Ухвала
від 07.03.2019 по справі 755/3752/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/3752/19

Провадження №: 1-кс/755/1860/19

"07" березня 2019 р.

м. Київ

слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 перевіривши виконання вимог ст. 244 КПК України за клопотанням слідчого СВ Дніпровського управління поліції ГУ НП в м. Києві ОСОБА_2 про проведення експертизи у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100040001818 від 02.03.2019 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст. 290 КК України, встановив:

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

До слідчогосудді даногомісцевого судунадійшло клопотанняслідчого пропроведення експертизи, у зв`язку з здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні та необхідністю встановлення обставин визначених ст.ст. 2, 91 КПК України при наявності на передумов визначених ст. 242 того ж Кодексу.

Наведені заявником у клопотанні відомості на їх підтвердження щодо доцільності призначення експертизи

Заявник указує на те, що у провадженні необхідно призначити експертизу з огляду на те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Обставини указані у зверненні заявник доводить долученими до нього матеріалами у копіях, які жодним чином не завірені.

Мотиви, з яких виходив слідчий суддя при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався у ракурсі встановлених обставин із даного питання

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавствомУкраїни,яке складаєтьсяз відповіднихположень Конституції України,міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України (ст. 1 КПК України).

Згідно ст. 2 КПК України, завданнями кримінальногопровадження єзахист особи,суспільства тадержави відкримінальних правопорушень,охорона прав,свобод тазаконних інтересівучасників кримінальногопровадження зтим,щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно дост.244КПК України,у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

У клопотаннізазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3)виклад обставин,якими обґрунтовуютьсядоводи клопотання; 4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Тобто,у силуст.ст.22,26КПК України,саме заявнику своємузверненні маєнавести переконливімотиви,які указувалиб нате,що упровадженні дійснопотрібні спеціальнізнання шляхом подання копій відповідних матеріалів.

Разом з тим, у цій ситуації, клопотання не відповідає вимогам абз. 2 ч. 2 ст. 244 КПК України, так додані до звернення матеріали належним чином не завірено. Так, відмітка про засвідчення копії документа складається: зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, яка проставляється нижче підпису. Якщо ж копії матеріалів, які подані, як додатки на підтвердження інформації відображеної у певному клопотанні складаються з кількох аркушів, вони мають бути прошнуровані нитками між собою, а на зворотному боці останнього аркуша скріплені підписом уповноваженого працівника, засвідчені відбитком гербової печатки установи, із зазначенням кількості зшитих аркушів.

Згідно ст. 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Дублікат документа (документ, виготовлений таким самим способом, як і його оригінал), а також копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах, виготовлені слідчим, прокурором із залученням спеціаліста, визнаються судом як оригінал документа.

Такі матеріали (документи), які надав заявник, у розумінні ст. 99 КПК України, не можуть уважатися їх дублікатами.

Тим паче, що, згідно правовоїпозиції Вищогоспеціалізованого судуз розглядуцивільних ікримінальних справ,викладеної у витягуз Узагальненнясудової практикищодо розглядуслідчим суддеюклопотань про застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадження,яка ураховуєтьсяслідчим суддеювиходячи знорм ЗаконуУкраїни «Просудоустрій істатус суддів»,слідує,що окремупроблему становитьподання слідчимита прокурорамиразом зклопотанням,в томучислі витягуз ЄРДР,які належнимчином абовзагалі незасвідчені,що позбавляєслідчого суддюможливості пересвідчитисяв ідентичностіцих документів,в тойчас,як інформація,що вних міститься,має суттєвезначення підчас розглядуклопотання цієїкатегорії таможе істотновплинути нависновки слідчогосудді. Саме тому, у подібних випадках, як указує ВССУ, необхідно постановляти ухвалу про відмову у задоволенні клопотання.

Також, звернення не містить реального викладу обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання, так як такий виклад зводиться лише до прямого цитування норм статей КПК України, і все.

У той час, як згідно з ч. 10ст. 101 КПК Українивисновок експерта не є обов`язковим для особи або органу, яка здійснює провадження, але незгода з висновком експерта повинна бути вмотивована у відповідних постанові, ухвалі, вироку.

Тобто, висновок експерта є рівноцінним з іншими видами доказів і не має заздалегідь установленої сили, що указує на те, що експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Разом з тим, це звернення такої інформації не містить.

Також, у цих матеріалах, які автор звернення подав у копіях, які належним чином не завірив, указано, що слідчі дії проводилися слідчими, які, згідно витягу з ЄРДР, до групи слідчих не входять.

Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог частини другої цієї статті, повертає його особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу (ч. 4 ст. 244 КПК України).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, у порядку ст. 94 КПК України, вважає, що клопотання подано без додержання вимог частини другої статті 244 того ж Кодексу, а тому його слід повернути особі, яка його подала, у порядку частини 4 указаної статті зазначеного Кодексу.

З цих підстав та керуючись ст.ст. 1-29, 69, 84, 91, 94, 98, 101, 223, 242-245, 309, 369-372, 376, 534 КПК України, Закону України «Про судову експертизу», слідчий суддя постановив :

клопотання слідчого СВ Дніпровського управління поліції ГУ НП в м. Києві ОСОБА_2 про проведення експертизи у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100040001818 від 02.03.2019 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст. 290 КК України, повернути особі, яка його подала.

Повернення клопотання не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним Кодексом України.

Ухвала оскарженню не підлягає, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.03.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80324989
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення експертизи у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100040001818 від 02.03.2019 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст. 290 КК України

Судовий реєстр по справі —755/3752/19

Ухвала від 25.07.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Мельниченко Л. А.

Ухвала від 25.07.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Мельниченко Л. А.

Ухвала від 08.06.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні