Рішення
від 05.03.2019 по справі 909/1095/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.03.2019 м. Івано-ФранківськСправа № 909/1095/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Грици Ю.І.

секретар судового засідання Максимів Н. Б.

представники сторін не з"явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта", вул. Європейська, буд.57,м. Полтава,Полтавська область,36039, представник позивача: ОСОБА_1, вул. Наукова, б. 19, кв. 76, м. Львів, 79060

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Стелла Україна" вул.Гетьмана Мазепи, буд.72,м.Івано-Франківськ,76000

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стелла Україна" про стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок неналежного виконання умов договору про надання послуг з організації перевезень відправлень від 30.11.15 за №93340 в розмірі 29985,37грн., з яких: 18145,63грн.-сума боргу, 282,22грн., - індексу інфляції, 5443,69грн. - 30 процентів річних від простроченої суми та 6113,83грн.-пені.

Ухвалою суду від 18.12.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 17.01.2019. 17.01.2019 судове засідання не відбулося у зв"язку із перебуванням судді Грици Ю.І. на лікарняному. Ухвалою суду від 22.01.2018 підготовче засідання призначено на 07.02.2019.Ухвалою суду від 07.02.19 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 05.03.19.

Представник позивача в судове засідання не з"явився. Подав суду клопотання (вх.№3797/19) про розгляд справи без участі повноваженого представника позивача, за наявними в матеріалах справи документами, крім того, зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, відзиву на позов не подав. Ухвали суду повернулися із зазначенням на довідках поштового зв"язку про те, що документ не вручено "за закінченням встановленого строку зберігання". Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що міститься в матеріалах справи, місцезнаходження відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Стелла Україна" код ЄДРПОУ 39783422, є - вул. Гетьмана Мазепи, буд. 72, м.Івано-Франківськ, 76000, що відповідає відомостям зазначеним в позовній заяві.За таких обставин, враховуючи те, що відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, суд, вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника відповідача за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Розглянувши документи і матеріали, подані позивачем, дослідивши зібрані по справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 86 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, із врахуванням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стосовно розгляду спору впродовж розумного строку, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Між ТОВ "Нова Пошта" та ТОВ "Стелла Україна" 30.11.15 було укладено договір про надання послуг з організації перевезення відправлень №93340.

Відповідно до п.2.1-2.3 договору ТОВ "Нова Пошта" зобов"язується за плату та за рахунок замовника організувати перевезення відправлення, а замовник зобов"язався їх прийняти й оплатити на умовах визначених договром.За надані експедитором послуги замовник сплачує експедитору винагороду згідно з чинними тарифами ТОВ "Нова Пошта" , розміщеними на офіційному сайті товариства.

Згідно п.5.2 договору експедитор складає акти надання послуг на підставі фактично наданих ним послугі надсилає замовнику підписані та скріплені печаткою акти наданих послуг у двох примірниках для підписання замовником.оплата вартості наданих експедитором послуг відбувається за чинним тарифами експедитора шляхом перерахування замовником на поточний рахунок експедитора коштів у розмірі 100% вартості наданих послуг упродовж 2-х банківських днів після виконання замовлення на підставі актів наданих послуг експедитора та рахунку-фактури (п.5.1 договору).

Так, на підтвердження факту наданих послуг уповноваженими представниками сторін договору без зауважень були складені, підписані та скріплені печаткою акти здачі-приймання робіт/надання послуг, а саме:

- від 30.11.17 №НП/2-0413509 на суму 17 131,13грн.

- від 10.12.17 №НП/2-0417976 на суму 1014,50грн.(копії містяться в матеріалах справи)

Всього на загальну суму 18145,63грн.

Однак, як свідчать обставини справи, замовник в порушення умов договору та вимог чинного законодавства не виконав своїх зобов"язань з оплати вартості наданих експедитором послуг у встановлений в зобов"язанні строк, внаслідок чого допустив заборгованість перед позивачем на суму 18145,63грн.

Із змісту ст. 11 Цивільного кодексу України вбачається, що цивільні права та обов"язки виникають зокрема, з договору.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов"язковим для виконання сторонами (ст.ст. 626, 627, 628, 629 Цивільного кодексу України).

Договір про надання послуг з організації перевезення відправлень № 934340, укладений між сторонами в межах чинного законодавства України - є правомірним, оскільки його недійсність прямо не встановлена законом та він не визнаний судом недійсним (ст.204 Цивільного кодексу України).

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу. Умови договору транспортного експедирування визначаються за домовленістю сторін, якщо інше на встановлено законом, іншими нормативно-правовими актами (ст.9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність", ст.929 Цивільного кодексу України).

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України).

В силу положень ст. 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України, ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Згідно ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Оскільки, відповідач неналежно виконав свої зобов"язання, які випливають з договору та закону, то, вимога позивача про стягнення з відповідача 18145,63грн. - вартості наданих послуг підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 599 Цивільного кодексу України зобов"язання припиняється належним чином проведеним виконанням.

Однак, якщо зобов"язання не виконано належним чином, то на сторону, яка допустила неналежне виконання, покладаються додаткові юридичні обов"язки в тому числі передбачені ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України, зокрема, боржник, який прострочив виконання грошового зобов"язання, на вимогу кредитора зобов"язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Крім того, приписами п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України, передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки. Аналогічне положення містить ст. 230 Господарського кодексу України.

У відповідності до ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 6.3.1 п.6.3 договору визначено , що за несвоєчасну або неповну оплату наданих експедитором послуг замовник сплачує експедитору пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу та 30% річних від суми заборгованості.А також, сторонами в договорі узгоджено, що строк нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов"язанняє більшим ніж це передбачено ч.6 ст.232 ГК України і становить 1 рік від дня , коли зобов"язання мало бути виконано.

Враховуючи вище зазначені правові норми та умови договору, позивачем правомірно нараховано відповідачу 6113,69грн. - пені, 5443,69грн. - 30% річних, 282,22 грн.- індекс інфляції, за період та від суми боргу, вказаних у розрахунках , які перевірено судом.

З огляду на вимоги ч.ч.1,3 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили (ч. ч. 1,2 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України). Позивачем доведено та документально підтверджено обставини, на які він посилався, як на підставу своїх вимог.

В силу п. 2 ст. 614 Цивільного кодексу України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов"язання. Відповідач в судові засідання жодного разу не з"явився, своїми правами, наданими йому ст.ст. 22, 59 Господарського процесуального кодексу України, не скористався, будь - яких заперечень проти позову чи доказів належного виконання своїх зобов"язань не надав, доводи позивача не спростував.

Таким чином, з огляду на вище наведене позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір, за правилами ст.129 Господарського процесуального кодексу України, слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 22,59, 73-79, 86, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України , суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Стелла Україна" (вул.Гетьмана Мазепи, буд. 72, м.Івано-Франківськ, 76000 код 39783422) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Нова Пошта"( вул. Європейська, буд. 57, м. Полтава, 36039 код ЄДРПОУ 31316718) 18145,63(вісімнадцять тисяч сто сорок п"ять грн. шістдесят три копійки) заборгованості, 282,22(двісті вісімдесят дві грн. двадцять дві копій.) індексу інфляції, 5443,69(п"ять тисяч чотириста сорок три грн.шістдесят дев"ять коп.) 30процентів річних, 6113,83(шість тисяч сто тринадцять грн.вісімдесят три коп.) пені, 1762,(одну тисячу сімсот шістдесят дві гривні) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Грица Ю.І.

Повне рішення складено 07.03.2019

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено07.03.2019
Номер документу80307684
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1095/18

Рішення від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні