Ухвала
від 05.03.2019 по справі 527/450/19
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/450/19

провадження № 1-кс/527/348/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2019 року м. Глобине

Слідчий суддя Глобинського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глобине клопотання старшого слідчого Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Глобинського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно за матеріалами кримінального провадження № 12019170140000129 зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 01 березня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

04 березня 2019 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Глобинського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно за матеріалами кримінального провадження № 12019170140000129 зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 01 березня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

У своєму клопотанні слідчий зазначив, що у провадженні СВ Глобинського ВП ГУНП Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019170140000129 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

01.03.2019 близько 07:26 год. у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено труп ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з ознаками насильницької смерті.

01.03.2019 було проведено обшук домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В ході проведення обшуку було вилучено наступні речові докази: нашарування РБК у вигляді сліду взуття, два фрагменти ножа зі слідами РБК, окуляри зі слідами РБК, ніж з дерев`яною ручкою зі слідами РБК, мобільний телефон в жовтому корпусі з кришкою чорного кольору зі слідами РБК, змив з калюжі РБК поряд трупа, змиви з правої та лівої долоні трупа, змив з поверхні дверей (замка), зіскоб зі слідами РБК слід (нашарування РБК у вигляді сліду взуття) з дверей до кімнати №4 зроблено зіскоб зі слідами РБК виріз полімерної скатертини, виріз з скатертини зі слідами РБК занавіску зі численними слідами РБК змиви зі слідами РБК з пошкодженого вікна, змив зі слідами РБК з корпусу електролічильника, дерев`яна палиця, розбиті частини скла, ніж з дерев`яною рукояткою, таблиці вилучення слідів (фактури тканини та слідів пальців рук), які було вилучено до Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області.

Окрім того 01.03.2019 було проведено обшук домоволодіння, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем мешкання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В ході проведення обшуку було вилучено наступні речові докази: гумові чоботи чорного кольору, зимова куртка різнокольорова із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, комбінезон камуфльований із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, пара рукавиць камуфльованих, пара рукавиць камуфльованих, шапка чорного кольору із сірими смужками, шапка чорного кольору із білими смужками, шапка чорного кольору з відворотами, які було вилучено до Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області.

02.03.2019 за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою АДРЕСА_1 , було проведено огляд за участі підозрюваного ОСОБА_6 , під час якого у приміщенні будинку в житловій кімнаті було виявлено трикотажні рукавиці чорного кольору, які було вилучено до Глобинського ВП.

02.03.2019 по АДРЕСА_1 на узбіччі було проведено огляд за участі підозрюваного ОСОБА_6 , в ході якого було виявлено та вилучено трикотажні рукавиці білого кольору.

В зв`язку з тим, що вказані речі мають значення для кримінального провадження, так як на вилучених речах можуть знаходитись сліди вчинення кримінального правопорушення виникла необхідність у накладені арешту на вказане майно.

Слідчий вважає, що в кримінальному провадженні є достатньо даних вважати, що тимчасово вилучене майно під час проведення вищевказаних слідчих дій є доказом вчинення кримінального правопорушення, і відповідає вимогам ст. 167 КПК України, а тому з метою збереження речових доказів, а також запобігання можливості їх приховування, знищення, пошкодження, псування, втрати, передачі, пересування, відчуження, виникла необхідність у накладенні арешту на майно, а саме: вилучене під час обшуку 01.03.2019 в будинку в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме: нашарування РБК у вигляді сліду взуття, два фрагменти ножа зі слідами РБК, окуляри зі слідами РБК, ніж з деревяною ручкою зі слідами РБК, мобільний телефон в жовтому корпусі з кришкою чорного кольору зі слідами РБК, змив з калюжі РБК поряд трупа, змиви з правої та лівої долоні трупа, змив з поверхні дверей (замка), зіскоб зі слідами РБК слід (нашарування РБК у вигляді сліду взуття) з дверей до кімнати №4 зроблено зіскоб зі слідами РБК виріз полімерної скатертини, виріз з скатертини зі слідами РБК занавіску зі численними слідами РБК змиви зі слідами РБК з пошкодженого вікна, змив зі слідами РБК з корпусу електролічильника, дерев`яна палиця, розбиті частини скла, ніж з деревяною рукояткою, таблиці вилучення слідів (фактури тканини та слідів пальців рук); вилучене під час обшуку 01.03.2019 в АДРЕСА_2 , за місцем мешкання підозрюваного ОСОБА_6 , а саме: гумові чоботи чорного кольору, зимова куртка різнокольорова із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, комбінезон камуфльований із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, пара рукавиць камуфльованих, пара рукавиць камуфльованих, шапка чорного кольору із сірими смужками, шапка чорного кольору із білими смужками, шапка чорного кольору з відворотами; вилучені під час огляду 02.03.2019 в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 трикотажні рукавиці чорного кольору; вилучені під час огляду 02.03.2019 в с. Майданівка, на узбіччі поблизу вул. Хорольська, 5 трикотажні рукавиці білого кольору.

У судове засідання слідчий не з`явився, направив до суду заяву, в якій просить проводити розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримував.

Власник майна в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового розгляду.

Слідчий суддя розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів клопотання, 01.03.2019 розпочато кримінальне провадження №12019170140000129 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В порядку ст. 208 КПК України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, час фактичного затримання ОСОБА_6 17 год. 43 хв. 01 березня 2019 року.

01 березня 2019 року ОСОБА_6 було вручено повідомлення про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Як вбачається із Протоколу обшуку від 01.03.2019, ст. слідчим СВ Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 проведено обшук в будинку в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 та вилучені під час обшуку: нашарування РБК у вигляді сліду взуття, два фрагменти ножа зі слідами РБК, окуляри зі слідами РБК, ніж з деревяною ручкою зі слідами РБК, мобільний телефон в жовтому корпусі з кришкою чорного кольору зі слідами РБК, змив з калюжі РБК поряд трупа, змиви з правої та лівої долоні трупа, змив з поверхні дверей (замка), зіскоб зі слідами РБК слід (нашарування РБК у вигляді сліду взуття) з дверей до кімнати №4 зроблено зіскоб зі слідами РБК виріз полімерної скатертини, виріз з скатертини зі слідами РБК занавіску зі численними слідами РБК змиви зі слідами РБК з пошкодженого вікна, змив зі слідами РБК з корпусу електролічильника, дерев`яна палиця, розбиті частини скла, ніж з дерев`яною рукояткою, таблиці вилучення слідів (фактури тканини та слідів пальців рук). Вказані речі після проведення обшуку було вилучено, опечатано і відправлено на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області в якості тимчасово вилученого майна.

Згідно постанови старшого слідчого СВ ГлобинськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_3 від01.03.2019року вилученепід часобшуку в будинкув АДРЕСА_1 ,за місцемпроживання ОСОБА_5 01 березня 2019 року вищевказане майно визнано та долучено як речові докази до кримінального провадження.

Як вбачається із Протоколу обшуку від 01.03.2019, ст. слідчим СВ Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 проведено обшук в АДРЕСА_3 , за місцем мешкання підозрюваного ОСОБА_6 та вилучені під час огляду: гумові чоботи чорного кольору, зимова куртка різнокольорова із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, комбінезон камуфльований із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, пара рукавиць камуфльованих, пара рукавиць камуфльованих, шапка чорного кольору із сірими смужками, шапка чорного кольору із білими смужками, шапка чорного кольору з відворотами. Вказані речі після проведення обшуку було вилучено, опечатано і відправлено на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області в якості тимчасово вилученого майна.

Згідно постанови слідчого СВ ГлобинськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_7 від01.03.2019 вилученепід часобшуку в АДРЕСА_3 ,за місцеммешкання підозрюваного ОСОБА_6 01 березня 2019 року вищевказане майно визнано та долучено як речові докази до кримінального провадження.

Як вбачається із Протоколу огляду від 02.03.2019, слідчим СВ Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 проведено огляд в будинку в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 та вилучені під час огляду трикотажні рукавиці чорного кольору. Вказані речі після проведення огляду було вилучено, опечатано і відправлено на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області в якості тимчасово вилученого майна.

Згідно постанови слідчого СВ ГлобинськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_7 від02.03.2019 вилученепід часогляду в АДРЕСА_1 ,за місцемпроживання ОСОБА_5 02 березня 2019 року вищевказане майно визнано та долучено як речові докази до кримінального провадження.

Як вбачається із Протоколу огляду від 02.03.2019, слідчим СВ Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 проведено огляд узбіччя по вулиці Хорольській с. Майданівка, Глобинського району, Полтавської області, поблизу домоволодіння №5, та вилучені під час огляду трикотажні рукавиці білого кольору. Вказані речі після проведення огляду було вилучено, опечатано і відправлено на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області в якості тимчасово вилученого майна.

Згідно постанови слідчого СВ ГлобинськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті ОСОБА_7 від02.03.2019 вилученепід часогляду узбіччявулиці Хорольської, с.Майданівка,Глобинського району,Полтавської області,поблизу домоволодіння№5, 02 березня 2019 року вищевказане майно визнано та долучено, як речові докази до кримінального провадження.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам суд зазначає наступне.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей, тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 2 ст. 168 КПК України визначено, що тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Відповідно до ч.5, ч.7ст. 237 КПК України, при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Як зазначено в ч. 1ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 11ст. 170 КПК України, заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу(ч. 1ст. 173 КПК України).

Відповідно з ч. 4 ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Слідчим суддею встановлено, що вилучене в ході обшуків та оглядів майно набуло статусу тимчасово вилученого та визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Зазначене майно відповідає критеріям, зазначеним у п.1 ч.2 ст. 167 КПК, має значення речових доказів у кримінальному провадженні та підлягатиме дослідженню, а тому незастосування арешту може призвести до його втрати чи пошкодження. Клопотання слідчого подане до суду у строк, визначений ч.5 ст. 171 КПК України. Слідчим доведено наявність обставин, викладених в ч.11 ст. 170 КПК України.

З огляду на викладене, клопотання підлягає задоволенню, як обґрунтоване та таке, що відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 131,132, 167,170-173, 175, 372, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Глобинського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно за матеріалами кримінального провадження № 12019170140000129 зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 01 березня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на майно вилучене під час обшуку 01.03.2019 в будинку в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме: нашарування РБК у вигляді сліду взуття, два фрагменти ножа зі слідами РБК, окуляри зі слідами РБК, ніж з деревяною ручкою зі слідами РБК, мобільний телефон в жовтому корпусі з кришкою чорного кольору зі слідами РБК, змив з калюжі РБК поряд трупа, змиви з правої та лівої долоні трупа, змив з поверхні дверей (замка), зіскоб зі слідами РБК слід (нашарування РБК у вигляді сліду взуття) з дверей до кімнати №4 зроблено зіскоб зі слідами РБК виріз полімерної скатертини, виріз з скатертини зі слідами РБК занавіску зі численними слідами РБК змиви зі слідами РБК з пошкодженого вікна, змив зі слідами РБК з корпусу електро-лічильника, дерев`яна палиця, розбиті частини скла, ніж з деревяною рукояткою, таблиці вилучення слідів (фактури тканини та слідів пальців рук); вилучене під час обшуку 01.03.2019 в АДРЕСА_2 , за місцем мешкання підозрюваного ОСОБА_6 , а саме: гумові чоботи чорного кольору, зимова куртка різнокольорова із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, комбінезон камуфльований із наявними слідами зовнішньо схожими на РБК, пара рукавиць камуфльованих, пара рукавиць камуфльованих, шапка чорного кольору із сірими смужками, шапка чорного кольору із білими смужками, шапка чорного кольору з відворотами; вилучене під час огляду 02.03.2019 в АДРЕСА_1 , за місцем проживання ОСОБА_5 , а саме: трикотажні рукавиці чорного кольору; вилучене під час огляду 02.03.2019 в с. Майданівка, на узбіччі поблизу вул. Хорольська, 5, а саме: трикотажні рукавиці білого кольору, з метою збереження речових доказів, а також запобігання можливості їх приховування, знищення, пошкодження, псування, втрати, передачі, відчуження, шляхом заборони користування та відчуження власнику чи іншим особам.

Копію ухвали направити слідчому Глобинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , прокурору Глобинського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 - для відому.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —527/450/19

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні