Рішення
від 11.03.2019 по справі 904/39/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2019м. ДніпроСправа № 904/39/19 Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Петренко І.В.

розглянувши у порядку письмового провадження без виклику учасників, справу

за позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС"

до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР"

про стягнення 122153,72грн. (договір №5 від 01.12.2017 (перевезення вантажу)

Представники: справу розглянуто без виклику представниківучасників справи.

СУТЬ СПОРУ:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС" (далі - позивач) звернулося до господарського суду з позовною заявою до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР" (далі - відповідач) в якій просить суд стягнути 122153,72грн. Судові витрати по справі позивач просив суд стягнути з відповідача.

Короткий зміст позовних вимог та узагальнення її доводів.

01.12.2017 між сторонами укладено договір перевезення вантажу №5.

Позивач надав послуги по перевезенню на загальну суму 182565,72грн., що підтверджується відповідними актами наданих послуг та товарно-транспортними накладними.

Відповідач послуги перевезення оплатив у розмірі 60412,00грн.

Заборгованість відповідача перед позивачем складає 122153,72грн.

За протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.01.2019 справу №904/39/19 передано судді Петренку Ігорю Васильовичу.

Одночасно з пред'явленням позову подано заяву від б/д за вих.№б/н про забезпечення позову. Ухвалою від 08.01.2019 в задоволенні заяви від б/д за вих.№б/н про забезпечення позову відмовлено у повному обсязі.

Ухвалою від 09.01.2019 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження. Учасників процесу повідомлено, що розгляд справи буде здійснюватися за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами. Сторін повідомлено, що процесуальні дії вчиняються протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі, а саме по 08.02.2019.

Щодо доказів отримання відповідачем ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідач ухвалу від 09.01.2019 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі отримав 16.01.2019 , що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, яке повернулося на адресу господарського суду 22.01.2019.

В ухвалі від 09.01.2019 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі відповідачу роз'яснено , що відповідно до статті 178 Господарського процесуального кодексу України, він має право надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, в строк протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі (з урахуванням поштового перебігу).

Отже, строк для подачі відзиву сплив 31.01.2019.

Станом на 11.03.2019 відзив на позов не надано.

Господарський суд констатує, що сторони мали реальну можливість надати всі існуючі докази в обґрунтування своїх позовних вимог та заперечень суду першої інстанції .

Відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

Враховуючи приписи частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Оцінюючи докази за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, беручи до уваги, що жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, а є результатом оцінки належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв'язку доказів у їх сукупності, надаючи оцінку зібраним у справі доказам в цілому, і кожному доказу окремо, який міститься у справі, мотивуючи відхилення або врахування кожного доказу, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Фактичні обставини, встановлені судом.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (стаття 174 Господарського кодексу України).

При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (частина 3 статті 180 Господарського кодексу України).

Між ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС" (далі - позивач, перевізник) та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР" (далі - відповідач, замовник) укладено договір №5 (перевезення вантажу) від 01.12.2017 (далі - договір).

Предметом договору визначено, що перевізник надає послуги по перевезенню вантажів автомобільним транспортом та зобов'язується доставити ввірений йому замовником вантаж до пункту призначення в обумовлений сторонами та видати його уповноваженій особі замовника (вантажоодержувачу), а замовник зобов'язується сплатити надані перевізником послуги (пункт 1.1 договору). Умови перевезення, маршрут, вартість послуг по перевезенню вантажів автомобільним транспортом визначається в заявах, які є невід'ємною частиною договору (пункт 1.2 договору).

Ціну договору визначено у пункті 3.3, а саме вартість послуг узгоджується сторонами по кожному окремому перевезенню та відображається у відповідній заявці на перевезення.

Строк. Договір набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами й діє до 31.12.2018.

Відтак, сторонами погоджено істотні умови договору.

Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (стаття 204 Цивільного кодексу України).

Статтею 628 Цивільного кодексу України визначено зміст договору, який становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Договір у встановленому порядку не оспорений, не визнаний недійсним.

Таким чином, укладений між сторонами договір є дійсним, укладеним належним чином та є обов'язковим для виконання сторонами.

Перевезення вантажу, відповідно до частини 1 статті 908 Цивільного кодексу України, здійснюється за договором перевезення.

Відповідно до частини 2 статті 908 Цивільного кодексу України загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них. Умови перевезення вантажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі.

Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору перевезення вантажу (стаття 909 Цивільного кодексу України).

Відносини, що виникли між сторонами по справі на підставі договору перевезення вантажу, є господарськими зобов'язаннями і згідно з приписами статті 193 Господарського кодексу України, статей 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до пункту 3.2 договору розрахунок за надані послуги по перевезенню вантажу здійснюється шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок перевізника протягом 5 (п'яти) банківських днів після підписання сторонами акта прийому-передачі наданих послуг та надання останнім оригіналів товарно-транспортних документів (як правило ТТН/СМR), які підтверджують доставку вантажу вантажоодержувачу.

Факт надання послуг позивачем відповідачу підтверджується Актами надання послуг на загальну суму 182565,60грн., а саме:

- Акт надання послуг №2 від 03.12.2017 на суму 3615,00грн.;

- Акт надання послуг №4 від 04.12.2017 на суму 2538,00грн.;

- Акт надання послуг №5 від 05.12.2017 на суму 8490,24грн.;

- Акт надання послуг №8 від 06.12.2017 на суму 2025,00грн.;

- Акт надання послуг №6 від 06.12.2017 на суму 8490,24грн.;

- Акт надання послуг №22 від 07.12.2017 на суму 8490,24грн.;

- Акт надання послуг №9 від 07.12.2017 на суму 2700,00грн.;

- Акт надання послуг №20 від 08.12.2017 на суму 4245,12грн.;

- Акт надання послуг №21 від 21.12.2017 на суму 14418,72грн.;

- Акт надання послуг №35 від 13.12.2017 на суму 507,60грн.;

- Акт надання послуг №23 від 14.12.2017 на суму 2700,00грн.;

- Акт надання послуг №32 від 29.12.2017 на суму 103269,60грн.;

- Акт надання послуг №198 від 28.06.2018 на суму 9029,16грн.;

- Акт надання послуг №199 від 29.06.2018 на суму 9346,68грн.;

- Акт надання послуг №25 від 18.12.2017 на суму 2700,00грн.

Копії товаро-транспортних накладних долучено до матеріалів справи.

Враховуючи зазначений вид договорів, вбачається, що він є оплатним , а саме обов'язку перевізника прийняти і доставити довірений замовником вантаж автомобільним транспортом до пункту призначення та видати його особі, яка має прийняти вантаж відповідає обов'язку замовника оплатити вартість вказаних послуг.

Строк оплати за Актами надання послуг №2 від 03.12.2017 на суму 3615,00грн.; №4 від 04.12.2017 на суму 2538,00грн.; №5 від 05.12.2017 на суму 8490,24грн.; №8 від 06.12.2017 на суму 2025,00грн.; №6 від 06.12.2017 на суму 8490,24грн.; №22 від 07.12.2017 на суму 8490,24грн.; №9 від 07.12.2017 на суму 2700,00грн.; №20 від 08.12.2017 на суму 4245,12грн.; №21 від 21.12.2017 на суму 14418,72грн.; №35 від 13.12.2017 на суму 507,60грн.; №23 від 14.12.2017 на суму 2700,00грн.; №32 від 29.12.2017 на суму 103269,60грн.; №198 від 28.06.2018 на суму 9029,16грн.; №25 від 18.12.2017 на суму 2700,00грн. є таким, що настав .

Позивач стверджує, а відповідач не заперечує, що послуги оплачено у розмірі 60412,00грн.

Господарський суд вважає, що відповідач визнав себе зобов'язаною особою по відношенню до позивача, оскільки до дій які свідчать про визнання боргу може відноситися часткова оплата спірної заборгованості.

Доказів оплати послуг в сумі 122153,60грн. відповідач не надав.

Доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, належними доказами не спростував.

Отже, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 122153,72грн. є частково доведеними та такими, що підлягають задоволенню частково, а саме у розмірі 122153,60грн.

Судові витрати. З урахуванням положень статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у розмірі 1832,30грн. покласти на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 254, 256-259, пунктом 17.5 Розділу ХІ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС" (36007, Полтавська обл., місто Полтава, ВУЛИЦЯ МАРШАЛА БІРЮЗОВА, будинок 37; ідентифікаційний код 37497789) до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР" (49064, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, Райони міста Дніпра, ПРОСПЕКТ СЕРГІЯ НІГОЯНА, будинок 22/26, квартира 24; ідентифікаційний код 34859575) про стягнення 122153,72грн. (договір №5 від 01.12.2017 (перевезення вантажу) задовольнити частково.

Стягнути з ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР" (49064, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, Райони міста Дніпра, ПРОСПЕКТ СЕРГІЯ НІГОЯНА, будинок 22/26, квартира 24; ідентифікаційний код 34859575) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС" (36007, Полтавська обл., місто Полтава, ВУЛИЦЯ МАРШАЛА БІРЮЗОВА, будинок 37; ідентифікаційний код 37497789) 122153,60грн. (сто двадцять дві тисячі сто п'ятдесят три грн. 60 коп.) основної заборгованості; 1832,30грн. (одна тисяча вісімсот тридцять дві грн. 30 коп.) судового збору.

В решті позовних вимог , а саме в частині стягнення з ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МЕХАНІЗОВАНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР" (49064, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, Райони міста Дніпра, ПРОСПЕКТ СЕРГІЯ НІГОЯНА, будинок 22/26, квартира 24; ідентифікаційний код 34859575) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПАВАСТРАНС" (36007, Полтавська обл., місто Полтава, ВУЛИЦЯ МАРШАЛА БІРЮЗОВА, будинок 37; ідентифікаційний код 37497789) 0,12грн. основної заборгованості відмовити.

Видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (частини 1,2 статті 241 Господарського процесуального кодексу України).

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пункту 17.5 Розділу ХІ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Дата підписання та складення повного судового рішення - 11.03.2019.

Суддя І.В. Петренко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено11.03.2019
Номер документу80334449
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/39/19

Судовий наказ від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Рішення від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 09.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні