інструкцій, функціональних обов`язків службових осіб.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 21.03.2019.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_20

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80069727
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/1307/19

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні