Рішення
від 27.02.2019 по справі 904/5658/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2019м. ДніпроСправа № 904/5658/18 за позовом Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради

до Громадської організації "БЕРЕГИНЯ ДУШІ"

за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунального підприємства "Парковка та реклама"

про розірвання договору оренди

Суддя Юзіков С.Г.

При секретарі судового засідання: Кулебі Т.Ю.

Представники:

Позивача - ОСОБА_1 дов. №7-20/12/3573 від 27.12.18р.

Відповідача - не з'явився

Третьої особи - не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить розірвати Договір оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста №3/13 від 15.05.17р. укладений Позивачем з Відповідачем; зобов'язати Відповідача повернути нежиле приміщення на першому поверсі будівлі гуртожитку загальною площею 44,9 м2, розташоване за адресою: пл. Домнобудівників, 6, корпус 1 для використання під розміщення громадської організації, шляхом укладення акту прийому-передачі з КП "Парковка та реклама".

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21.12.18р. залучено в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Комунальне підприємство "Парковка та реклама".

Відповідач відзив на позов не надав, у жодне судове засідання не забезпечив явку свого представника, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином на адресу вказану у позові та ЄДР, хоча на адресу суду повернулися поштові відправлення №4930007136317, №4930007242630 з відміткою поштової установи "за закінченням терміну зберігання". Відповідно до роздруківки з офіційного сайту "УКРПОШТА", поштове відправлення №4930007433460 не вручене під час доставки: інші причини.

Третя особа в судове засідання явку свого представника не забезпечила, про дату, час та місце судового засідання повідомлялася належним чином, на адресу зазначену у позові та ЄДР, що підтверджується поштовими повідомленнями №4930007136309, 4930007242648. Відповідно до роздруківки з офіційного сайту "УКРПОШТА", поштове відправлення №4930007433443 вручено за довіреністю 15.02.19р.

Пунктами 110, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.09р. № 270 передбачено, що у разі коли адресат не з'явився за одержанням реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу протягом трьох робочих днів після доставки першого повідомлення про надходження зазначеного поштового відправлення, поштового переказу, йому під розписку вручається повторне повідомлення (крім повторних повідомлень про надходження рекомендованих поштових відправлень). У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення. Поштові відправлення, поштові перекази повертаються об'єктом поштового зв'язку відправнику у разі його письмової заяви, письмової відмови адресата від одержання чи закінчення встановленого строку зберігання .

Оскільки ухвали суду, у вищенаведених поштових відправленнях, про відкриття провадження у справі та відкладення розгляду справи направлялися Відповідачеві на адресу, вказану в позові та ЄДР і повернулися на адресу суду з відміткою поштової установи "за закінченням терміну зберігання", суд вважає, що Відповідач належним чином повідомлявся про розгляд справи судом і, лише у силу нехтування своїми правами на одержання поштового відправлення (фактично відмовившись від одержання поштового відправлення), Відповідач не одержав ухвали суду, чим позбавив себе можливості захисту від вимог Позивача.

Стаття 43 ГПК України зобов'язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Справа, згідно зі ст. 165 ГПК України, розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні досліджено надані Позивачем докази.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника Позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

15.05.17р. сторонами укладено Договір оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста №3/13 (далі Договір), за п.1.1. якого Орендодавець (Позивач) передає, а Орендар (Відповідач) приймає у строкове платне користування нерухоме майно (надалі - об'єкт оренди), нежиле приміщення на 1 поверсі будівлі гуртожитку загальною площею 44.9 м 2 , розташований у м. Кривому Розі за адресою: пл. Домнобудівників, 6, корпус 1, для використання під розміщення громадської організації, балансоутримувачем якого є управління благоустрою та житлової політики Криворізької міської ради.

Об'єкт оренди облаштований холодним водопостачанням, каналізацією, центральним опаленням, електромережею.

Використання орендованого комунального майна не за призначенням забороняється.

Відповідно до п. 2.1. Договору Договір вважається укладеним з моменту його підписання сторонами.

Вступ Орендаря у строкове платне користування об'єктом оренди настає одночасно з підписанням акту приймання-передавання, який треба оформити в 5-ти денний термін з КП "Парковка та реклама" (Третя особа) (п.2.2. Договору).

У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар повертає об'єкт оренди Орендодавцю в 5-ти денний термін (п. 2.3. Договору).

Згідно з п. 2.4. Договору об'єкт оренди вважається повернутим Орендодавцю з моменту підписання сторонами акта приймання-передавання з КП "Парковка та реклама".

Відповідно до п.4.1. Договору за користування об'єктом оренди Орендар сплачує річну орендну плату у розмірі 3% від незалежної вартості об'єкта оренди. Орендна плата становить 201,02 грн. без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - квітень 2017р. орендна плата за перший місяць оренди травень 2017р. визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди.

Орендна плата перераховується на розрахунковий рахунок КП "Парковка та реклама" щомісячно, не пізніше 20-го числа місяця, наступного після сплачуваного, з подальшим перерахуванням 70% коштів до міського бюджету. Розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Розмір орендної плати може бути переглянуто у разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

Пунктом 4.5. Договору визначено, що оплаті підлягає весь період строкового користування Орендарем об'єктом оренди від дня вступу у строкове користування до фактичного повернення об'єкта оренди Орендодавцю по акту.

Згідно з п.4.8. Договору у разі припинення (розірвання) договору оренди Орендар сплачує орендну плату до дня повернення майна за актом приймання-передавання включно. Закінчення строку дії договору оренди не звільняє Орендаря від обов'язку сплатити заборгованість з орендної плати, якщо така виникла, у повному обсязі КП "Парковка та реклама".

Пунктом 11.1. Договору встановлено, що цей Договір діє з 15.05.2017р. по 15.04.2020р. включно.

Відповідно до п.11.4. Договору цей Договір припиняється у разі: закінчення терміну дії, приватизації об'єкта Орендарем, банкрутства Орендаря, знищення об'єкта оренди. Достроково цей Договір може бути розірвано за згодою сторін, а також за вимогою однієї з них за рішенням суду у випадку невиконання сторонами своїх зобов'язань за цим Договором та інших підстав, передбачених законодавством України.

Нерухоме майно передано Орендареві у тимчасове користування за актом приймання-передачі від 16.05.17р.

За даними Позивача Відповідач не сплачує орендну плату у встановленому обсязі, у зв'язку з чим, за Відповідачем обліковується борг з орендної плати за Договором за період користування об'єктом оренди з січня по червень 2018р. у сумі 946,32грн.

Відповідач інформацію Позивача про наявність боргу не спростував.

Оскільки договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у випадку невиконання сторонами своїх зобов'язань за цим Договором (п.11.4. Договору), а Відповідачем порушено умови Договору в частині внесення орендної плати у встановленому обсязі, Позивач просить суд розірвати договір оренди, виселити Відповідача з нежитлового приміщення.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі Договору, є господарськими зобов'язаннями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 ГК України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України "Про орендну державного і комунального майна" орендна плата з урахуванням її індексації є однією з істотних умов договору оренди.

Згідно з ч. 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов'язання. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України (ч.3 ст. 26 Закону України "Про орендну державного і комунального майна").

Згідно з ч. 1 ст. 27 Закону України "Про орендну державного і комунального майна" у разі розірвання договору оренди орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Відповідно до ст. 74, 77 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач не надав суду доказів належного виконання договірних зобов'язань, доводи Позивача не спростував.

Перевіривши доводи і докази, надані Позивачем суд вважає їх обґрунтованими та належними.

Так, за Відповідач не спростував доводи Позивача про систематичне порушення Відповідачем умов Договору в частині внесення орендної плати.

Сторонами у п.11.4. Договору передбачено, що цей Договір може бути достроково розірвано за вимогою однієї зі сторін за рішенням суду у випадку невиконання сторонами своїх зобов'язань за цим Договором.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги, що Відповідач порушує умови Договору, і за даними Позивача, не спростованими Відповідачем, за останнім обліковується борг з орендної плати у сумі 946,32грн. за період з січня по червень 2018р., суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 129 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради до Громадської організації "БЕРЕГИНЯ ДУШІ" за участю Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунального підприємства "Парковка та реклама" про розірвання договору оренди - задовольнити.

Розірвати Договір оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста №3/13 від 15.05.2017р., укладений Управлінням комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради (50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, код 25522449) з Громадською організацією "БЕРЕГИНЯ ДУШІ" (50103, м. Кривий Ріг, вул. Домобудівна, б. 6, кв. 906, код 40504882).

Зобов'язати Громадську організацію "БЕРЕГИНЯ ДУШІ" (50103, м. Кривий Ріг, вул. Домобудівна, б. 6, кв. 906, код 40504882) повернути нежиле приміщення на першому поверсі будівлі гуртожитку загальною площею 44,9 м 2 , розташоване за адресою: пл. Домнобудівників, 6, корпус 1 для використання під розміщення громадської організації, шляхом складення акту прийому-передачі з Комунальним підприємством "Парковка та реклама" (50057, м. Кривий Ріг, майдан Праці, 1, код 34811376).

Стягнути з Громадської організації "БЕРЕГИНЯ ДУШІ" (50103, м. Кривий Ріг, вул. Домобудівна, б. 6, кв. 906, код 40504882) на користь Управлінням комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської ради (50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, код 25522449) 3 524,00 грн. - судового збору.

Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, з дня його проголошення. Оскільки в судовому засіданні проголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 06.03.2019

Суддя С.Г.Юзіков

Дата ухвалення рішення27.02.2019
Оприлюднено06.03.2019
Номер документу80265260
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди

Судовий реєстр по справі —904/5658/18

Судовий наказ від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Судовий наказ від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні