Рішення
від 01.03.2019 по справі 711/9491/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/9491/18

Провадження № 2/711/601/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2019 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Скляренко В.М.

при секретарі Слабко Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , в інтересах Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію,

в с т а н о в и в:

Приватне акціонерне товариство Черкаське хімволокно , в інтересах Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , звернулося до Придніпровського районного суду м. Черкаси з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію.

В обґрунтування позову вказує, що на ПАТ Черкаське хімволокно , в особі ВП Черкаська ТЕЦ , покладений обов'язок - забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності.

Також вказує, що відповідач ОСОБА_1, яка проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, отримує послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, які їй надає Відокремлений підрозділ Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно , але ухиляється від перерахування щомісячної оплати за опалення та гаряче водопостачання. 08.02.2013 року з відповідачкою ОСОБА_1 був укладений Договір № 646/8 про надання послуг з централізованого опалення та підігріву води за адресою АДРЕСА_1, умови якого відповідачка належним чином не виконує, внаслідок чого в неї за період з 01.01.2013 року по 01.09.2018 року виникла заборгованість в загальній сумі 7938 грн. 49 коп.

А тому, просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно борг, який виник за період з 01.01.2013 року по 01.09.2018 року в сумі 7938 грн. 49 коп., а також 3% річних в сумі 528 грн. 25 коп., інфляційні в сумі 1749 грн. 01 коп. та судовий збір в розмірі 1762 грн.

Ухвалою суду від 22.12.2018 року позовну заяву ПАТ Черкаське хімволокно прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі, визначено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

В судове засідання представник позивача, за довіреністю ОСОБА_2 , не з'явилася, направивши до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій одночасно просить позовні вимоги задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, не повідомивши суд про причину неявки, хоча про день, час та місце розгляду справи була повідомлена в установленому законом порядку - шляхом направлення судових повісток за зареєстрованим місцем проживання.

Справу вирішено за правилами заочного розгляду, передбаченими ст. 280-282 ЦПК України, за відсутності відповідачки ОСОБА_1, повідомленої у встановленому законом порядку про дату, час і місце судового засідання, яка не з'явилася в судове засідання без повідомлення причин, не подала відзиву проти позову, та зі згоди позивача щодо такого порядку розгляду справи, викладеної в письмовій заяві від 26.02.2019 року.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

В судовому засіданні встановлено, що на Приватне АТ Черкаське хімволокно , в особі Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , яке є правонаступником Публічного АТ Черкаське хімволокно , покладений обов'язок із забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності. Статями 67, 68 ЖК України, пунктами 14, 17, 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою КМУ від 08.10.1992 року №572 та пунктами 18, 20, 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою КМУ від 21.07.2005 року № 630 встановлено, що плата за використання теплової енергії власниками квартир (будинків), наймачами, орендарями вноситься за затвердженими у встановленому порядку тарифами та строки.

Відповідачка ОСОБА_1 є споживачем послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання, які з 01.01.2013 року по 01.09.2018 року надавав ВП Черкаська ТЕЦ Публічного АТ Черкаське хімволокно , правонаступником якого є Приватне АТ Черкаське хімволокно .

Також в судовому засіданні встановлено, що 08.02.2013 року між ПАТ Черкаське хімволокно , в особі заступника директора зі збуту Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно ОСОБА_3, та відповідачкою ОСОБА_1 був укладений договір № 646/8 Про надання послуг з централізованого опалення та підігріву води , відповідно до умов якого виконавець зобов'язався надавати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги з централізованого опалення та підігріву води, а споживач зобов'язався своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Плата за надані послуги за наявності засобів обліку води і теплової енергії справляється за їх показаннями згідно з пунктами 10-13 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (п. 7 договору).

Пунктом 9 Договору передбачено, що розрахунковим періодом є календарний місяць. Оплата здійснюється щомісячно протягом року. Платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Пунктом 31 Договору передбачено, що він укладається на один рік та вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення його строку однією із сторін не буде письмово заявлено про розірвання або необхідність перегляду.

З оборотної відомості особового рахунку по нарахуванню і оплаті за опалення та підігрів води гр. ОСОБА_1 (о/р 11372106) вбачається, що за період з 01.01.2013 року по 01.09.2018 року відповідачка ОСОБА_1 має заборгованість перед ВП Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно за надані їй послуги з централізованого опалення та підігріву води в сумі - 7938 грн. 49 коп., оскільки оплата послуг з централізованого опалення та підігріву води нею проводилася лише періодично та не в повному обсязі.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 24.06.2004 року №1875-ІV житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил. Споживачем житлово-комунальних послуг являється фізична особа чи юридична особа, яка отримує чи має намір отримувати житлово-комунальні послуги.

Статтями 14, 16 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено, що ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються центральними органами виконавчої влади, національними комісіями, що здійснюють державне регулювання у відповідних сферах, та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ електрична енергія, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому законом порядку тарифами.

Відповідно до ст.ст. 156, 162 ЖК України плата за комунальні послуги в будинку (квартирі), що належить на праві приватної власності, здійснюється за затвердженими в установленому порядку тарифами. Власник зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Статтями 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені права та обов'язки споживача й виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно з законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а обов'язком споживача - є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом. Обов'язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Відповідачкою до суду не надано доказів та будь-яких претензій щодо неналежної якості наданих їй послуг, як і не доведено фактів невиконання позивачем обов'язку з надання вищевказаних послуг.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботи, надати послугу, сплатити гроші) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Положеннями ст.ст. 526, 530 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Як зазначено у ст. 610 ЦК України, - порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Відповідно до положень ст. 611 ЦК України, - у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідачкою ОСОБА_1 своєчасно та в повному обсязі не оплачувалися надані їй ВП Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, в результаті чого утворилась заборгованість за отримані послуги в сумі 7938 грн. 49 коп., що підтверджується обігом нарахувань та оплат по о/р № 11372106 (ОСОБА_1М. ), суд вважає за необхідне стягнути вищевказану заборгованість з відповідачки на користь позивача.

Частиною 1 статті 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

У відповідності до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З позовної заяви та доданих до неї розрахунків вбачається, що 3% річних за період прострочення платежів становить 528 грн. 25 коп., інфляційні - 1749 грн. 01 коп.

А тому, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне, на підставі ст. 625 ЦК України, стягнути з відповідачки ОСОБА_1 на користь позивача 3% річних від простроченої суми, а саме 528 грн. 25 коп. та інфляційні - 1749 грн. 01 коп.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України та Закону України Про судовий збір , суд вважає за необхідне стягнути з відповідачки ОСОБА_1 на користь позивача судовий збір в розмірі 1762 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 64, 66, 67, 68, 156, 162 ЖК України, ст.ст. ст.ст. 11, 15, 16, 264, 267, 360, 382, 509, 525, 526, 530, 610, 611, 625 ЦК України, ст. ст. 4, 11, 12 , 13 , 81 , 89 , 141 , 263-266 , 273, 280-282 ЦПК України, Законом України Про житлово-комунальні послуги , суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , в інтересах Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованої та за адресою: АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_1 на користь Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно , в особі Відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ , (18013, м. Черкаси, пр-т Хіміків, 76, код ЄДРПОУ 00204033, п/р 26039341100255, філія - Черкаське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 354507, Ін. под. 002040323011, св. №100338591), заборгованість за спожиту теплову енергію станом на 01.09.2018 року в сумі 7938 грн. 49 коп., інфляційні - в сумі 1749 грн. 01 коп., 3% річних - в сумі 528 грн. 25 коп. та судовий збір в розмірі 1762 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в загальному порядку до Апеляційного суду Черкаської протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, а відповідачем - в той же строк з дня залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Повний текст судового рішення складений 01.03.2019 року.

Головуючий: В.М. Скляренко

Дата ухвалення рішення01.03.2019
Оприлюднено07.03.2019

Судовий реєстр по справі —711/9491/18

Рішення від 01.03.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Рішення від 26.02.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 22.12.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні