Рішення
від 28.02.2019 по справі 909/21/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2019 м. Івано-ФранківськСправа № 909/21/19

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Малєєвої О. В., секретар судового засідання Конашенко О. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк"

до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Д.В." та ОСОБА_3

про стягнення солідарно заборгованості за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн,

представники сторін в судове засідання не з'явились,

ухвалив таке рішення.

1. Предмет позову.

1.1 АТ КБ "Приватбанк" звернулося з позовом до ТОВ "К.Д.В." та ОСОБА_3 про стягнення солідарно заборгованості за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн.

2. Вирішення процесуальних питань під час розгляду справи.

2.1 Суд в ухвалі про відкриття провадження від 20.12.2018 встановив відповідачам строк для подання заперечень на відповідь позивача на відзив до п'яти днів з дня їх отримання. Відповідачі не скористалися правом на подання відповідної заяви по суті. Крім того, ОСОБА_3 не скористався правом щодо подання відзиву на позов.

2.2 Відповідачі належним чином повідомлені про розгляд даної справи, оскільки представник ОСОБА_3 ознайомлювався з матеріалами справи; ТОВ "К.Д.В." подавало відзив на позовну заяву. В матеріалах справи є повідомлення про вручення сторонам поштових відправлень, яким надсилалися ухвали виклики в судові засідання.

2.3 Від ТОВ "К.Д.В." через канцелярію суду надійшло клопотання (вх.№3929/19 від 28.02.2019) про призначення у справі судово-економічної (бухгалтерської) експертизи та зупинення провадження у справі. Вказане клопотання підписане, як представником ТОВ "К.Д.В.", адвокатом ОСОБА_4

При вирішенні питання щодо прийняття до розгляду вказаного клопотання суд керується ч. 2 ст. 170 ГПК України, відповідно до якої письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду (ч. 4 ст. 170 ГПК України).

В матеріалах справи відсутні докази, які підтверджують повноваження ОСОБА_4, як представника ТОВ "К.Д.В.".

Згідно з копією ордеру на надання правової допомоги адвокату ОСОБА_4 надано повноваження щодо представництва ОСОБА_3.

А тому подане клопотання ТОВ "К.Д.В.", яке підписано як представником адвокатом ОСОБА_4, слід повернути без розгляду.

2.4 Відповідачі у встановлений судом строк відзиву на позов чи будь-яких доказів не надали. А тому згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України суд вирішує спір за наявними матеріалами справи.

3. Зміст позовних вимог та заперечень на позов, пояснення учасників справи.

3.1 Позовна заява від 28.11.2018 (вх.№237/19 від 03.01.2019).

Заявлені позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ "К.Д.В.", як позичальник, а ОСОБА_3, як поручитель, не виконали обов'язків по поверненню кредиту за договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн. Відповідно до ст. 509, 526, 530, ч.1 ст. 543, ст. 554, 610, 1049 ЦК України просить стягнути з відповідачів вказану заборгованість в солідарному порядку.

3.2 Відзив ТОВ "К.Д.В." на позов від 25.01.2019 (вх.№1454/19 від 25.01.2019).

Проти задоволення позову заперечує. Вказує, що сторонами не досягнуто згоди щодо всіх істотних умов договору, кредитний договір не укладено в письмовій формі. Посилається на те, що на Умовах та правилах надання банківських послуг, які надані суду, немає підпису представника ТОВ "К.Д.В.", пам'ятку клієнта суду не надано. У застереженні про надання вказаних документів для ознайомлення клієнту у письмовій формі, яке міститься у анкеті-заяві, відсутнє посилання на те, яким наказом чи іншим документом затверджені "Умови і правила надання банківських послуг у Приватбанку", які розміщені на офіційному сайті позивача, а також відсутнє посилання на Правила користування платіжною карткою. Зазначає, що ці обставини не дають підстав вважати, що боржнику при оформленні анкети-заяви про приєднання до Умов та правил надання банківських послуг від 22.09.2015 були надані для ознайомлення в письмовому вигляді саме ті Тарифи та Умови і Правила надання банківських послуг і саме в тій редакції, які надав позивач в обґрунтування своїх позовних вимог. При цьому в анкеті-заяві про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг від 22.09.2015, яка підписана ОСОБА_3, не зазначено розмір кредитного ліміту, процентна ставка, строк надання банківських послуг, ні будь-які інші умови надання банківських послуг, про які йдеться у ній. Натомість всі умови надання відповідачу банківських послуг, якими обґрунтовуються позовні вимоги, є в Умовах і правилах надання банківських послуг, які відповідачем не підписані і не ідентифіковані як частина укладеного договору про надання банківських послуг.

Вважає, що позивачем не приєднано до матеріалів справи первинних доказів, які б підтверджували факт надання кредиту, рух коштів по відповідному рахунку, зокрема здійснені нарахування і погашення. Зазначає, що банком подана лише довідка-розрахунок, яка не є належним доказом існування заборгованості за кредитним договором. При цьому розрахунок заборгованості не містить підпису керівника, головного бухгалтера та відбитку печатки АТ КБ "Приватбанк". А тому вказаний розрахунок не може вважатися належним і допустимим доказом в розумінні норм ГПК України з врахуванням вимог ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність".

3.3 Відповідь на відзив від 06.02.2019 №20190204/487 (вх.№2905/19 від 19.02.2019).

Вважає, що укладений між сторонами договір є договором приєднання і складається з підписаної відповідачем заяви та Умов і правил. Зазначає, що вказаний договір укладено в письмовій формі, підпис позичальника у заяві свідчить про його ознайомлення з Умовами та правилами надання банківських послуг, тарифами. При укладенні кредитного договору, сторонами погоджено всі його істотні умови. Враховуючи вимоги ст. 207 ГК України, відсутність підпису в Умовах, при наявності письмового свідчення позичальника про те, що він ознайомлений у письмовому вигляді та згідно з Умовами та тарифами, що заява разом із умовами та тарифами складають договір про надання банківських послуг, не є підставою вважати, що умови укладені поза межами договору та є недопустимими доказами. Посилається на виписку з карткового рахунку, яка є первинним бухгалтерським документом, що підтверджує існування заборгованості і з якої слідує, що відповідачу було встановлено кредитний ліміт і відповідач користувався цими грошима, частково сплачував заборгованість за кредитом. Відповідач свого контррозрахунку заборгованості не надав. При цьому, відповідач у заяві зобов'язався самостійно ознайомлюватися з усіма змінами Умов та правил надання банківських послуг на сайті позивача.

4. Обставини справи, оцінка доказів.

Дослідивши зібрані у справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 86 ГПК України, суд встановив таке.

4.1 Директор ТОВ "К.Д.В." підписав заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг від 22.09.2015 та відкриття рахунку (поточного рахунку №26009052519422, депозитного рахунку №26007052521564).

4.1.1 В тексті вказаної заяви прописано, що підписавши дану заяву товариство висловило свою згоду з Умовами та правилами надання банківських послуг, які знаходяться на сайті банку, Тарифами банку, що разом з даною заявою складають договір банківського обслуговування. Підписавши дану заяву засвідчило згоду на ведення з ПАТ КБ Приватбанк документообігу, в тому числі підписання угод, договорів, додаткових угод до них, заяв, актів, платіжних та інших документів, як шляхом власноручного підписання, так і шляхом накладення електронного цифрового підпису, отриманого в порядку, передбаченому Умовами та Правилами надання банківських послуг. Своїм підписом приєдналося і зобов'язалося виконувати умови, викладені в Умовах та правилах надання банківських послуг, Тарифах банку, договорі банківського обслуговування в цілому. Відносини між банком та клієнтом можуть вирішуватися, як шляхом підписання окремих договорів або додаткових угод до цього договору, так і шляхом обміну інформацією, погодження з банківського обслуговування з клієнтом через web-сайт банку чи іншого інтернет/sms ресурс, вказаний банком.

4.2 Умови та правила надання банківських послуг, які були чинні на день підписання заяви, доступні на сайті АТ КБ "Приватбанк" за посиланням - https://conditions-and-rules.privatbank.ua/uploads/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D1%83%D0%BA%D1%80_%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82.pdf?lang=uk ;

4.3 Умови та правила надання банківських послуг, які були чинні на день подання заявки на гарантований платіж від 23.03.2017, доступні на сайті АТ КБ "Приватбанк" за посиланням - https://conditions-and-rules.privatbank.ua/uploads/PB_ukr_jan2017.pdf?lang=uk .

4.4 Щодо Умов та правил надання банківських послуг, які підлягають застосуванню.

4.4.1 Умовами та правилами надання банківських послуг (в редакції, на момент підписання заяви відповідачем) (надалі Умови та правила) визначено, що банк ПАТ КБ "Приватбанк", керуючись законодавством України, публічно пропонує широкому та необмеженому колу осіб можливість отримання банківських послуг, для чого публікує Умови та правила надання банківських послуг.

При укладенні договорів та угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання клієнта до Умов та правил надання банківських послуг (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), банк і клієнт допускають використання підписів клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі (п. 3.2.1.1.16 Умов та правил).

4.4.2 У заяві від 22.09.2015 визначено, що відповідач, підписавши її, приєднався до Умов та правил. При цьому останній не надав жодних заперечень щодо положень цих Умов та правил, а тому слід вважати, що представник ТОВ "К.Д.В." був обізнаний та йому були зрозумілі положення договору, якими регулюватимуться правовідносини між банком та підприємством, в тому числі умови надання послуги кредит за послугою "Гарантовані платежі". Дані умови передбачають зобов'язання банку при наявності вільних коштів надати клієнту кредит у вигляді відновлюваної кредитної лінії, з лімітом і на цілі, зазначені в заявці на договірне списання (далі - "гарантований платіж" або "заявка"), в обмін на зобов'язання клієнта по поверненню кредиту, сплати відсотків, винагороди в обумовлені цим договором строки. Відновлювана кредитна лінія (далі - "кредит") надається банком для виконання клієнтом платежів за заявками на договірне списання з датою виконання в майбутньому (гарантованим платежам), термін повернення яких не перевищує терміну повернення кредиту, і які можуть бути змінені або скасовані позичальником за згодою одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування Інтернет - клієнт - банк "Приват24"), шляхом перерахування банком кредитних коштів на рахунок 3648, з наступним перерахуванням у дату виконання на поточний рахунок одержувачів, зазначених в заявці.

4.4.3 Відповідно до Умов та правил (в редакції на момент підписання заяви від 22.09.2015) зміни до цих умов і правил надання банківських послуг вносяться банком щомісяця в односторонньому порядку у випадках, не заборонених чинним законодавством України (п. 1.1.6.1). Зміни, внесені в Умови та правила, діють з моменту їх публікації на сайті, але не пізніше підтвердження змін діями клієнта щодо використання послуг банку (п. 1.1.6.4).

Враховуючи викладене, відповідач на момент підписання заяви був обізнаний і погодився, що банк має право вносити зміни в Умови і правила, а позичальник при користування послугами банку зобов'язався ознайомлюватися з Умовами і правилами, які є чинними на момент отримання відповідних послуг від банку.

4.5 Відповідач подавав заявки на гарантований платіж від 04.04.2016 на суму 10 000 грн; від 22.04.2016 на суму 35 000 грн; від 11.05.2016 на суму 35 000 грн; від 24.05.2016 на суму 35 000 грн; від 06.06.2016 на суму 35 000 грн; від 29.08.2016 на суму 40 000 грн; від 21.09.2016 на суму 58 000 грн; від 17.10.2016 на суму 70 000 грн; від 27.10.2016 на суму 70 000 грн; від 12.12.2016 на суму 6 000 грн; від 16.12.2016 на суму 150 000 грн; від 07.02.2017 на суму 150 000 грн; від 23.03.30217 на суму 210 000 грн.

4.5.1 У заявці від 23.02.2017 вказано, що операція по ній виконується відповідно до вимог Умов та правил надання банківських послуг - розділу 3.1.1, 3.2.2 або окремо укладених з клієнтом договорів, які регулюють надання послуги "Гарантований платіж". У випадку, якщо виконання даної заявки здійснюється з використанням наданих Приватбанком кредитних коштів, то дана заявка разом з Умовами та правилами надання банківських послуг і Тарифами банку є кредитно-заставним договором. Строк повернення кредиту - 02.04.2017. Підписавши дану заявку ТОВ "К.Д.В." приєднується і погоджується з умовами, які викладені в Умовах та правилах надання банківських послуг, тарифах Приватбанку, які розміщені на офіційному сайті банку і діють станом на 23.03.2017. Заявка підписана клієнтом в системі інтернет-клієнт-банк Приват24.

4.6 Матеріали справи не містять єдиного договору, який би регулював питання надання послуги "Гарантований платіж", а тому надання вказаної послуги регулюється Умовами та правилами надання банківських послуг.

При цьому заявками відповідача та випискою про рух коштів по рахунку підтверджується те, що з 04.04.2016 відповідач звертався з відповідними заявками до банку про надання йому послуги "Гарантований платіж". Жодних заперечень щодо розміру кредитного ліміту, положень Умов та правил від позичальника не надходило.

Відтак, можна зробити висновок, що відповідач використовував кошти у розмірі 210 000 грн, надані банком за послугою "Гарантовані платежі" на умовах, що були визначені Умовами і правилами в редакції станом на 23.03.2017 (як передбачено в заявці).

4.7 Зважаючи на те, що з наданого позивачем витягу з Умов та правил неможливо встановити, чи саме в такій редакції умови та правила були чинні, діяли на час використання коштів та підлягають застосуванню, суд враховує ті Умови та правила, які були чинні станом на 23.03.2017 та розміщені на офіційному сайті ПАТ КБ "Приватбанк", які доступні за таким посиланням: https://conditions-and-rules.privatbank.ua/uploads/PB_ukr_jan2017.pdf?lang=uk., повний договір, актуальний станом на 01.03.2017.

4.7.1 Під датою виконання заявки сторони погодили дату зарахування кредитних коштів на поточний рахунок одержувача, зазначеного в заявці клієнта. У випадку, якщо термін виконання гарантованого платежу був скорочений одержувачем без узгодження із Клієнтом (відповідно до п.3.1.1.74), то термін повернення кредиту вважається не зміненим. Клієнт погашає заборгованість по кредиту у розмірі, зазначеному в заявці клієнта, в дату повернення кредиту, але не пізніше 30 днів після настання терміну повернення кредиту (п. 3.2.2.2 Умов та правил надання банківських послуг).

В заявці вказано строк повернення кредиту 02.04.2017, який припадає на вихідний день, а тому відповідно до ст. 254 ЦК України переноситься на наступний за ним робочий день 03.04.2017. А тому закінчення 30-денного строку для повернення кредиту - 03.05.2017.

4.7.2 Кредит надається, зокрема, в обмін на зобов'язання клієнта з повернення кредиту (п. 3.2.2.6.3 Умов та правил).

4.8 Позичальник повернув кредит частково. Згідно з виписками про рух коштів по рахунках та розрахунками позивача сума непогашеної заборгованості ТОВ "К. Д. В." за заявкою від 23.02.2017 становить 149 735, 99 грн.

4.9 Між ОСОБА_3, як поручителем, та АТ КБ "Приватбанк", як кредитором, укладено договір поруки від 17.03.2016 №POR1458215605974.

4.9.1 Умови договору такі.

- Предметом цього договору є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання ТОВ "К.Д.В." зобов'язань за умовами приєднання до: розділу 3.2.1 "Кредитний ліміт" Умов та правил надання банківських послуг щодо здійснення проплат, зокрема, кредиту в розмірі 10 000 грн; розділу 3.2.2 "Кредит за послугою "Гарантовані платежі" щодо здійснення проплат, зокрема, кредиту в розмірі 10 000 грн. Якщо під час виконання "Угоди 2" зобов'язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов'язань за "Угодою 2" в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібні (п. 1.1).

- Поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов'язань за "Угодою 1" та "Угодою 2" в тому ж розмірі, що й боржник включаючи, зокрема, сплату кредиту (п. 1.2).

- Умови договору щодо прав та обов'язків сторін, терміну дії договору та порядку зміни умов договору, які приєднані до матеріалів позовної заяви, не придатні для читання.

4.10 Позивач надсилав боржнику та поручителю претензію від 06.12.2017 №604041F18S0OL з вимогами погасити заборгованість (фіскальний чек від 12.12.2017, список згрупованих поштових відправлень, описи вкладення від 12.12.2017).

5. Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

5.1 У ч. 1 ст. 181 ГК України визначено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Частиною 2 ст. 184 ГК України визначено, що укладення договору на основі вільного волевиявлення сторін може відбуватися у спрощений спосіб або у формі єдиного документа, з додержанням загального порядку укладення договорів, встановленого ст. 181 ГК України.

Згідно зі ст. 180 ГК України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції (ч. 1 ст. 640 ЦК України).

За приписами ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 634 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

5.1.1 Згідно з ч. 2 ст. 638 ЦК України сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено параграфом 2 глави 71 ЦК України і не випливає із суті кредитного договору (ст. 1054 ЦК України).

За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч. 1 ст. 1066 ЦК України). Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (ч. 4 ст. 1068 ЦК України). Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 ЦК України), якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 1069 ЦК України).

Зважаючи на специфіку порядку укладення публічного договору, відповідач, підписавши заяву від 22.09.2015, приєднався до Умов та правил надання банківських послуг, в результаті чого між ПАТ КБ "Приватбанк" та ТОВ "К.Д.В." в письмовій формі було укладено змішаний договір, який містить елементи як кредитного договору, так і договору банківського рахунку.

А тому заперечення представника відповідача щодо неукладеності та не погодження сторонами істотних умов договору є необґрунтованими.

5.2 Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Частиною 1 ст. 193 ГК України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 525, 526, 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Банк свої зобов'язання щодо надання кредиту виконав належним чином, відповідач кредит у встановлені строки повністю не повернув.

5.3 Виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, порукою (ч. 1 ст. 546 ЦК України).

5.3.1 Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі. Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання, вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним (ст. 547 ЦК України).

Статтею 553 ЦК України передбачено, що поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч. 2 ст. 554 ЦК України).

Статтею 559 ЦК України визначено підстави припинення поруки. Зокрема, ч. 1 ст. 559 ЦК України передбачено, що порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов'язання, а також у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.

Зміна договору відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом, і вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (ст. 654 ЦК України).

Позивач не надав доказів, які б підтверджували внесення в письмовій формі змін в договір поруки щодо збільшення розміру відповідальності поручителя до 210 000 грн.

5.3.2 Порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя (ч. 4 ст. 559 ЦК України).

Термін дії договору поруки визначено в розділі 4 договору, який приєднаний до матеріалів позовної заяви у вигляді не придатному для читання. А тому суд застосовує загальні приписи ЦК України. Останнім днем для повернення кредиту позичальником було 03.05.2017. Банк звернувся з даним позовом до поручителя щодо погашення кредиту 03.01.2019, тобто з пропуском встановлено шестимісячного строку.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до приписів ст. 559 ЦК України (в редакції на час дії вказаного договору поруки), порука є припиненою.

6. Висновки суду.

6.1 Враховуючи вищевикладене, позов слід задовольнити частково - стягнути з позичальника ТОВ "К.Д.В." в користь АТ КБ "Приватбанк" заборгованість за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн; в позові до поручителя ОСОБА_3 слід відмовити.

7. Судові витрати.

7.1 Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір в розмірі 2 246, 04 грн (платіжне доручення від 03.04.2018 №ВОК33В17СА).

7.1.1 Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов до позичальника задоволено повністю, судовий збір у розмірі 2 246, 04 грн покладається на нього.

Керуючись ст. 2, 86, 129, 145, 233, 236-238, 240, 241, 256, п. 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Частково задовольнити позов Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Д.В." та ОСОБА_3 про стягнення солідарно заборгованості за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Д.В." (вул. Набережна ім. В. Стефаника, буд. 32, кв. 54, м. Івано-Франківськ, 76010, ідентифікаційний код 40011903) в користь Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" (вул. Грушевського, буд. 1Д, м. Київ, 01001, ідентифікаційний код 14360570 ) заборгованість за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн (сто сорок дев'ять тисяч сімсот тридцять п'ять гривень дев'яносто дев'ять копійок) та 2 246, 04 грн (дві тисячі двісті сорок шість гривень чотири копійки) судового збору.

Відмовити в позові Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" до ОСОБА_3 про стягнення солідарно з Товариством з обмеженою відповідальністю "К.Д.В." заборгованості за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 05.03.2019.

Суддя О. В. Малєєва

Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено06.03.2019
Номер документу80233557
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення солідарно заборгованості за кредитним договором від 22.09.2015 у розмірі 149 735, 99 грн

Судовий реєстр по справі —909/21/19

Рішення від 28.02.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 30.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні