Ухвала
від 05.03.2019 по справі 172/182/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/182/19

Провадження № 2-з/172/6/19

У Х В А Л А

про відмову у забезпеченні позову

05.03.2019 року суддя Васильківського районного суду Дніпропетровської області

ОСОБА_1, розглянувши заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з позовом до Приватного підприємства Агро-Транс , третя особа державний реєстратор виконавчого комітету Миколаївської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області ОСОБА_3 про визнання недійсним договору оренди землі та скасування реєстрового запису про реєстрацію договору.

Ухвалою судді від 20.02.2019 року провадження у справі відкрито та постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

28 лютого 2019 року позивач надав до суду заяву про забезпечення позову. В обґрунтування вказує, що в січні 2019 року йому стало відомо, що він начебто уклав договір оренди земельної ділянки з ПП Агро-Транс , однак він не підписував вказаний договір та не мав волевиявлення на його укладання. У зв'язку з тим, що ПП Агро-Транс матиме змогу користуватися як орендар земельною ділянкою, що може призвести до спричинення шкоди правам та законним інтересам позивача як власника земельної ділянки, а також призвести до заподіяння збитків у вигляді недоотриманих доходів, які міг би отримати позивач у разі самостійного обробітку належної йому земельної ділянки, вважає за необхідне заборонити будь-яким юридичним чи фізичним особам, окрім нього, вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки площею 5,2050 кадастровий номер 1220784400:01:009:0070, а саме щодо користування земельною ділянкою та її обробітку, а також заборонити будь-яким особам вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки, що може потягнути за собою зміну користувача земельної ділянки. Крім того, існує ймовірність проведення ПП Агро-Транс реєстраційних дій, спрямованих на зміну орендаря поза межами розгляду судової справи.

Згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

На підставі ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Заборона вчиняти певні дії застосовується, якщо необхідно обмежити право відповідача чи будь-якої іншої особи вчиняти певні фактичні чи юридичні дії, що стосуються предмета спору. При цьому не допускається заборона дій, вчинення яких не утруднює виконання рішення в майбутньому.

Забезпечення позову є засобом, спрямованим на запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи. Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що відповідне майно може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Приймаючи до уваги специфіку об'єкта, на котрий позивач просить вжити заборону використання, а саме, земельна ділянка з цільовим призначенням для товарного сільськогосподарського виробництва, що фактично використовується ПП Агро-Транс на підставі договору оренди землі, який наразі є дійсним, враховуючи презумпцію правомірності правочину, а також принцип земельного законодавства щодо забезпечення раціонального використання та охорони земель, в даному випадку суд не вбачає підстав для задоволення заяви про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони користування вказаною земельною ділянкою оскільки таке рішення може заподіяти матеріальну шкоду особі.

Крім того, в разі задоволення позову ОСОБА_2 до ПП Агро-Транс про визнання недійсним договору оренди землі, власник земельної ділянки має право пред'явити позов до особи, яка безпідставно її використовувала з метою відшкодування завданих збитків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 149-153, ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В

У задоволенні заяви ОСОБА_2 про забезпечення позову - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80293985
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/182/19

Рішення від 25.02.2020

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні