Рішення
від 01.03.2019 по справі 605/93/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/93/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"01" березня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на дві земельні частки (пай) площею 1,28 га. в умовних кадастрових гектарах кожна, які розташовані на території Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, і на підставі сертифікатів на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 та НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року, належали відповідно її дядькові ОСОБА_2 та бабі ОСОБА_3.

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю з підстав викладених у позовній заяві та просить задовольнити.

Представник відповідача - Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності, викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідок ОСОБА_4 суду пояснила, що вона проживає по сусідству із позивачкою. Їй відомо, що батьком позивачки був - ОСОБА_7, а його матір'ю була - ОСОБА_3. Батько заявниці мав ще рідного брата ОСОБА_2, який своєї сім'ї не мав та проживав разом із своєю матір'ю - ОСОБА_3, після смерті якої за ним доглядала позивачка. Інших осіб із прізвищем, ім'ям та по батькові ОСОБА_3 чи ОСОБА_2, окрім баби заявниці - ОСОБА_3 та її дядька - ОСОБА_2 в с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області, не було і немає.

Аналогічні пояснення в судовому засіданні надала свідок ОСОБА_5

Суд, заслухавши пояснення позивача, свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Положенням ч.1 ст.1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

За змістом ч.ч.1, 3 ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Частинами 1, 3 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_2 належали права на земельні частки (паї) площею 1,28 га. в умовних кадастрових гектарах кожному, які розташовані на території Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується копіями сертифікатів на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 та НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року, а також інформаціями про грошову оцінку земельних часток (паїв) і виписками із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю селянської спілки "Відродження" с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області від 22 січня 2019 року, виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Позивач ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Носів Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області, що підтверджується свідоцтвом про її народження НОМЕР_4 та паспортом громадянина України НОМЕР_5 від 09 липня 2010 року виданим Підгаєцьким РВ УМВС України в Тернопільській області.

У свідоцтві про народження позивачки її прізвище та прізвища її батьків вказано - ОСОБА_2.

Із витяга з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 13 червня 2018 року виданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, видно, що прізвище, ім'я та по батькові батька позивачки - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 і його батьками були: батько - ОСОБА_8 та мати - ОСОБА_9.

ОСОБА_9 народилась ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області в сім'ї: батька - ОСОБА_10 та матері - ОСОБА_11, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 13 червня 2018 року виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 20 вересня 2018 року, підтверджується, що ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 в с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області, в сім'ї: батька - ОСОБА_12 та матері - ОСОБА_13.

ОСОБА_9 09 лютого 1935 року одружилась із ОСОБА_8 у зв'язку з чим змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка - ОСОБА_8, що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя від 06 липня 2018 року виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Із інформації Підгаєцького районного відділу ДРАЦСу від 20 вересня 2018 року, видно, що запис про смерть ОСОБА_8 за 1939-1945 роки у метричній книзі с. Носів, відсутній.

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_8 в сім'ї: батька - Івана та матері ОСОБА_14. Державна реєстрація народження проведена відповідно до ст.135 СК України, що вбачається із витяга з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 13 червня 2018 року.

Той факт, що дата народження, а також прізвище та по батькові ОСОБА_14, ІНФОРМАЦІЯ_2, на підставі висновку про внесення змін від 12 квітня 2013 року складеного відділом ДРАЦС Підгаєцького районного управління юстиції реєстраційної служби Тернопільської області, було змінено на - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про внесення до актового запису змін, доповнень від 18 вересня 2018 року наданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Позивач 13 жовтня 1984 року одружилась із ОСОБА_15 у зв'язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1, що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу НОМЕР_6 від 13 жовтня 1984 року виданим Носівською сільською радою Бережанського (на даний час Підгаєцького) району Тернопільської області.

Із сертифіката на право на земельну частку (пай) НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року та виписки із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Відродження" с. Носів Підгаєцького району від 22 січня 2019 року виданої відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, а також із сертифіката на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 від 20 серпня 1996 року та виписки із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Відродження" с. Носів Підгаєцького району від 22 січня 2019 року виданої відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, вбачається, що відповідно ОСОБА_14 та ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) розміром 1,28 га. в умовних кадастрових гектарах із землі, яка перебувала у колективній власності с/с "Відродження" с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області.

Батько позивачки - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_9 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_7 від 01 квітня 2008 року, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області.

Баба позивачки - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_10 померла, що стверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_8 від 12 квітня 2013 року, виданим відділом реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Підгаєцького районного управління юстиції у Тернопільській області.

Після смерті баби позивачки в управління спадковим майном вступив її син, тобто дядько позивачки - ОСОБА_2, що виразилось у його постійному проживанні разом із спадкодавцем аж до дня смерті останньої, однак за життя він не встиг оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно своєї матері.

Із акта підтвердження факту спільного проживання від 04 липня 2018 року посвідченого секретарем виконавчого комітету Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, видно, що комісією підтверджено факт спільного проживання на момент смерті ОСОБА_2 з ОСОБА_1.

Рідний дядько позивачки - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_11 помер, що вбачається із свідоцтва про смерть серії І-ИД №179591 від 06 жовтня 2004 року, виданого Носівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 19 жовтня 2018 року, яке не оскаржувалось та набрало законної сили, встановлено факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 є внучкою - ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_10 та племінницею - ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_11.

Той факт, що сертифікати на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 та НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року видані відповідно на ім'я ОСОБА_2 та ОСОБА_14 належать ОСОБА_3 та ОСОБА_2, окрім вищезазначеного, підтверджується також довідками виданими виконком Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№№482, 483, 486 від 17 та 18 вересня 2018 року, з яких вбачається, що на території Носівської сільської ради інших осіб із прізвищем ОСОБА_2, окрім померлого ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_2, а також із прізвищем ОСОБА_3, окрім померлої ІНФОРМАЦІЯ_10 ОСОБА_3, не було і немає, а також, що ОСОБА_3 на момент смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 разом із сином ОСОБА_2.

Той факт, що сертифікати на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 та НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року видані відповідно на ім'я ОСОБА_2 та ОСОБА_14 - втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №4 від 01 лютого 2019 року.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявами про видачу свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті своєї баби та дядька, однак їй в цьому було відмовлено, у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що видно із письмових відмов в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№№55, 56/01-16 від 18 січня 2019 року

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1258 ч.1, 1266, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на дві земельні частки (пай) площею 1,28 га. в умовних кадастрових гектарах кожна, які розташовані на території Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, і на підставі сертифікатів на право на земельну частку (пай) НОМЕР_2 та НОМЕР_3 від 20 серпня 1996 року, належали відповідно ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_11 та ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_10.

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1, жителька: с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач: Носівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місце знаходження: с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області, ЄДРПОУ 04395069.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення01.03.2019
Оприлюднено04.03.2019
Номер документу80206220
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/93/19

Рішення від 01.03.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні