Ухвала
від 11.03.2019 по справі 910/2829/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

11.03.2019Справа №910/2829/19

Суддя господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" (03189, м. Київ, вул. Успішна, буд. 18, приміщення 21; ідентифікаційний код 38348395)

до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (02100, м. Київ, бульвар Верховної Ради, буд. 7; ідентифікаційний код 21574573) в особі уповноважених осіб Державної організації (установи, закладу) "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" Соловйової Наталії Анатоліївни та Шевченка Олександра Володимировича

про скасування рішення та зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум", в якому просить суд:

1) скасувати рішення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" Соловйової Наталії Анатоліївни про відхилення заяви позивача про визнання кредиторських вимог до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" у загальному розмірі 2 691 131,00 грн.;

2) зобов'язати уповноважену особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" Шевченка Олександра Володимировича визнати суму заборгованості Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" у загальному розмірі 2 691 131,00 грн.;

3) віднести вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" у загальному розмірі 2 691 131,00 грн. до сьомої черги погашення;

4) внести зміни до реєстру акцептованих вимог кредиторів Публічного акціонерного товариства "Банк Форум", включивши Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" із грошовими вимогами у загальному розмірі 2 691 131,00 грн. до сьомої черги погашення;

5) подати ці зміни на затвердження Виконавчій дирекції Державної організації (установи, закладу) "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб".

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що в межах визначеного Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" строку звернувся до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" із заявою про включення грошових вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" у загальному розмірі 2 691 131,00 грн. до реєстру акцептованих вимог кредиторів відповідача, проте уповноваженою особою Державної організації (установи, закладу) "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" Соловйовою Наталією Анатоліївною було незаконно та необґрунтовано відхилено заяву позивача.

Дослідивши подані матеріали, суд дійшов до висновку, що вказаний позов підлягає залишенню без руху, оскільки позовну заяву подано без додержання вимог п. 1 ч. 1 ст. 164, п. 2 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

На підтвердження виконання наведених приписів господарського процесуального закону позивачем було додано до позовної заяви опис вкладення у цінний лист від 05.03.2019.

Однак, зі змісту вказаного опису вкладення не вбачається адреси, на яку позивачем було надіслано Публічному акціонерному товариству "Банк Форум" в особі уповноважених осіб Державної організації (установи, закладу) "Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" Соловйовій Наталії Анатоліївні та Шевченку Олександру Володимировичу примірник позовної заяви з доданими до неї документами, оскільки в ньому не зазначається на яку адресу здійснювалося пересилання відповідних документів, а відтак вказаний опис вкладення у цінний лист від 05.03.2019 не є належним доказом виконання відповідачем вимог п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України щодо надсилання позивачем відповідачу копії позовної заяви.

Крім того, згідно пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Із змісту прохальної частини позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" вбачається, що позивачем заявлено п'ять немайнових вимог.

Суд відзначає, що обґрунтованість кожної із заявлених п'яти вимог підлягає встановленню в окремому порядку з встановленням відповідних обставин та правових підстав, а також із дослідженням відповідних доказів, тому дані вимоги не можуть бути розцінені судом як дві вимоги.

За змістом абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За змістом п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру встановлена у розмірі - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" станом на 01.01.2019 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 1 921,00 грн.

Отже, за подання до господарського суду даної позовної заяви Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" повинне було сплатити судовий збір у розмірі 9 605,00 грн. (1 921,00 грн. х 5 немайнових вимог).

Однак позивачем до матеріалів позовної заяви не додано жодних доказів на підтвердження сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, що, зокрема, підтверджується не зазначенням у переліку додатків до позову таких доказів.

У відповідності до частини 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про скасування рішення та зобов'язання вчинити дії підлягає залишенню без руху, адже позивачем не було дотримано вимог п. 1 ч. 1 ст. 164, п. 2 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України при зверненні з нею (не надано доказів оплати судового збору та не надано належних доказів надсилання позивачем відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї матеріалами).

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З метою усунення встановлених недоліків позивач має сплатити судовий збір у розмірі 9 605,00 грн. за подання до суду даного позову.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про скасування рішення та зобов'язання вчинити дії залишити без руху.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Лег Альто" протягом п'яти днів з дня вручення даної ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом:

- подання до суду доказів сплати судового збору у розмірі 9 605,00 грн.;

- подання до суду належних доказів направлення відповідачу за адресою місцезнаходження копії даної позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Р.В. Бойко

Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено11.03.2019
Номер документу80335072
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/2829/19

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні