Ухвала
від 11.02.2019 по справі 686/3044/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/3044/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2019 року м.Хмельницький

Слідчий суддяХмельницького міськрайонногосуду Хмельницькоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,заявника ОСОБА_3 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання останньої, про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні №12017240010006535,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » звернулася до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ та вилучення копій документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 ).

Заслухавши заявника,якапідтримала клопотання та наполягає на його задоволенні вивчивши надані матеріали та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

В обгрунтування даного клопотання представником ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зазначено, що слідчим відділом Хмельницького ВП ГУНП у Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017240010006535, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.09.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » звернулось до ВП ГУНП у Хмельницькій області із заявою про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 , які внесли завідомо неправдиві відомості в офіційні документи щодо витрат на освоєння та облаштування території м.Хмельницького, які в дійсності понесенні не були, в зв`язку й з чим вважає, що нормативно-грошова оцінка земель м.Хмельницького визначена з урахуванням видатків, які фактично не були понесені.

На підтвердження викладеного, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надано довідку №08 від 26.01.2018 року, відповідно до якої, за період з початку 2008 року по кінець 2016 року ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснив переплату земельного податку на суму 6 млн. 100 тис. гривень. Така переплата, на думку заявника, виникла саме в результаті внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи, що і є предметом розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні.

Згідно технічної документації з нормативно-грошової оцінки земель міста при виконанні грошової оцінки земель, були використана інформація та матеріали, які надали підприємства, організації та установи міста, зокрема, інформаційною базою для визначення витрат на освоєння та облаштування території міста стали дані державної та відомчої статистичної звітності про натуральні та вартісні показники, надані міськими службами комунального господарства, а саме: управління та відділи ІНФОРМАЦІЯ_3 , МКП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », Хмельницька філія концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення, КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ІНФОРМАЦІЯ_10 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_11 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_12 », КП по зеленому будівництву і благоустрою міста, КП « ІНФОРМАЦІЯ_13 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_14 », міська СЕС.

Таким чином, саме витрати даних підприємств з врахуванням відповідних коефіцієнтів, які враховують значення і статус населеного пункту в регіональній та місцевій системах виробництва і розселення та індексації витрат на освоєння та облаштування території, лягли в основу визначення базової вартості земель.

В ході аналізу фактичних видатків ІНФОРМАЦІЯ_3 та її комунальних підприємств на освоєння та облаштування земель, за період з 1992 по 1998 роки (копії видатків бюджету за функціональною структурою за даний період були отриманні на запит Товариства) та витрат на освоєння та облаштування земель м.Хмельницького, відображених в Технічній документації по грошовій оцінці земель м.Хмельницького, виявлено невідповідності між їх сумами.

Ухвалою слідчого судді від 06.12.2018 року за результатами розгляду клопотання представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » адвоката ОСОБА_3 було надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_15 , а саме звітів про фінансові результати за період з 1992 р. по 2008 р. включно ряду юридичних осіб, з можливістю вилучення належним чином завірених копій.

Згідно повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_16 від 21.12.2018 року. Звіти про фінансові результати за 1992-2005 роки включно, передано до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є потерпілим в даному провадженні.

Відповідно до ч.2 ст. 93 КПК України, сторона захисту, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Відповідно до ч.1 ст.84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу

Вказані вимоги закону представником потерпілого при подачі клопотання дотримано.

Статтею 2 КПК України визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Враховуючи викладене, з метою встановлення важливих обставин, що належать до предмета доказування у вказаному кримінальному провадженні, стосовно підтвердження чи спростування факту підроблення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 документів та, враховуючи розбіжності в фактично понесених витратах міських служб комунального господарства при формуванні нормативно-грошової оцінки земель та відображених в технічній документації, що призвело до штучного збільшення витрат, та надання, в подальшому, завідомо неправдивої інформації розробнику вказаної документації, слід надати тимчасовий доступ до документів, а саме звітів про фінансові результати управлінь та відділів ІНФОРМАЦІЯ_3 , МКП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », Хмельницька філія концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення, КП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ІНФОРМАЦІЯ_10 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_11 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_12 », КП по зеленому будівництву і благоустрою міста, КП « ІНФОРМАЦІЯ_13 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_14 », міська СЕС, за період з 1992 року по 2005 рік включно, з можливістю вилучення належним чином завірених копій необхідних документів з ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Беручи до уваги вищевикладене та керуючись ст.ст.93,159,160,163 КПК України,слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника Публічногоакціонерного товариства« ІНФОРМАЦІЯ_1 » адвоката ОСОБА_3 задовольнити.

Надати представнику Публічного акціонерноготовариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »адвокату ОСОБА_3 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 562) дозвіл на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення належним чином завірених копій із ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 ), а саме звітів про фінансові результати, за період з 1992 року по 2005 рік включно, наступних юридичних осіб: Хмельницької філії Відкритого акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ), ІНФОРМАЦІЯ_17 (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ), Відкритого акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_3 ),Відкритого акціонерноготовариства « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ЄДРПОУ- НОМЕР_4 ), Міського комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ- НОМЕР_5 ), Міського комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_6 ), Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_7 ), Хмельницького комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_8 ), Хмельницького комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_9 ),Комунального підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ- НОМЕР_10 ), ІНФОРМАЦІЯ_18 (ЄДРПОУ- НОМЕР_11 ), Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_13 », Міське комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ - НОМЕР_12 ), ІНФОРМАЦІЯ_19 (ЄДРПОУ - НОМЕР_13 ).

Посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_2 забезпечити тимчасовий доступ та надати можливість вилучити належним чином завірені копії вищевказаних документів.

Ухвала діє по 10 березня 2019 року.

Відповідно до ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя

Дата ухвалення рішення11.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80332588
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні №12017240010006535

Судовий реєстр по справі —686/3044/19

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Вітушинська О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні