Постанова
від 06.03.2019 по справі 487/5613/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

06.03.19

22-ц/812/478/19

Єдиний номер справи 487/5613/18

Провадження 22-ц812/478/19 Головуючий по 1 інстанції Боброва І.В.

Головуючий і доповідач по 2 інстанції ОСОБА_1

П О С Т А Н О В А

І м е н е м У к р а ї н и

06 березня 2019р. м. Миколаїв

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Миколаївського апеляційного суду в складі:

ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3,

секретар судового засідання - Горенко Ю.В.,

за участі: позивача ОСОБА_4, представника відповідаче ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за апеляційною скаргою Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Нікола-Град

на рішення Заводського районного суду м. Миколаєва від 14 січня 2019р.

за позовом ОСОБА_4 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Нікола-Град про визнання недійсним рішення загальних зборів,

встановила:

У пред'явленому в серпні 2018р. ОСОБА_4 позові до ОСББ Нікола-Град зазначається, що 17 березня 2018р. на загальних зборах прийнято рішення про приєднання до ОСББ Нікола-Град багатоквартирного житлового будинку №81 "Л" по вул.6 Слобідська в м. Миколаєві.

Будучи співвласником та членом правління ОСББ Нікола-Град позивач вважає це рішення незаконним, так як його було прийтято без належного повідомлення всіх співвласників та вручення проекту порядку денного, а для його прийняття не було набрано необхідної кількості голосів, листки опитування осіб, що не були присутні на зборах оформлені з порушенням, а офіційного оприлюднення протоколу зборів від 17.03.2018р. не відбулося.

Посилаючись на вказані обставини, позивач просив визнанати недійсним рішення загальних зборів ОСББ Нікола-Град від 17 березня 2018р.

Рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва від 14 січня 2019р. позов задоволено. Постановлено визнати недійсним рішення загальних зборів ОСББ Нікола-Град від 17.03.2018 р.

В апеляційній скарзі відповідач, посилаючись на незаконність рішення суду, просив його скасувати і ухвалити нове рішення про відхилення позову.

Позивач, в поданому відзиві на апеляційну скаргу, вважає рішення суду законним і обґрунтованим.

Апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду - зміні з наступних підстав.

Як встановлено судом і вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_4 з лютого 2012р. є власником квартири АДРЕСА_1 та членом ОСББ Нікола-Град , яке було створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків №81/4 та №81К по вул. 6 Слобідській в м. Миколаєві.

05 вересня 2017р. на загальних зборах ОСББ Нікола-Град було прийнято рішення про приєднання власників будинку №81Л по вул. 6 Слобідській в м. Миколаєві до ОСББ Нікола-Град .

21 жовтня 2017р. дане рішення було скасоване на загальних зборах ОСББ Нікола-Град .

Ініціативною групою у складі ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, які є відповідно представником та власниками нежитлового приміщення ТОВ СК Універсал , квартир №20, №4 будинку №81Л по вул. 6 Слобідській в м. Миколаєві скликані на 17 березня 2018р. загальні збори ОСББ Нікола-Град з проектом порядку денного: організаційні питання проведення зборів (обрання головуючого на зборах); розгляд пропозиції щодо приєднання до ОСББ Нікола-Град будинку №81-Л по вул.6 Слобідська в м. Миколаєві та вступ співвласників до членів ОСББ.

Всупереч ч.4 ст.6, ч.3 ст.10 Закону Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , п.4 Розділу 111 Статуту ОСББ Нікола-Град

повідомлення про проведенням загальних зборів не вручалось ініціативною групою кожному співвласнику під розписку та не направлялось рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення співвласника.

Відповідно до ч.12-14 ст.10 Закону Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Статутом об'єднання може бути встановлено інший порядок

визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на

загальних зборах.

Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і

платежів співвласників, порядок управління та користування

спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним

особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний

ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд

вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві

третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо

статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю

голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за

нього проголосувало більше половини загальної кількості

співвласників.

Статутом ОСББ Нікола-Град (п.6,7 Розділу 111) визначено, що кожний співвласник (його представник) під час голосування має один голос, незалежно від площі та кількості квартир та нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Загальні збори можуть встановити інший порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах. Рішення на загальних зборах приймається шляхом відкритого поіменного голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини співвласників (їх представників). Відсоткове співвідношення співвласників рахується від загальної кількості по кожному з будинків окремо.

Отже, вищевказаний Закон хоча й врегульовав порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах та прийняття певних рішень загальними зборами кваліфікованою більшістю, але й надав можливість відступити від цих правил в Статуті ОСББ.

Таким чином, на загальних зборах ОСББ Нікола-Град призначених ініціативною групою на 17 березня 2018р., виходячи з положень Статуту, кожний співвласник (його представник) під час голосування має один голос, а будь-яке рішення є прийнятим, якщо за нього проголосувала проста більшість співвласників (їх представників).

За даними, які містяться в протоколі зборів ОСББ Нікола-Град від 17 березня 2018р. загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку 154 особи, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень 11574,43 кв.м. У зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласників 45 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 3596,21 кв.м. В письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласників 84 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 6307,19 кв.м.

По першому питанню порядку денного - обрання головуючого на зборах по будинку №81/4 проголосувало за - 56,5 голосів співвласників загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень 4302,2 кв.м., проти - 0; по будинку №81/К проголосувало за - 55,5 голосів співвласників загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень 4391 кв.м., проти - 0.

По другому питанню порядку денного - приєднання до ОСББ Нікола-Град будинку №81-Л по вул.6 Слобідська в м. Миколаєві та вступ співвласників до членів ОСББ по будинку №81/4 проголосувало за - 42,5, проти - 21 голосів співвласників загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень відповідно 3341,8 кв.м., 1468,4 кв.м; по будинку №81/К проголосувало за - 47, проти - 8,5 голосів співвласників загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень відповідно 3760 кв.м., 631 кв.м.

Наведені факти свідчать про те, що порушення закону відбулось на всіх стадіях пов'язаних з оскарженим рішенням, а саме, як при призначені загальних зборів (мотиви наведені вище), так і при підрахунку голосів, оскільки такий здійснювався всупереч Статуту не за принципом один голос від кожного співвласника (незалежно від площі та кількості квартир та нежитлових приміщень), а від кількісті голосів, пропорційно до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень.

За таких обставин суд дійшов до вірного висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Посилання в апеляційній скарзі відносно того, що права позивача не були порушені, так як він будучи своєчасно обізнаним про загальні збори приймав в них активну участь не можна визнати обґрунтованими.

Так, позивач дійсно є не лише членом ОСББ Нікола-Град , а й був обраний до його правління та приймав участь у загальних зборах 17 березня 2018р.

В той же час, питання прийняття до ОСББ нових членів, яке вже раніше неодноразово вирішувалось загальними зборами є надзвичайно актуальним (проблемним) для всіх його членів, що призводить з огляду на полярність думок до певної конфліктної ситуації.

Недотримання порядку скликання загальних зборів призвело до того, що участь у них прийняли не всі члени ОСББ, а допущені порушення при його проведені (принцип підрахунку голосів) унеможливлюють встановити справжнє волевиявлення по запропонованому порядку денному, що свідчить про безпосереднє порушення прав позивача як власника квартири та члена ОСББ (ст.ст.383,385 ЦК, ст.14 Закону Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ).

Разом з тим колегія суддів погоджується з доводами апеляційної скарги щодо невірного застосування до спірних правовідносин Закону Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , тому що за правилами ч.1 ст.10 цього Закону, якщо у багатоквартирному будинку утворено об'єднання співвласників проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. У зв'язку з чим рішення суду в силу п.4 ч.1 ст.367 ЦПК підлягає зміні.

Керуючись ст.ст.367,374-376,382 ЦПК України, колегія суддів,

постановила:

Апеляційну скаргу Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Нікола-Град задовольнити частково.

Рішення Заводського районного суду м. Миколаєва від 14 січня 2019р. змінити виключивши з його мотивувальної частини посилання на ч.8 ст.10 Закону Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку як на підставу для задоволення позову.

В іншій частині рішення суду залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів лише у випадках, передбачених ст. 389 ЦПК .

Повний текст постанови виготовлено 06 березня 2019р.

Головуючий: Судді:

СудМиколаївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80302962
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —487/5613/18

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 06.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 06.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 14.01.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Рішення від 14.01.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні