Ухвала
від 22.02.2019 по справі 404/1385/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1385/19

Номер провадження 1-кс/404/837/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2019 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному 26.07.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120120000465 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1971 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

22 лютого 2019 року до Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури про проведення обшуку у адміністративному нежитловому приміщенні за адресою: Кіровоградська область,Гайворонський район,с.Чемерпіль,вул.Центральна,3,яке використовуєтьсяЧемерпільською сільськоюрадою Гайворонськогорайону Кіровоградськоїобласті, з метою виявлення та вилучення оригіналів документів, а саме: заяв приватного підприємства «Гур`єво» до сільської ради щодо укладення договорів оренди землі, угод на право користування земельними ділянками; протоколів засіданьпостійної комісіїсільської радиз земельнихпитань наяких розглядалисязаяви приватноїпідприємства «Гур`єво»щодо укладеннядоговорів орендиземлі,угод направо користуванняземельними ділянками;рішення сесіїсільської радищодо розглядузаяв приватногопідприємства «Гур`єво»про використанняземельних ділянок;журналів вхідноїта вихідноїкореспонденції Чемерпільськоїсільської радиГайворонського районуза період2015-2016роки;договорів орендиземлі,угод направо користуванняземельними ділянкамиукладеними Чемерпільськоюсільською радоюта приватнимпідприємством «Гур`єво»;документів,які підтверджуючихсплату грошовихкоштів приватнимпідприємством «Гур`єво»до бюджетусільської радиза використанняземельних ділянок.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчим СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.07.2016 за №12016120120000465 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1971 КК України за фактом самовільного зайняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення, загальною площею 82 га, які знаходяться на території Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області на підставі постанови заступника прокурора Кіровоградської області від 20.12.2018.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі повідомлення Гайворонського МРВ Управління СБУ в Кіровоградській області про виявлення кримінального правопорушення.

З повідомлення про виявлення кримінального правопорушення вбачається, що у період 2015-2016 років на території Чемерпілської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області приватне підприємство «Гур`єво» (код ЄДРПОУ 32954190) використовувало земельні ділянки сільськогосподарського призначення, за межами населеного пункту, державної власності, загальною площею близько 82 га, без правовстановлюючих документів та сплати обов`язкових платежів за використання земельних ділянок.

На виконання постанови прокурора про проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій на іншій території слідчим СВ Гайворонського ВП ГУНП в Кіровоградській області направлено запит до Чемерпілської сільської ради Гайворонського району щодо надання інформації та копії документів, а саме: усіх договір укладених з приватним підприємством «Гур`єво», які посвідчували право користування вказаного підприємства земельними ділянками сільськогосподарського призначення на території сільської ради на протязі 2015-2016 років; заяв приватного підприємства «Гур`єво» чи уповноважених осіб на підставі яких укладалися вказані договори; рішень сесії Чемерпільської сільської ради Гайворонського району щодо надання в оренду чи користування приватному підприємству «Гур`єво» земельних ділянок на території сільської ради, на підставі яких вказане підприємство у період 2015-2016 роки використовувало земельні ділянки сільськогосподарського призначення, загальною площею 82га;витребувати з Чемерпільської сільської ради Гайворонського району інформацію щодо сплати приватним підприємством «Гур`єво» орендної плати/земельного податку до бюджету сільської ради за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, загальною площею 82,0 га та про наявну заборгованість вказаного підприємства по платі за землю; кадастрових номерів вказаних земельних ділянок; місця розташування вказаних земельних ділянок (за межами чи в межах населеного пункту).

Відповідно до інформації Чемерпільської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області (лист від 21.01.2019) на території сільської ради на протязі 2015-2016 років приватне підприємство «Гур`єво» використовувало в оренді не витребувані паї загальною площею 25,78 га згідно розпорядження голови Гайворонської РДА за №14-р від 10.02.2015. При цьому, згідно з інформацією сільської ради протягом 2015-2016 років сесією сільської ради рішення про надання в оренду чи користування ПП «Гур`єво» не приймалися.

У той же час, згідно з попередньою інформацією Чемерпільської сільської ради Гайворонського району (лист №286 від 25.07.2016) за період 2015-2016 років приватне підприємство «Гур`єво» використовувало 35 га земель на підставі угоди на право користування земельними ділянками.

До матеріалів кримінального провадження долучено копії договорів на право користування земельними ділянками від 09.01.2015 та 05.01.2016 укладеними Чемерпілською сільською радою та приватним підприємством «Гур`єво».

Таким чином, Чемерпілська сільська рада Гайворонського району Кіровоградської області надає органу досудового розслідування неправдиву інформацію, що перешкоджає проведенню повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування.

Чемерпільська сільська рада Гайворонського району Кіровоградської області здійснює свою діяльність у адміністративному нежитловому приміщенні за адресою: Кіровоградська область, Гайворонський район, с. Чемерпіль, вул. Центральна, 3.Згідно з відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності, користування, оренди на вказане нежитлове адміністративне приміщення не зареєстровано.

Таким чином, з метою виконання завдань кримінального провадження (ст. 2 КПК України), що полягає у захисті суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні обшуку у адміністративному нежитловомуприміщенні заадресою: Кіровоградськаобласть,Гайворонський район,с.Чемерпіль,вул.Центральна,3,яке використовуєтьсяЧемерпільською сільськоюрадою Гайворонськогорайону Кіровоградськоїобласті (кодЄДРПОУ 04366637), з метою виявлення та вилучення оригіналів документів, а саме: заяв приватного підприємства «Гур`єво» до сільської ради щодо укладення договорів оренди землі, угод на право користування земельними ділянками; протоколів засідань постійної комісії сільської ради з земельних питань на яких розглядалися заяви приватної підприємства «Гур`єво» щодо укладення договорів оренди землі, угод на право користування земельними ділянками; рішення сесії сільської ради щодо розгляду заяв приватного підприємства «Гур`єво» про використання земельних ділянок; журналів вхідної та вихідної кореспонденції Чемерпільської сільської ради Гайворонського району за період 2015-2016 роки; договорів оренди землі, угод на право користування земельними ділянками укладеними Чемерпільською сільською радою та приватним підприємством «Гур`єво»; документів, які підтверджуючихсплату грошових коштів приватним підприємством «Гур`єво» до бюджету сільської ради за використання земельних ділянок.

Документи з приводу яких внесено дане клопотання, самі по собі та в сукупності з іншими здобутими доказами в ході проведення досудового розслідування, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Крім того, вилучення вказаних документів надасть можливість органу досудового розслідування перевірити вже зібрані докази та подальше проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій спрямованих на отримання нових доказів.

До моменту внесення даного клопотання на розгляд слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда органом досудового розслідування вжито заходи щодо отримання вищезазначених документів на підставі запиту, у порядку ст. 93 КПК України.

Однак, Чемерпілська сільська рада Гайворонського району Кіровоградської області надає органу досудового розслідування неправдиву інформацію, що перешкоджає проведенню повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Заслухавши пояснення слідчого, дслідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав:

Згідно ст.30Конституції України та ст.13 КПК України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості у тому числі і про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку, а також особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. (п.п. 5-6 ч. 3 ст. 234 КПК України). До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно до п. 6 ч. 3 ст. 264 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке крім іншого повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Так, клопотання слідчого не містить коректних даних про власника адміністративного нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 . Слідчий лише вказав, що вказаним приміщенням користується Чемерпільська сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області, про власника приміщення інформації слідчому судді не надано.

Таким чином, слідчий не долучив об`єктивних, належних, допустимих, достовірних, достатніх даних з інформацією про власників нерухомого майна, Конституційне право яких на недоторканість житла планується тимчасово обмежити у межах досудового розслідування по означеному кримінальному провадженню.

Крім того, слідчий при зверненні з клопотанням не обґрунтував належним чином, що дійсно документи, які він планує відшукати зберігаються у Чемерпільській сільській раді Гайворонського району Кіровоградської області.

Також, самостійною підставою для відмови у задоволенні клопотання, є те, що надані матеріали клопотання не завірено підписами, що виключає автентичність змісту долучених документів.

Так, відповідно до вимог Національного стандарту «Вимоги до оформлення документів»ДСТУ 4163-2003: завіряти документи слід із зазначенням назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, з відміткою «Згідно з оригіналом», завіреним печаткою, дати засвідчення копії.

Також, слідчий обґрунтовує необхідність проведення обшуку відмовою у добровільному наданні інформації Чемерпільською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області, проте як вбачається, що така відповідь адресована не слідчому, який проводить досудове розслідування у даному кримінальному провадження. Будь-яких доручень з цього приводу матеріали клопотання не містять.

Відповідно до п.1, п.4 ч.5 ст.234КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні.

З наведених підстав клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 234, 235 КПК України, ст. 30 Конституції України,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному 26.07.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016120120000465 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1971 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80257251
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —404/1385/19

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні