Рішення
від 31.01.2019 по справі 504/114/18
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/114/18

провадження №2/504/159/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2019смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

Головуючого судді Вінської Н.В.,

секретаря Сухіна Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Доброслав справу за позовом ТОВ Маріупольське АТП - 11402 до ОСОБА_1 за участю третіх осіб: ТОВ АВТО - ЕКСПРЕС , ПАТ Європейський страховий союз про відшкодування матеріальної шкоди,-

встановив:

В січні 2018 р. представник ТОВ Маріупольське АТП - 11402 Тімашкова А.А. звернувся до суду з вказаним позовом про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 45388,00 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог представник позивача послався на те, що 04.07.2017 р. з вини ОСОБА_1, скоєно дорожньо транспортну пригоду, внаслідок чого автомобіль Богдан А-09212 державний номер НОМЕР_1, який належав позивачу отримав пошкодження. Постановою Богунського районного суду м. Житомир від 29.08.2017 р. ОСОБА_1 визнано винним в порушенні Правил дорожнього руху України, і здійсненні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП. На дату скоєння ДТП цивільно правова відповідальність відповідача була застрахована в ПАТ Європейський страховий союз , однак ліцензія страхової компанії була анульована. З відповіді МТСБУ стало відомо, що МТСБУ буде здійснювати врегулювання зобов'язань вказаної страхової компанії з урахуванням наступної умови - страхове відшкодування здійснюється виключно потерпілим - фізичним особам, їх законним представникам чи спадкоємцям, через що позивач, як юридична особа позбавлений звернення до МТСБУ він вимушений звернутися до суду.

Представник позивача ОСОБА_3 в судове засідання не в'явився, надавши суду заяву про підтримання позовних вимог, та розгляд справи без її участі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не в'явився, причини неявки суду не повідомив, про дату, час, місце судового засідання повідомлений своєчасно та належним чином.

Представники третіх осіб ТОВ "Авто-Експрес" та ПрАТ "Європейський Страховий союз" в судове засідання не з'явилися, про дату та час повідомлялися шляхом направлення судових повісток.

Згідно ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з вимог ст.280 ЦПК України, суд вважає можливим провести заочний розгляд справи у відсутність відповідача.

Вивчивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню по наступних підставах.

Судом розглядом встановлено, що 04 липня 2017 р. о 09 годині 40 хвилин ОСОБА_1 керуючи автомобілем марки MAN 19.403/KASSBOHRER SB 10-22 д.н.з. НОМЕР_2/НОМЕР_3 на а/д Одеса-Мелітополь-Новоазовськ 43 км., не врахував дорожню обстановку, не вибрав безпечну швидкість, не врахував безпечну дистанцію, в результаті чого допустив зіткнення з автомобілем марки Богдан А-09212 д.н.з. НОМЕР_1, який зупинився попереду від керуванням ОСОБА_4 В результаті ДТП автомобілі отримали механічні пошкодження. Постановою Богунського районного суду м.Житомира від 29.08.2017 р. у справі №295/7965/17 ОСОБА_1 визнано винним в порушенні Правил дорожнього руху України, і здійсненні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП /а.с.3/.

На дату скоєння ДТП, транспортний засіб MAN 19.403 д.н.з. НОМЕР_2 було застраховано в ПрАТ Європейський страховий союз /а.с.14/.

Власником автомобіля Богдан А-09212 д.н.з. НОМЕР_1 є ТОВ Маріупольське АТП 11402 (а.с.8 на звороті)

Згідно до звіту №851 про оцінку автобуса Богдан А-09212 реєстраційний номер НОМЕР_1 вартість матеріального збитку спричиненого власнику автомобіля склала 43 488,00 гривні.(а.с.4-13)

Згідно з ч. 1 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ч. 2 ст. 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Статтею 1192 ЦК України встановлено, що з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 20.01.2016 у справі №6-2808цс15 та постанови Верховного Суду України від 14.09.2016 у справі № 6-725цс16 право потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка завдала шкоди, є абсолютним і не може бути припинене чи обмежене договором, стороною якого потерпілий не був, хоч цей договір і укладений на користь третіх осіб. Закон України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів надає потерпілому право одержати страхове відшкодування, але не зобов'язує одержувати його. При цьому відмова потерпілого від права на одержання страхового відшкодування за договором не припиняє його права на відшкодування шкоди в деліктному зобов'язанні. Потерпілому як кредитору належить право вимоги в обох видах зобов'язань - деліктному та договірному. Він вільно, на власний розсуд обирає спосіб здійснення свого права шляхом звернення вимоги виключно до особи, яка завдала шкоди, про відшкодування цієї шкоди, або шляхом звернення до страховика, у якого особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільну відповідальність, із вимогою про виплату страхового відшкодування, або шляхом звернення до страховика та в подальшому до особи, яка завдала шкоди, за наявності передбачених статтею 1194 Цивільного кодексу України підстав.

Потерпілий може відмовитися від свого права вимоги до страховика та одержати повне відшкодування шкоди від особи, яка її завдала в межах деліктного зобов'язання, незалежно від того, чи застрахована цивільно-правова відповідальність особи, яка завдала шкоди. У такому випадку особа, яка завдала шкоди і цивільно-правова відповідальність якої застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлена права захистити свій майновий інтерес за договором страхування та звернутися до свого страховика за договором з відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому, в розмірах та обсязі згідно з обов'язками страховика як сторони договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Крім того, відповідно до правової позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 14.09.2016 у справі N 6-725цс16 право потерпілого на відшкодування шкоди її заподіювачем є абсолютним і суд не вправі відмовити в такому позові з тих підстав, що цивільно-правова відповідальність заподіювача шкоди застрахована. У разі задоволення такого позову заподіювач шкоди не позбавлений можливості пред'явити майнові вимоги до страхової компанії, з якою ним укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Таким чином, враховуючи вищенаведене та те, що право потерпілого на відшкодування шкоди її заподіювачем є абсолютним, беручи до уваги ті обставини, що внаслідок неправомірних дій відповідача позивачу була завдана майнова шкода у розмірі 43 488, 00 копійки, суд вбачає необхідним стягнути вказану шкоду з відповідача на користь позивача та витрати на проведення експертної оцінки в сумі 1 900,00 грн.

Згідно із ч.1, 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом справи, зокрема належать витрати на професійну правничу допомогу. Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Фактично так само дані питання були врегульовані ЦПК в редакції, чинній на день звернення до суду, початку її розгляду по суті.

Враховуючи, що позовні вимоги ТОВ Маріупольське АТП - 11402 задоволені повністю, то з відповідача на його користь підлягають стягнення понесені ним витрати на сплату судового збору пропорційно до розміру задоволених вимог, а саме: 1762 грн.

На підставі вищевикладеного та ст. 22, 1166, 1187, 1192 ЦК України, керуючись ст. 12, 13, 81, 133, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ТОВ Маріупольське АТП - 11402 до ОСОБА_1 за участю третіх осіб: ТОВ АВТО - ЕКСПРЕС , ПАТ Європейський страховий союз про відшкодування матеріальної шкоди - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання АДРЕСА_1) на користь ТОВ Маріупольське АТП - 11402 (ЄДРПОУ 03113762, адреса: 87548, Донецька обл., місто Маріуполь, Жовтневий район, ВУЛИЦЯ ЗЕЛИНСЬКОГО, будинок 89) суму матеріальної шкоди у розмірі 43488 (сорок три тисячі чотириста вісімдесят вісім) гривень 00 копійок та витрати за проведення оцінки у розмірі 1900(одна тисяча дев'ятсот) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання АДРЕСА_1) на користь ТОВ Маріупольське АТП - 11402 (ЄДРПОУ 03113762, адреса: 87548, Донецька обл., місто Маріуполь, Жовтневий район, ВУЛИЦЯ ЗЕЛИНСЬКОГО, будинок 89) суму судового збору розміром 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні 00копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Згідно п.15.5 Розділу XIII Перехідних положень ЦПК України апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Н.В. Вінська

Дата ухвалення рішення31.01.2019
Оприлюднено04.03.2019
Номер документу80205329
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —504/114/18

Рішення від 31.01.2019

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 15.01.2018

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні