Постанова
від 06.03.2019 по справі 200/13137/18-а
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2019 року справа №200/13137/18-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Перший апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів: судді-доповідача Геращенка І.В., суддів: Арабей Т.Г., Міронової Г.М., розглянув в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Техремпоставка на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2018 року у справі № 200/13137/18-а (головуючий 1 інстанції Буряк І. В., повний текст ухвали складено 22 грудня 2018 року у приміщенні суду за адресою: вул. Добровольського, 1, м. Слов'янськ Донецької області) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Техремпоставка до Курахівської міської ради про визнання протиправним та нечинним з 23.06.2018 року рішення Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області від 20.06.2018 року № VII /54-19 -,

ВСТАНОВИВ:

В листопаді 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю Техремпоставка (далі - позивач, ТОВ Техремпоставка) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Курахівської міської ради (далі - відповідач, міська рада) про визнання рішення Курахівської міської ради Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області від 20.06.2018 року № VII/54-19 протиправним та нечинним з 23.06.2018 року.

Під час проведення підготовчого засідання у справі позивачем подано заяву про вжиття заходів забезпечення позову, в якій заявник просив вжити заходи забезпечення позову та зупинити дію рішення Курахівської міської ради Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області від 20.06.2018 року № VII /54-19.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2018 року відмовлено у задоволенні вказаної заяви підприємства.

Позивач з вказаним рішенням суду не погодився та подав апеляційну скаргу, в якій послався на неповне з'ясування та дослідження судом обставин справи. Просив скасувати ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2018 року та прийняти нове судове рішення про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову у даній справі. В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначив, що до ухвалення рішення по суті у даній справі, існує небезпека заподіяння шкоди правам, свободам, та інтересам підприємства. В якості доказу приводить грошовий розрахунок суми на яку збільшились податкові зобов'язання позивача у зв'язку з прийняттям вказаного рішення Курахівської міської ради.

Сторони в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Відповідно до приписів статті 311 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку письмового провадження.

Згідно вимог частин 1, 2 статті 308 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обгрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Суд, заслухав суддю - доповідача, перевірив матеріали справи, обговорив доводи апеляційної скарги, встановив наступне.

Позивач - ТОВ Техремпоставка , є юридичною особою, код ЄДРПОУ 31366910, місцезнаходження 85612, Донецька область, Мар'їнський р-н., м. Курахове, вул. Енергетиків, 34. Код КВЕД 68.20 - надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (основний).

З податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2018 рік вбачається, що ТОВ Техремпоставка , є орендарем земельних ділянок комунальної власності на території Курахівської міської ради (а.с 34-36).

20.06.2018 року Курахівською міською радою прийнято рішення Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області. Пунктом 1 вказаного рішення затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області. Пунктом 4 вказаного рішення вирішено нормативну грошову оцінку земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області ввести в дію з 01.01.2019 року. Пунктом 5, офіційне оприлюднення прийнятого рішення вирішено здійснити шляхом опублікування на офіційному сайті Курахівської міської ради та в газеті Мар'їнська нива (а.с. 32).

Проаналізувавши встановлені обставини справи та норми законодавства України, які регулюють спірні правовідносини, суд вважає апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або

2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Згідно ч. 1, 2 ст. 151 Кодексу адміністративного судочинства України, позов може бути забезпечено шляхом зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта.

Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

З аналізу вказаних норм вбачається, що прийняття рішення про забезпечення позову доцільно та можливе лише в разі наявності достатньо обґрунтованого припущення, що не вжиття заходів забезпечення може у майбутньому ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду чи привести до потреби докладати значні зусилля та витрати для відновлення прав та інтересів позивача або є очевидними ознаками протиправності оскаржуваного рішення та порушення прав позивача цим рішенням.

Із системного аналізу вимог наведених статей також вбачається, що заходи забезпечення позову повинні відповідати і бути співмірними заявленим позовним вимогам, безпосередньо пов'язаними з предметом спору, необхідними і достатніми для забезпечення виконання судового рішення.

Колегія суддів зазначає, що забезпечення позову - це вжиття судом, до прийняття у справі судового рішення по суті заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

При цьому у вирішенні питання про забезпечення позову адміністративний суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення адміністративного суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Як вбачається із заяви про забезпечення позову, позивачем не наведено достатньої обґрунтованості доводів очевидності небезпеки заподіяння шкоди його правам та інтересам.

Суд звертає увагу, що на час розгляду заяви про забезпечення позову у суді першої інстанції рішення Курахівської міської ради від 20.06.2018 року № VII/54-19 в частині визначення нормативно грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Марїнського району Донецької області не було чинним.

Таким чином, наявність очевидних ознак протиправності оскаржуваного рішення, може бути виявлена судом тільки на підставі з'ясування фактичних обставин справи, а також оцінки належності, допустимості та достовірності як кожного доказу окремо, так і достатності та взаємного зв'язку наявних у матеріалах справи доказів у їх сукупності.

Окрім того, суд вважає за необхідне зазначити, що Донецьким окружним адміністративним судом від 12 лютого 2019 року по даній справі прийнято рішення, яким позовні вимоги підприємства задоволено частково. Визнано протиправним та нечинним рішення Курахівської міської ради Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області від 20.06.2018 року №VII /54-19.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції вважає, що відсутні підстави для задоволення апеляційної скарги позивача та відповідно скасування ухвали від 18 грудня 2018 року.

Керуючись статтями 150, 241, 242, 308, 311 , 312, 316, 321, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Техремпоставка на ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2018 року у справі № 200/13137/18-а за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Техремпоставка до Курахівської міської ради про визнання протиправним та нечинним з 23.06.2018 року рішення Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Курахове Курахівської міської ради Мар'їнського району Донецької області від 20.06.2018 року № VII /54-19 - залишити без задоволення.

Ухвалу Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2018 року у справі № 200/13137/18-а - залишити без змін.

Повний текст постанови складений та підписаний 6 березня 2019 року.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верхового Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення окрім випадків визначених статтєю 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя-доповідач: І.В. Геращенко

Судді: Т.Г. Арабей

Г.М. Міронова

Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено08.03.2019
Номер документу80315095
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/13137/18-а

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 29.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Буряк І. В.

Постанова від 23.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 23.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 29.03.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 29.03.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 06.03.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні