Ухвала
від 25.02.2019 по справі 359/1620/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/359/548/2019

Справа № 359/1620/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 лютого 2019 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника 1-го відділення СВ Бориспільського ВП Головного управління Національної поліції в Київській області майор поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні №12018110000000536 від 18.09.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

22.02.2019 до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло вище зазначене клопотання, погоджене старшим прокурором у кримінальному провадженні прокурором Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 ..

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що протягом 2017 року на території Київської області невстановлені особи за попередньою змовою групою осіб, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману заволоділи майном гр. ОСОБА_5 , на суму 508 836 грн. 51 коп., чим спричинили йому матеріальну шкоду в особливо великих розмірах.

У кримінальному провадженні встановлено, що до вчинення указаного злочину може бути причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наступними матеріалами кримінального провадження : заявою від 13.09.2018 представника ОСОБА_5 , - ОСОБА_7 , про вчинення злочину, згідно якої він звернувся до ГУ НП в Київській області про те, що в 2017 році ОСОБА_5 здійснив постачання до ТОВ «Оілтрейдбатері», яке є підконтрольне ОСОБА_6 різних авто товарів на загальну суму 508 836 грн. 51 коп., для їх подальшої реалізації вказаним підприємством. Вказані авто товари були поставлені та передані до ТОВ «Оілтрейдбатері», яке розташоване за адресою : м. Київ, вул. Автотранспортна, 1. Однак отримавши вказані авто товари ОСОБА_6 та директор вказаного підприємства ОСОБА_8 їх привласнили та здійснили їх подальшу реалізацію різним фізичним та юридичним особам на території Бориспільського, Обухівського та Києво-Святошинського районів Київської області. Грошові кошти отримані в результаті реалізації вказаних авто товарів ОСОБА_6 та ОСОБА_8 привласнили та розпорядились ними на власний розсуд. В результаті чого спричинили ОСОБА_5 , матеріальну шкоду на вказану суму; протоколом допиту потерпілого ОСОБА_5 , згідно якого з 2011 року він знайомий з ОСОБА_6 17.11.2014 за ініціативою останнього між ОСОБА_5 та ТОВ «Оілтрейдбатері» (яке належить ОСОБА_6 ), було укладено генеральний дилерський договір № 128. Директором в даному підприємстві працює родичка останнього - ОСОБА_8 , по вказаному договору вони з ТОВ «Оілтрейдбатері» працювали до вересня 2017 року. Однак ОСОБА_6 використовуючи добрі відносини ОСОБА_5 , з метою заволодіння майном останнього, яке було передане ОСОБА_6 для реалізації, організував заволодіння шляхом шахрайства майном ОСОБА_5 , в особливо великих розмірах.

Так, на початку вересня 2017 року ОСОБА_5 , передав до ТОВ «Оілтрейдбатері» за адресою: м. Київ, вул. Автотранспортна, 1, в особі ОСОБА_6 та ОСОБА_8 авто товари на загальну суму 508 836 грн. 51 коп., однак розрахунків за вказані товари з ОСОБА_5 не відбувались.

В подальшому ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , здійснили майже у повному обсязі реалізацію вказаного майна через своїх спільників на території Бориспільського, Обухівського та Києво-Святошинського районів Київської області, а саме як фізичним особам підприємцям так і юридичним особам. На неодноразові запитання ОСОБА_5 до ОСОБА_6 , коли він розрахується та чому тривалий час цього не робить, ОСОБА_6 відповідав, що не має грошей для розрахунку, потім почав вигадувати, що неякісна продукція, важко знайти покупця і кожного разу він вигадував різні причини по яким він не сплачує ОСОБА_5 грошові кошти. В подальшому ОСОБА_6 почав ухилятись від зустрічей та розмов із ОСОБА_5 . До теперішнього часу ОСОБА_6 та ОСОБА_8 грошові кошти ОСОБА_5 не повернули.

Крім того, ОСОБА_6 з метою не повернення грошових коштів ОСОБА_5 провів реєстраційні зміни в ТОВ «Оілтрейдбатері», а саме змінено назву на ТОВ «АВТО ГРУП ЛТД», змінено керівника ОСОБА_8 на «підставну особу» ОСОБА_9 , змінено власника на ТОВ «ВІН ТРЕЙД КОНСАЛТ» код ЄДРПОУ 41171567 (місцезнаходження: УКРАЇНА, 21000, ВIННИЦЬКА ОБЛ., М. ВІННИЦЯ, ВУЛ. МАКСИМОВИЧА, БУД. 4, КВ. 216), змінено адресу юридичної особи на: 93408 ЛУГАНСЬКА ОБЛ. М. СЄВЄРОДОНЕЦЬК ВУЛ. ФЕДОРЕНКА БУД. 10 КВ. 325. В подальшому ОСОБА_5 дізнався, що за такою адресою офісу або квартири АДРЕСА_1 не існує і особи, які охороняли вхід до приміщення за цією адресою повідомили, що назви такого підприємства, яке б орендувало приміщення в цій будівлі або прізвища директора ОСОБА_9 вони не чули.

Крім того, ОСОБА_5 відомо, що ОСОБА_6 продовжує здійснювати господарську діяльність за адресою : м. Київ, вул. Автотранспортна, 1, реалізуючи зі складів деталі та приладдя для автотранспортних засобів на території Київської області; протоколом допиту свідка ОСОБА_10 , згідно якого встановлено, що у вересні 2017 року ОСОБА_5 було здійснено поставку ТОВ «Оілтрейдбатері» за адресою: м. Київ, вул. Автотранспортна, 1 для реалізації авто товари на загальну суму 508836,51 грн., однак розрахунки не відбулись.

На неодноразові звернення ОСОБА_5 до ОСОБА_6 та до директора ТОВ «Оілтрейдбатері» ОСОБА_8 коли вони розрахуються та чому тривалий час цього не робить, ОСОБА_6 відповідав, що не має грошей для розрахунку, потім почав вигадувати, що неякісна продукція, важко знайти покупця і кожного разу він вигадував різні причини по яким він не сплачує ОСОБА_5 грошові кошти. Також ОСОБА_6 уникає зустрічей та спілкування із ОСОБА_5 .

Також ОСОБА_6 з метою уникнути повернення грошей ОСОБА_5 - провів реєстраційні зміни в ТОВ «Оілтрейдбатері», а саме змінено назву на ТОВ «АВТО ГРУП ЛТД», змінено керівника ОСОБА_8 на «підставну особу» ОСОБА_9 , змінено власника на ТОВ «ВІН ТРЕЙД КОНСАЛТ» код ЄДРПОУ 41171567 (місцезнаходження: Україна, 21000, Вінницька обл., м.Вінниця, вул.Максимовича, буд. 4, кв.216), змінено адресу юридичної особи на: 93408 Луганська обл. м.Северодонецьк, вул.Федоренка, буд.10 кв.325). ОСОБА_9 є «підставною особою» та на його ім`я зареєстровано 29 підприємств в Україні. Отже в результаті протиправних дій ОСОБА_6 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 використовуючи ТОВ «Оілтрейдбатері» заволоділи майном ОСОБА_5 в особливо великих розмірах, чим спричинили йому матеріальну шкоду.

Встановлено, що в користуванні ОСОБА_6 перебуває автомобіль марки «Mitsubishi Grandis» днз. НОМЕР_1 , який зареєстрований на праві власності за ОСОБА_11 , в якій він може зберігати наступне : рахунки-фактури, видаткові накладні, податкові накладні, додаткові угоди, товарно-транспортні накладні про отримання ТОВ «Оілтрейдбатері» в особі ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інших осіб авто товарів від ФОП « ОСОБА_5 », документи щодо реалізації вказаних авто товарів, грошові кошти, які здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення; установчі та реєстраційні документи ТОВ «ТОВ «Оілтрейдбатері»», ТОВ «АВТО ГРУП ЛТД» (код ЄДРПОУ 39302697), печатки вказаних підприємств; чорнові записи, блокноти, записки, довідники, графічні зображення, мобільні телефони та сім-карти операторів мобільного зв`язку, жорсткі диски, флеш - накопичувачі, ноутбуки, стаціонарні системні блоки комп`ютерів, оптичні диски, інші носії інформації, на яких може міститись інформація та документи в електронному вигляді, про заволодіння майном ОСОБА_5 .

У випадку звернення до ОСОБА_6 із запитом або ухвалою про тимчасовий доступ до речей та документів існує загроза того, що вказані речі та документи будуть ним приховані, змінені або знищені з метою уникнути кримінальної відповідальності та покарання. За викладених обставин в інший спосіб, ніж проведення обшуку в автомобілі, яким користується ОСОБА_6 , не можливо вилучити предмети і документи, які в подальшому будуть використані як докази у кримінальному провадженні у найкоротший строк. Відшукуванні речі, предмети та документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

У судовомузасіданні слідчий повністюпідтримав клопотаннята просивзадовольнити.

Власник зазначеного в клопотанні майна про час та місце розгляду даного клопотання не повідомлявся в силу вимог ст. 234 КПК України.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши подане клопотання та долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За змістом ч. 4 вказаної статті слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що :1)було вчиненокримінальне правопорушення;2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування;3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду;4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Також встановлено, що у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що у вказаному в клопотанні транспортному засобі можуть знаходитись зазначені слідчим речі та документи, які містять відомості, що можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладені в клопотанні фактичні обставини, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, такий захід забезпечення кримінального провадження як обшук слід визнати обґрунтованим процесуальним примусом, що відповідає завданням кримінального судочинства та виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який йдеться у клопотанні слідчого.

Строк дії ухвали слідчого судді визначити тривалістю один місяць.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 309, 376 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №12018110000000536від 18.09.2018за ознакамизлочину,передбаченого ч.4ст.190КК України дозвіл на проведення обшуку в автомобілі марки «Mitsubishi Grandis» днз. НОМЕР_1 , який зареєстрований на праві власності за ОСОБА_11 , та перебуває в користуванні у ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення:

-рахунки-фактури, видаткові накладні, податкові накладні, додаткові угоди, товарно-транспортні накладні про отримання ТОВ «Оілтрейдбатері» в особі ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та інших осіб авто товарів від ФОП « ОСОБА_5 », документи щодо реалізації вказаних авто товарів, грошові кошти, які здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення;

- установчі та реєстраційні документи ТОВ «Оілтрейдбатері», ТОВ «АВТО ГРУП ЛТД» (код ЄДРПОУ 39302697), печатки вказаних підприємств;

- чорнові записи, блокноти, записки, довідники, графічні зображення, мобільні телефони та сім-карти операторів мобільного зв`язку, жорсткі диски, флеш - накопичувачі, ноутбуки, стаціонарні системні блоки комп`ютерів, оптичні диски, інші носії інформації, на яких може міститись інформація та документи в електронному вигляді, про заволодіння майном ОСОБА_5 .

Строк дії ухвали визначити до 25.03.2019 року включно.

Повний текст ухвали буде виготовлений та проголошений 27 лютого 2019 року о 15.00 годині.

Ухвала слідчого судді самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя Бориспільського міськрайонного суду ОСОБА_12 -Лесів

Дата ухвалення рішення25.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80266201
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук у кримінальному провадженні №12018110000000536 від 18.09.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —359/1620/19

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні