Ухвала
від 06.03.2019 по справі 209/796/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/796/19

Провадження № 1-кс/209/405/19

У Х В А Л А

06 березня 2019 року м. Кам`янське

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянув внесене в кримінальному провадженні № 12018040790000447 слідчим СВ Дніпровського відділення поліції Кам`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором ОСОБА_3 клопотання про проведення обшуку та додані до клопотання матеріали,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12018040790000447, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку території та виробничих приміщень, розташованих за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20, які на праві власності належать ТОВ «ТЕМА-МІКС» та перебувають у фактичному володінні ТОВ «Укрспецконструкція», ТОВ «Екомєт» та ОСОБА_5 .

На обґрунтування клопотання зазначено, що 20 березня 2018 СВ Дніпровського ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, в порядкуст.214КПК України, на підставі повідомлення Управління СБУ у Дніпропетровській області про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040790000447 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 213 КК України за фактом порушення невстановленими особами вимог Закону України «Про металобрухт», які організували незаконний пункт прийому, схову, переробки та збуту металобрухту за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі повідомлення Управління СБУ у Дніпропетровській області про вчинення кримінального правопорушення та доданих до нього матеріалів, встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , невстановлені особи, в порушення вимог Закону України «Про металобрухт», організували незаконний пункт прийому, схову, переробки та збуту металобрухту, що може привести до настання надзвичайних подій з тяжкими наслідками, оскільки за вказаною адресою суб`єкт господарювання та невстановлені особи здійснюють закупівлю у населення, заготівлю та металургійну переробку промислового металобрухту без кваліфікованих спеціалістів, відповідного устаткування, засобів екологічної безпеки, контролю за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою.

Вказана інформація підтверджена листом ДП «Дніпропетровського регіонального центру операцій з металобрухтом» № 481/0/118, відповідно до якого жодна юридична особа до Дніпропетровської облдержадміністрації не зверталася і не отримувала акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх відокремлених приймальних пунктів за адресою: АДРЕСА_1 .

26 березня 2018 року за № 46.2/22717 з метою перевірки вказаної інформації, слідчим у кримінальному провадженні, в порядку ст. 40 КПК України, надано доручення оперативному підрозділу Управління СБУ у Дніпропетровській області про проведення слідчих (розшукових) дій з метою встановлення усіх обставин скоєного кримінального правопорушення.

10 квітня 2018 року до СВ Дніпровського ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області від Управління СБУ у Дніпропетровській області надійшли матеріали виконаного доручення, відповідно до яких інформація, що викладена у повідомленні про вчинення кримінального правопорушення, знайшла своє підтвердження.

Крім того, допитаний свідок ОСОБА_6 зазначив, що йому відомо, що за адресою: АДРЕСА_1 , в одному із орендованих виробничих приміщень ОСОБА_7 організував пункт прийому, схову та переробки металобрухту. Також свідок ОСОБА_6 пояснив, що ОСОБА_7 здійснює закупівлю за готівку у фізичних осіб та заготівлю промислового металобрухту, а його металургійну переробку проводять не кваліфіковані робітники без відповідного устаткування, засобів екологічної безпеки. Контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою у пункті прийому та переробки металобрухту не ведеться.

В ходідопиту свідка ОСОБА_8 встановлено,що вінтоваришує зособою,яка працювалана підприємстві,розташованому татериторії колишнього«Дніпродзержинського домобудівногокомбінату».Вказане підприємствоорганізував ОСОБА_9 ,який починаючиз 2014року організувавпромислову лініюз переплавкиметалу.Крім того,свідок ОСОБА_8 пояснив,що ОСОБА_9 дозвільнихдокументів наздійснення операційз металобрухтом не має.

Так, допитаний свідок ОСОБА_10 показав, що він на початку 2018 року та території колишнього «Дніпродзержинського домобудівного комбінату» продав лом алюмінію у розмірі 500 кг за 18000 грн. особі на ім`я ОСОБА_11 . При цьому жодних договорів чи актів прийомупередачі металобрухту при здійсненні вказаної господарської операції він з ОСОБА_11 не укладав. Його особу не встановлювали, а оплату за металобрухт з ним було здійснено на місці приймання металобрухту у готівковій формі. Крім того, ОСОБА_10 пояснив, що ОСОБА_11 пояснив йому, що він займається купівлею та переробкою лома металу, а в подальшому продає свою продукцію на металургійні заводи.

Свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 пояснили, що в січні, лютому 2019 року здавали металобрухт на території колишнього заводу ДСК, за адресою: м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20.

З метою перевірки показань свідків, 28 лютого 2019 року слідчим у кримінальному провадженні в період часу з 12.10 по 12.40 годину проведено зовнішній огляд території колишнього « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованої за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20. В ході огляду встановлено, що територія підприємства огороджена бетонним парканом, висотою приблизно 3 метри, через ворота розташовані в паркані, видно промислове приміщення (ангар) висотою приблизно п`ять метрів, поблизу якого, на момент огляду, від десяти до п`ятнадцяти осіб вручну та за допомогою електрокара вивантажують з вантажного автомобіля, який знаходиться біля вказаної будівлі, та заносять у середину приміщення лом металу сріблястого кольору.

Крім того, за інформацією, наданою Управлінням СБУ у Дніпропетровській області, ОСОБА_5 зазначені незаконні операції з металобрухтом може проводити під виглядом господарської діяльності ТОВ «Укрспецконструкція» (ЄДРПОУ 31992407) та ТОВ «Екомєт» (ЄДРПОУ 37725699), оскільки він є їх керівником.

Відповідно до інформації Кам`янської міської ради, відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна право власності на цілісний майновий комплекс за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20, зареєстровано за ТОВ «ТЕМА-МІКС».

Згідно інформації Дніпропетровської облдержадміністрації ТОВ «Укрспецконструкція», ТОВ «Екомєт`також та ТОВ «ТЕМА-МІКС» не звертались і не отримували акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств та їх відокремлених приймальних пунктів.

Відповідно до наявної на офіційному сайті Держгірпромнагляду України інформації (за посиланням http://dozvil.ndiop.kiev.ua), даних, щодо отримання підприємствами ТОВ «Укрспецконструкція» (ЄДРПОУ 31992407) та ТОВ «Екомєт» (ЄДРПОУ 37725699) дозвільних документів на будьякий вид робіт не знайдено.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про металобрухт», операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред`явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов`язково оформляється актом приймання. В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис металобрухту.

Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб`єктами господарювання, забороняється.

Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов`язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Згідно ст. 5 Закону України «Про металобрухт», суб`єкти господарювання, які здійснюють заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту, повинні мати кваліфікованих спеціалістів, відповідне устаткування, засоби екологічної безпеки, забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства. Оплата закупленого у населення металобрухту здійснюється через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів за рахунок суб`єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту. Забороняється проведення готівкових розрахунків при здійсненні операцій з промисловим металобрухтом.

Згідно ст. 1 Закону України «Про металобрухт» промисловий металобрухт це непридатні для прямого використання в промисловості та інших галузях економіки вироби або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави і які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Таким чином, в ході досудового розслідування, встановлено, що невстановлені особи в порушення вимог Закону України «Про металобрухт», організували за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20, незаконний пункт прийому, схову та збуту промислового металобрухту.

У зв`язку з вищевикладеним, в ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні обшуку території та виробничих приміщень, розташованих за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20, які на праві власності належать ТОВ «ТЕМА-МІКС» та перебувають у фактичному володінні ТОВ «Укрспецконструкція», ТОВ «Екомєт» та ОСОБА_5 , з метою відшукання речових доказів по справі, а саме: промислового металобрухту, знарядь для переробки (переплавки) металобрухту, вагів, документації, та грошей, отриманих від незаконних операцій з металобрухтом, які мають безпосередній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням та можуть бути доказами під час судового розгляду, та встановлення особи, яка його вчинила (вчинює), оскільки територія та приміщення є іншим володінням особи, у зв`язку з чим доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора і дослідивши матеріали клопотання про проведення обшуку, приходить до висновку, що для повного, об`єктивного та всебічного розслідування провадження, перевірки вказаної інформації, документування злочинної діяльності, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів по справі, що мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню та є доказом його вчинення, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання слідчого СВ Дніпровського відділення поліції Кам`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції ОСОБА_4 , внесене в кримінальному провадженні № 12018040790000447 про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл слідчому Дніпровського ВП Кам`янського ВП капітану поліції ОСОБА_4 на проведення обшуку території та виробничих приміщень, розташованих за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, вул. Індустріальна, 20, які на праві власності належать ТОВ «ТЕМА-МІКС» та перебувають у фактичному володінні ТОВ «Укрспецконструкція», ТОВ «Екомєт» та ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 213 КК України, відшукання знаряддя та предметів кримінального правопорушення, речових доказів по справі, а саме: промислового металобрухту, знарядь для переробки (переплавки) металобрухту, вагів, документації, та грошей отриманих від незаконних операцій з металобрухтом.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80294133
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —209/796/19

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні