Ухвала
від 28.02.2019 по справі б-48/25-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" лютого 2019 р.Справа № Б-48/25-10

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

розглянувши клопотання Головного управління ДФС у Харківській області про заміну кредитора на правонаступника

по справі за заявою ДПІ у Московському районі м. Харкова Харківської області ДПС, м. Харків

до ТОВ "Тімекс" м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

27.02.2019 року до суду надійшло клопотання Головного управління ДФС у Харківській області про заміну кредитора на правонаступника, в якому заявник просить суд замінити кредитора по справі № Б-48/25-10 з ДПІ у Московському районі м. Харкова Харківської області ДПС на ОСОБА_1 управління ДФС у Харківській області.

Розглянувши матеріали справи, клопотання Головного управління ДФС у Харківській області кредитора на правонаступника, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 09.03.2010р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Тімекс", введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядника майна.

Ухвалою суду від 31.05.2010р. в попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Тімекс"; зобов'язано розпорядника майна, керівника підприємства боржника, кредиторів відповідно до ст.16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провести збори кредиторів, на яких визначитись з подальшою процедурою банкрутства.

Цією ж ухвалою, за наслідком проведення попереднього засідання суду, включено до реєстру вимог кредиторів вимоги Державної податкової інспекції у Московському районі м. Харкова на загальну суму 314724,61грн., в тому числі 8263,76грн. неустойки (штраф, пеня), з яких вимоги у розмірі 306460,85 грн. були визнані господарським судом ухвалою від 22.03.2010 р.

Постановою господарського суду Харківської області від 21 липня 2010р. у справі № Б-48/25-10 товариство з обмеженою відповідальністю "Тімекс" було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру по справі. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2.

Судом встановлено, що Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 229 "Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів" постановлено утворити як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства доходів і зборів та реорганізувати шляхом приєднання до відповідних територіальних органів Міністерства доходів і зборів територіальні органи Державної податкової служби та Державної митної служби згідно з додатками 1, 2.

На підставі вищезазначеної постанови було утворено Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів, до якої приєднано Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Харкова Харківської області ДПС

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 311 "Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України" постановлено утворити як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної фіскальної служби за переліком згідно з додатком 1 та реорганізувати територіальні органи Міністерства доходів і зборів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної фіскальної служби за переліком згідно з додатком 2, за наслідками чого було утворено Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Харкова Головного управління ДФС, до якої приєднано Державну податкову інспекцію у Московському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 № 892 "Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби" постановлено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної фіскальної служби за переліком згідно з додатком 2.

На підставі вищезазначеної постанови Державна податкова інспекція у Московському районі м. Харкова Головного управління ДФС була реорганізована шляхом приєднання до Київської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 296 "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" постановлено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання як структурних підрозділів до відповідних територіальних органів Служби за переліком згідно з додатком, зокрема, Київську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДФС у Харківській області.

Згідно з ст. 5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання боржника банкрутом» в редакції до 19.01.13 р., яка застосовується до даної справи (далі - Закон про банкрутство) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України, іншими законодавчими актами України.

У відповідності до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України в редакції від 15.12.17 р., господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Відповідно до ст.52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни учасником справи його правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Згідно з ч. 3 ст. 52 ГПК України про заміну або про відмову сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Згідно зі ст. 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника.

У статті 512 Цивільного Кодексу України наведено підстави для заміни кредитора у зобов'язанні, серед яких і правонаступництво.

Згідно ч. 51 постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09 р. "Про судову практику в справах про банкрутство", законом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Враховуючи, що ОСОБА_1 управління ДФС у Харківській області є правонаступником ДПІ у Московському районі м. Харкова Харківської області ДПС, про що свідчить Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 229 "Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів", Постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 311 "Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України", Постанова Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 року №892 р. "Про деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби" та Постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 року №296 "Про реформування територіальних органів державної фіскальної служби", заміна кредитора не порушує вимоги інших кредиторів боржника та загальний порядок здійснення судового провадження у справі про банкрутство ТОВ "Тімекс", суд вважає за можливе задовольнити клопотання Головного управління ДФС у Харківській області.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.1, 5, 22-32 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції до 19.01.2013 року), ч. 51 постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09 р. "Про судову практику в справах про банкрутство", ст.ст. 52, 234 ГПК України ,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Головного управління ДФС у Харківській області задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора ТОВ "Тімекс" ДПІ у Московському районі м.Харкова Харківської області ДПС на кредитора ОСОБА_1 управління ДФС у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46, код 39599198).

3. Зобов'язати ліквідатора врахувати відповідну заміну кредитора згідно з положеннями Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

4. Ухвалу направити ліквідатору, заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її підписання суддею.

Ухвала підписана 28.02.19 р.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено01.03.2019
Номер документу80149655
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —б-48/25-10

Ухвала від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 22.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 02.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 24.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні