Ухвала
від 11.03.2019 по справі 344/4070/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4070/19

Провадження № 1-кс/344/2369/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 12018090010003533 від 27.09.2018 року,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що ОСОБА_5 у 2011 році фіктивно зареєстрував фізичною особою підприємцем свого найманого працівника ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 та з указанного часу використовував круглу печатку та документи ФОП ОСОБА_6 для здійснення підприємницької діяльності.

Використовуючи документи та круглу печатку ОСОБА_6 та здійснюючи підроблення підписів останнього, ОСОБА_5 взяв участь у 56 тендерних закупівлях медичних виробів, отримав перемогу у 51 закупівлі та підписав 51 контракт на загальну суму 3 145 991,53 грн., при цьому, завищив ціни на медичні вироби.

З метою привласнення бюджетних коштів, директор ПП Глорія ІВ ОСОБА_5 , за лобіювання його інтересів посадовими особами ДОЗ Івано-Франківської ОДА, взяв участь в процедурі закупівлі ua-2017-04-04-001395-b, очікуваною вартістю 385 715 грн. При цьому, у змові із посадовими особами Надвірнянської ЦРЛ на тендер подав документи ПП Глорія ІВ та документи ФОП ОСОБА_6 , підробив підписи останнього, завищив у цінових пропозиціях вартість медичних матеріалів і таким чином привласнив указані бюджетні кошти.

Сума завищення ОСОБА_5 вартості медичних матеріалів підтверджується довідкою суб`єкта оціночної діяльності спеціаліста-оцінювача від 12.09.2018.

Зв`язок щодо ІР-адрес і поштової електронної скриньки, за допомогою яких здійснювалось завантаження тендерних пропозицій ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у процедурі закупівлі ua-2017-04-04-001395-b, підтверджується листом від 13.09.2018 № 206/2654/03 ДП Prozorro. У даному листі зазначено, що учасники закупівлі ua-2017-04-04-001395-b ПП Глорія ІВ та ФОП ОСОБА_6 заходили в аукціон з однієї ІР-адреси: НОМЕР_1 , а початкову пропозицію для участі в аукціоні подавали з авторизованого електронного майданчика E-tender (ТзОВ Е-Тендер).

Під час досудового розслідування також встановлено факт поставки лампи для рентген апарату за завищеною вартістю за посередництва ФОП ОСОБА_7 за тендерною процедурою ua-2018-10-22-001266-b (замовник Надвірнянська ЦРЛ).

Установлено факти завищення вартості медичних виробів й за іншими процедурами закупівлі, за результатами яких підписано контракти із ПП "Глорія-ІВ", ПП ОСОБА_6 , ПП ОСОБА_5 .

Вище наведені відомості дають органу досудового розслідування підстави вважати, що до вчинення протиправних дій з бюджетними коштами, які виразились у їх розтраті та привласненні, шляхом використання підроблених документів, можуть бути причетні посадові особи ПП Глорія ІВ, код 34084429, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 149/5; фактична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Федьковича, 7А.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна - наявні відомості що ОСОБА_5 , ід. код НОМЕР_2 являється власником житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_2 ; форма власності приватна, частка власності 1/5.

З метою відшукання і вилучення документів, що містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть мати доказове значення в цьому кримінальному провадженні, зокрема: документи щодо реєстрації фізичною особою підприємцем ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ; круглу печатку та дозвільні документи ФОП ОСОБА_6 для здійснення підприємницької діяльності; документи що стосуються відкриття розрахункових рахунків в банківських установах на ФОП ОСОБА_6 , руху коштів за відкритими рахунками ФОП ОСОБА_6 ; документів, що стосуються отримання доходу та сплати податків ФОП ОСОБА_6 ; укладені від імені ОСОБА_6 договори, акти приймання-передачі, документи щодо участі в тендерних закупівлях ФОП ОСОБА_6 ; документів щодо припинення підприємницької діяльності ОСОБА_6 ; документів, що стосуються участі в тендерних закупівлях ua-2017-04-04-001395-b - медичні матеріали, ua-2017-05-05-002373-b апарат високочастотний електрохірургічний (гінекологічний) 2шт, апарат високочастотний електрохірургічний (хірургічний) 1шт, стерилізатор паровий 3 шт, холтеровський монітор ЕКГ 1 шт., ua-2018-10-22-001266-b трубка для флюрографічного апарата; документів, що стосуються обстежень рентген кабінетів, а також рентген та флюрографічного обладнання медичних закладів області, закупівлі і поставки рентген та флюрографічного обладнання та комплектуючих; відшукання та копіювання файлів, що стосуються указаних вище документів з носіїв інформації, які знаходяться за місцем проведення обшуку, на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку житла за адресою: АДРЕСА_2 , яке на праві власності належить ОСОБА_5 .

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчий планує провести обшук приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , а метою його проведення зазначає відшукання і вилучення документів, що містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та можуть мати доказове значення в цьому кримінальному провадженні, зокрема: документи щодо реєстрації фізичною особою підприємцем ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ; круглу печатку та дозвільні документи ФОП ОСОБА_6 для здійснення підприємницької діяльності; документи що стосуються відкриття розрахункових рахунків в банківських установах на ФОП ОСОБА_6 , руху коштів за відкритими рахунками ФОП ОСОБА_6 ; документів, що стосуються отримання доходу та сплати податків ФОП ОСОБА_6 ; укладені від імені ОСОБА_6 договори, акти приймання-передачі, документи щодо участі в тендерних закупівлях ФОП ОСОБА_6 ; документів щодо припинення підприємницької діяльності ОСОБА_6 ; документів, що стосуються участі в тендерних закупівлях ua-2017-04-04-001395-b - медичні матеріали, ua-2017-05-05-002373-b апарат високочастотний електрохірургічний (гінекологічний) 2шт, апарат високочастотний електрохірургічний (хірургічний) 1шт, стерилізатор паровий 3 шт, холтеровський монітор ЕКГ 1 шт., ua-2018-10-22-001266-b трубка для флюрографічного апарата; документів, що стосуються обстежень рентген кабінетів, а також рентген та флюрографічного обладнання медичних закладів області, закупівлі і поставки рентген та флюрографічного обладнання та комплектуючих; відшукання та копіювання файлів, що стосуються указаних вище документів з носіїв інформації.

В той же час як до клопотання, так і в судовому засіданні не долучено належних доказів та достатньо підстав вважати, що речі, які планується відшукати, на даний час знаходяться у зазначених вище приміщеннях, слідчий лише припускає ймовірність цього, про що зазначає у поданому клопотанні.

У ст. 234 КПК України законодавцем чітко визначено обов`язок слідчого довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи саме знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а не про ймовірну можливість цього. Не доведеність цих обставин є підставою для відмови в задоволенні клопотання.

Згідно з ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відтак, враховуючи вищенаведене, вважаю, що підстав для задоволення даного клопотання немає.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання старшого слідчого Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали складено 11 березня 2019 року.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80350125
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —344/4070/19

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні