Ухвала
від 05.03.2019 по справі 120/78/19-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

05 березня 2019 р. Справа № 120/78/19-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Поліщук І.М.,

за участю:

секретаря судового засідання: Корнійчук Ю.І.

представника позивача: Пашковського Є.І.

представника відповідача: Білобордова В.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Електрокабель"

до: Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

про: визнання дій протиправними та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Електрокабель" до Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області про визнання дій протиправними та скасування рішення.

01.03.2019 року представником позивача подано заяву про збільшення позовних вимог за вх. №11959. Обґрунтовуючи заявлене клопотання представник позивача зазначив, що оскільки предметом позовної заяви є вимоги про визнання протиправними дій щодо проведення перевірки, а тому і наказ про її призначення також підлягає скасуванню.

У судовому засіданні представник позивача підтримав подану заяву та просив її прийняти до розгляду.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечувала щодо прийняття до розгляду заяви про збільшення позовних вимог.

Визначаючись стосовно поданої заяви про збільшення позовних вимог, суд виходив із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КАС України, крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Із аналізу наведених положень слідує, що позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви, однак така заява може бути подана за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

В даному ж випадку, ухвалою від 15.01.2019 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні на 05.02.2019 року.

Разом із тим, заява про збільшення позовних вимог подана позивачем лише 01.03.2019 року, тобто із пропуском строку, визначеного ч. 1 ст. 47 КАС України.

Суд наголошує, що встановлення строків звернення до суду з відповідними заявами законом передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного судочинства та своєчасного виконання ними, передбачених КАС України, певних процесуальних дій.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов'язків.

Разом із тим, положеннями КАС України не визначено наслідків пропуску строку звернення із клопотанням про уточнення позовних вимог.

В той же час, ч. 6 ст. 7 КАС України визначено, що у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Таким чином, суд вважає за можливе застосувати до вказаних правовідносин за аналогією закону положення статті 123 КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 КАС України, якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Враховуючи вище викладене, а також беручи до уваги те, що заяву про збільшення позовних вимог позивачем подано поза межами строку, визначено ч. 1 ст. 47 КАС України, суд приходить до висновку про наявність підстав для її повернення без розгляду.

Керуючись ст.ст. 47, 122, 123, 248, 256 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Електрокабель" про збільшення позовних вимог від 28 лютого 2019 року повернути без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Повний текст ухвали складено 11.03.2019 року.

Суддя Поліщук Ірина Миколаївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80343292
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/78/19-а

Рішення від 05.03.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Поліщук Ірина Миколаївна

Ухвала від 05.03.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Поліщук Ірина Миколаївна

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Поліщук Ірина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні