Ухвала
від 06.03.2019 по справі 712/2859/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/2859/19

Провадження № 1-кс/712/1735/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

06 березня 2019 року м.Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №32017250000000044 від 01.12.2017 року за ч.3 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в:

04 березня 2019 року до суду звернувся прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 з указаним клопотанням.

Клопотання обґрунтовує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017250000000044 за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах ФОП ОСОБА_4 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Встановлено, що ФОП ОСОБА_4 (реєстраційний номер НОМЕР_1 ), в період з 01.01.2014 по 31.12.2016, шляхом відображення в податковій звітності операцій з придбання та продажу товарів, не підтверджених первинними документами, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість на суму 2813 тис. грн. та податку з доходів фізичних осіб на суму 2682 тис. грн., а всього на загальну суму 5495 тис. грн.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що одним із постачальників ФОП ОСОБА_4 було ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке проводило розрахунки через рахунок, відкритий в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ( НОМЕР_3 ).

З метою аналізу руху коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 )виникла необхідність у розкритті банківської таємниці та тимчасовому доступі до речей та документів, а саме: до особової справи, документів щодо відкриття та обслуговування рахунку, оригіналів карток зі зразками підписів та відбитком печатки, платіжних доручень, грошових чеків та посекундних роздруківок руху коштів із зазначенням часу здійснення операцій та контрагентів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що відкритий в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ( НОМЕР_3 )№ НОМЕР_4 .

Вказані документи є джерелом доказів та встановлюють обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, в зв`язку з тим, що вони відображають фінансові відносини з підприємствами-контрагентами.

Прокурор в клопотанні зазначає, що документи, які містять відомості про відкриття та обслуговування рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є банківською таємницею, а інформація, що міститься в них потрібна для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, зокрема для призначення судово-економічної експертизи, крім того, відомості що містяться в даних документах можуть бути використані як доказ, а іншими способами отримати ці документи неможливо.

У судове засідання прокурор ОСОБА_3 не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі. Заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Згідно із ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема є: відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у Національному банку України; операції які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійсненні ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банків та клієнтів; інформація про організаційно правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності.

Встановлено, що 01.12.2017 року до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч.3 ст. 212 КК України, згідно яких ФОП ОСОБА_4 (реєстраційний номер НОМЕР_1 ), в період з 01.01.2014 по 31.12.2016, шляхом відображення в податковій звітності операцій з придбання та продажу товарів, не підтверджених первинними документами, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість на суму 2813 тис. грн. та податку з доходів фізичних осіб на суму 2682 тис. грн., а всього на загальну суму 5495 тис. грн.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про те, що наявні у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_5 ) документи, що містять банківську таємницю по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: особової (юридичної) справи та документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 (втому числівстановлення таобслуговування системи«Клієнт Банк»); посекундних роздруківок руху коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 ,за період з 11.08.2016по 31.12.2016,із зазначеннямдати тачасу проведенняоперацій,з розшифровкамипризначення платежівта із зазначеннямконтрагентів (назв,їх кодівта банківськихрахунків); карток із зразками підписів та відбитком печатки, платіжних доручень, грошових чеків, має важливе значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні та необхідні для проведення економічної експертизи, тому клопотання прокурора про тимчасовий доступ до документів підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 159-165, 309, 369-372 та 395КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задоволити.

Надати дозвіл на розкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " ( НОМЕР_3 ) з можливістю вилучити документи та речі, що містять банківську таємницю по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме:

- особової (юридичної) справи та документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 (в тому числі встановлення та обслуговування системи «Клієнт Банк»);

- посекундних роздруківок руху коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 ,за період з 11.08.2016 по 31.12.2016, із зазначенням дати та часу проведення операцій, з розшифровками призначення платежів та і з зазначенням контрагентів (назв, їх кодів та банківських рахунків);

- карток із зразками підписів та відбитком печатки, платіжних доручень, грошових чеків.

Строк дії ухвали 30 днів з дня її постановлення.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області підполковника податкової міліції ОСОБА_5 , старшого оперуповноваженого з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області капітана податкової міліції ОСОБА_6 , старшого оперуповноваженого з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області капітана податкової міліції ОСОБА_7 , або на іншу особу органів ДФС за дорученням слідчого.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/2859/19

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні