Рішення
від 05.03.2019 по справі 717/98/19
КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №717/98/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2019 року Кельменецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого - судді: Туржанського В.В.,

при секретарі: Тихоненко І.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Кельменці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бабинської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та встановлення факту належності правовстановлюючого документа .

Позивачка ОСОБА_1 подала до Кельменецького районного суду Чернівецької області позовну заяву у якій просить встановити той факт, що заповіт, складений на ім'я ОСОБА_2 та посвідчений секретарем виконавчого комітету Бабинської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області 18.03.1994 року ОСОБА_3, зареєстрований в реєстрі за № 19, належить ОСОБА_4, яка померла 24 квітня 2015 року в м. Чернівці Чернівецької області. Визначити додатковий строк для прийняття нею - ОСОБА_1 спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_4, яка померла 24 квітня 2015 року в м. Чернівці Чернівецької області, терміном два місяці з часу набрання рішенням суду законної сили. Судові витрати понесені нею у зв'язку з розглядом даної справи просить не стягувати з відповідача .

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача - сільський голова Бабинської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області ОСОБА_5 у судове засідання не з'явився та надіслав до суду заяву у якій визнав позов повністю.

Позивачка ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилася та подала до суду заяву у якій підтримує позовні вимоги та просить розглянути справу за її відсутності.

Відповідно до ч.3 статті 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно до ч.3 ст. 200, ч.4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав, ухвалює за результатами підготовчого провадження рішення про задоволення позову.

Суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Таким чином, наявні підстави для винесення рішення за результатами підготовчого провадження.

Судом встановлено , що заповіт ОСОБА_6 від 18 березня 1994 року посвідчений секретарем виконавчого комітету Бабинської сільської ради народних депутатів Кельменецького району Чернівецької області, зареєстрований в реєстрі за №19 належить ОСОБА_7, яка померла 24 квітня 2015 року в м. Чернівці.

Позивачка, яка є спадкоємцем за заповітом, у встановлений ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк не подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини у зв'язку із тим, що не знав про наявність заповіту яким ОСОБА_6 заповіла їй своє майно.

Враховуючи наведене, суд вважає, що позов слід задовольнити.

Згідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає, що позивачка пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини.

Згідно до пункту 5 статті 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

На підставі ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 5,12,13,15,19,76,77,78,79,80,81,82,209,258,263,264,265 ЦПК України, суд, - ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, жительки с. Бузовиця Кельменецького району Чернівецької області вулиця Спортивна будинок 80, до Бабинської сільської ради Кельменецького району Чернівецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04418662, яка знаходиться за адресою с. Бабин Кельменецького району Чернівецької області вулиця Шевченка будинок 15, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та встановлення факту належності правовстановлюючого документа - задовольнити повністю.

Встановити той факт, що заповіт ОСОБА_6 від 18 березня 1994 року посвідчений секретарем виконавчого комітету Бабинської сільської ради народних депутатів Кельменецького району Чернівецької області, зареєстрований в реєстрі за №19, належить ОСОБА_7, яка померла 24 квітня 2015 року в м. Чернівці.

Визначити для ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_4, яка померла 24 квітня 2015 року у м. Чернівці , тривалістю два місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України апеляційні скарги подаються учасниками справи через Кельменецький районний суд Чернівецької області.

Повне рішення суду складено 05 березня 2019 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80277307
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —717/98/19

Рішення від 05.03.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні