Ухвала
від 04.03.2019 по справі 202/30/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/30/19

Провадження № 1-кс/202/1799/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

4 березня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 32018040040000062 від 07.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором, в якому просить надати йому, а також слідчим слідчої групи або співробітникам податкової поліції, тимчасовий доступ до речей і документів, що містять банківську таємницю, з можливістю їх вилучення (виїмки), а саме: документів по юридичному оформленню (відкриттю) та використанню ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- копії заяви про відкриття рахунку, договору на розрахунково-касове обслуговування, картки зі зразками підписів і відбитків печатки, інших документів, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду засновників, службових осіб, довірених осіб і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства;

- документів (реєстр платіжних операцій), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у прибутковій і видатковій частинах із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів (назва, код ЄДРПОУ та інше), даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на паперовому носії за період часу з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року;

- документів, що слугували підставою для видачі готівкових коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018040040000062 від 07.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено факти придбання та створення в період 2018 року фіктивних суб`єктів господарської діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), які використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, що полягає у незаконному переведенні безготівкових коштів в готівку, а також надання послуг з незаконної мінімізації податкових зобов`язань суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування встановлено, що засновник, директор та головний бухгалтер ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) ОСОБА_5 не створював ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та не має відношення до ведення фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, а невстановлені особи використовують його з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у проведенні конвертації у готівку грошових коштів з рахунків підприємств, а також безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ підприємствам контрагентам вигодонабувачам.

Крім того, під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська 19.10.2018 року проведено обшук в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 . В ході проведення обшуку виявлено та вилучено печатки та документи суб`єктів господарської діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ).

У зв`язку з чим у слідства є підстави вважати, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) також є фіктивними підприємствами, які також використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає у незаконному переведенні безготівкових коштів в готівку, а також надання послуг з незаконної мінімізації податкових зобов`язань суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування встановлено, що у своїй діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) використовувало розрахункові рахунки № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) використовувало розрахункові рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ), дають можливість для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановити, хто саме розпоряджався коштами даних підприємств, чим це було визначено, а також підтвердити чи спростувати факти проведення розрахунків з контрагентами. Отримані дані в подальшому можливо використовувати в ході проведення перевірки чи судово-економічної експертизи.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання в його відсутність.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що третім ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 32018040040000062 від 07.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, зокрема, за фактом створення фіктивних суб`єктів господарської діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), які використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, що полягає у незаконному переведенні безготівкових коштів в готівку, а також надання послуг з незаконної мінімізації податкових зобов`язань суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, оскільки дають можливість органу досудового розслідування встановити, хто розпоряджався коштами підприємств, підтвердити чи спростувати факти проведення розрахунків з контрагентами тощо, в іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже, клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу до вищевказаних документів (можливості ознайомитися та отримати копії) підлягає задоволенню.

Між тим, слідчий суддя вважає, що підстави для вилучення оригіналів документів відсутні, оскільки слідчим не доведено, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, оскільки, зокрема, дані щодо призначення в кримінальному провадженні судових експертиз відсутні.

Також відсутні законні підстави для надання тимчасового доступу до документів іншим особам, оскільки доказів щодо створення слідчої групи матеріали клопотання не містять. Крім того, тимчасовий доступ не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, а тому він не може надаватися оперативним підрозділам. В той же час відповідно до ст. 40 КПК України слідчий вправі самостійно надавати доручення відповідним оперативним підрозділам.

Таким чином, клопотання слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати заступнику начальника третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів (можливість ознайомити та отримати копії) без вилучення (виїмки) оригіналів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , щодо юридичного оформлення (відкриття) та використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_7 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- копії заяви про відкриття рахунку, договору на розрахунково-касове обслуговування, картки зі зразками підписів і відбитків печатки, інших документів, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду засновників, службових осіб, довірених осіб і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства;

- документів (реєстр платіжних операцій), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у прибутковій і видатковій частинах із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів (назва, код ЄДРПОУ та інше), даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на паперовому носії за період часу з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року;

- документів, що слугували підставою для видачі готівкових коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 2 квітня 2019 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80249690
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/30/19

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні