Ухвала
від 06.03.2019 по справі 520/3391/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 520/3391/19

провадження № 2/520/2618/19

УХВАЛА

06.03.2019 року м. Одеса

Суддя Київського районного суду м. Одеси Літвінова І.А., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ :

18.02.2019 року ОСОБА_1 звернулася до Київського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

За результатом автоматизованого розподілу цивільної справи між суддями Київського районного суду м. Одеси справі присвоєно єдиний унікальний номер 520/3391/19, головуючим визначено суддю Літвінову І.А.

Предметно, суб'єктно та інстанційно справа відноситься до юрисдикції Київського районного суду м. Одеси.

У період з 27.02.2019 по 04.03.2019 на запит суду надійшла інформація з територіального відділу ГУ ДМС України в Одеській області та Управління державної міграційної служби України в Запорізькій області з приводу реєстрації сторін у справі.

Так, за одержаними довідками встановлено, що відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований з 17 червня 2008 року за адресою: Запорізька обл., м. Енергодар, вул. Будівельніків, б. 36, кв. 29. Позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрована з 08 серпня 2016 року в м. Одесі по вул. Ільфа і ПетроваАДРЕСА_1.

Адреса реєстрації позивача територіально відноситься до Київського району міста Одеси.

Частинами першою та другою статті 28 ЦПК України передбачено, що позови про стягнення аліментів можуть пред'являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача. Позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти.

Малолітня дитина сторін ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає з матір'ю за адресою її реєстрації, що підтверджено довідкою з місця проживання про склад родини та реєстрацію, виданою КП ЖКС Чорноморський .

Територіальна юрисдикція (підсудність) справи Київському районному суду м. Одеси визначається за правилами ч. 1 та ч. 2 ст. 28 ЦПК України.

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Пред'являючи позов позивач, посилаючись на скрутне матеріальну становище, просить звільнити її від сплати судового збору за позовні вимоги в частині розірвання шлюбу. На підтвердження доходу суду надана довідка № 84 від 06.02.2019 про заробітну плату, видана Комунальною установою Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району м. Одеси , яка свідчить, що рівень доходу ОСОБА_1 дійсно є низьким та сплата судового збору покладе на позивача додатковий матеріальний тягар, зважаючи на те, що на утриманні позивача перебуває ще й малолітній син.

Керуючись положеннями статті 136 ЦПК України суд дійшов висновку про можливість звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору за позовні вимоги про розірвання шлюбу. Від сплати судового збору за позовні вимоги про стягнення аліментів позивачі звільняються на підставі Закону України Про судовий збір .

Щодо об'єднання в позовній заяві ОСОБА_1 вимог про розірвання шлюбу та стягнення аліментів суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Зі змісту позовної заяви ОСОБА_1 вбачається, що позивач заявив дві вимоги: розірвання шлюбу та стягнення аліментів, які не пов`язані між собою, не є основними та похідними одні до одних, тобто, вирішення позовних вимог про розірвання шлюбу не залежить від вирішення позовних вимог про стягнення аліментів і навпаки.

Згідно пункту 15 Постанови Пленуму Верховного суду України від 12.06.2009 Про застосування норм цивільно-процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог може мати місце за умови, що їх сумісний розгляд ускладнює вирішення справи. У разі роз'єднання позовів підставою для провадження щодо вимог, виділених у самостійне провадження, є ухвала суду про роз'єднання позовів і копія пред`явленого позову з додатками.

У відповідності до частин шостої та сьомої статті 188 ЦПК України суд вправі з власної ініціативи роз'єднати позовні вимоги, виділивши одну або декілька об'єднаних вимог в самостійне провадження.

Про роз'єднання позовних вимог суд постановляє ухвалу.

Згідно з пунктом 2.3.30 Положення про автоматизовану систему документообігу суду від 26.11.2010 р. № 30 (зі змінами), у разі роз'єднання (виділення) судових справ виділена в окреме провадження судова справа не підлягає автоматизованому розподілу, а реєструється як така, що надійшла вперше та передається судді, яким ухвалено рішення про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження чи виділення в окреме провадження.

Враховуючи вищевикладене, суддя дійшов висновку про необхідність роз'єднання вимоги ОСОБА_1 про розірвання шлюбу із вимогою про стягнення аліментів, оскільки їх сумісний розгляд ускладнить вирішення справи. Ці вимоги належить роз'єднати у самостійні провадження, виділивши з даної справи позовні вимоги про стягнення аліментів. В даній справі розглянути позовні вимоги про розірвання шлюбу.

Згідно з ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство у порядку позовного провадження здійснюється за правилами загального та спрощеного провадження. Ці правила визначаються ухвалою суду про відкриття провадження (п. 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України ).

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (ч. 4 ст. 19 ЦПК України ).

У відповідності до ч. 4 ст. 19, п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України справи про розірвання шлюбу підлягають розгляду в порядку загального позовного провадження.

Про прийняття позовної заяви та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст.ст. 27 , 28 , 188 , 258-261 ЦПК України , суддя

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та стягнення аліментів роз'єднати.

Виділити у самостійне провадження позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів з присвоєнням справі нового номеру.

Передати роз'єднані матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів для здійснення реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду.

Питання щодо подальшого руху матеріалів позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів вирішити після здійснення реєстрації роз'єднаних матеріалів в автоматизованій системі документообігу суду.

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та відкрити провадження у цивільній справі № 520/3391/19.

Розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження та почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Підготовче судове засідання призначити на 27 березня 2019 року о 14 годині 00 хвилин в залі к.-№240 Київського районного суду м. Одеси (65080, м. Одеса, вулиця Варненська, 3-Б, к. 204).

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати до суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України , і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України , одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами у справі (ч. 8 ст. 178 ЦПК України ).

Роз`яснити позивачеві, що у разі отримання відзиву на позову заяву, позивач має право у відповідності до ст.179 ЦПК України , у десятиденний строк з дня вручення відзиву на позову заяву, надати відповідь на відзив, до якої застосовуються правила встановлені частинами 3-5 статтями 178 ЦПК України . Копія відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі отримання відповіді на відзив, відповідач має право у відповідності до ст. 180 ЦПК України , у десятиденний строк з дня вручення відповіді на відзив, надати заперечення на відповідь на відзив, до яких застосовуються правила, встановлені частинами 3-5 ст. 178 ЦПК України . Копія заперечень та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) заперечень до суду.

Повідомити учасників справи про можливість отримання інформації щодо справи на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади України за адресою: https://court.gov.ua/.

Учасників справи викликати до підготовчого судового засідання.

Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення підсудності справи (в разі порушення правил підсудності) шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали. В іншій частині ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Літвінова І. А.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80305602
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/3391/19

Постанова від 22.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 14.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 14.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 23.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Рішення від 27.03.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні