Рішення
від 26.02.2019 по справі 627/1453/18
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/1453/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2019 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - В'юнник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, Рябоконівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

13 грудня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою про визнання права на земельну частку (пай) розміром 7,11 умовних кадастрових гектарах в порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_2.

Після його смерті залишилось спадкове майно - право на земельну частку (пай) згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2.

При житті ОСОБА_3 склав заповіт, посвідчений 18 березня 2003 року Колонтаївською сільською радою Краснокутського району Харківської області, в якому він все майно, яке на день смерті буде йому належати заповів позивачу.

Позивач після смерті батька ОСОБА_1 позивач фактично прийняв спадщину проживаючи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, однак прийняти спадщину в нотаріальному порядку він позбавлений можливості в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа, про що отримав постанову в нотаріальному порядку.

На даний час позивач виявив намір успадкувати майно, яке залишилось після смерті батька ОСОБА_1, в зв'язку з чим звернувся до суду з даним позовом та прохає: поновити йому строк звернення до суду з позовом та визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 7,11 умовних кадастрових гектарів згідно сертифікату серії НОМЕР_2 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері батька ОСОБА_1

В судове засідання позивач не з'явився, однак надав заяву про підтримання позовних вимог та про слухання справи у його відсутність.

Представник відповідача - Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з'явився, однак надав заяву про слухання справи у відсутність представника та проти позову ОСОБА_1 не заперечував.

Представник відповідача - Рябоконівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з'явився, однак надав заяву про слухання справи у відсутність представника та при розгляді справи покладалася на розсуд суду.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з'ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, виданого 08 вересня 2003 року Колонтаївською сільськоою радою Краснокутського району Харківської області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на його майно, що складається з права на земельну частку (пай) розміром 7,11 в умовних кадастрових гектарах, яке належало заповідачу на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, що підтверджується копією сертифікату на право на земельну частку (пай), оскільки оригінал сертифікату втрачено, про що свідчить оголошення в газеті Промінь .

На врегулювання земельного питання з метою забезпечення правильного однакового застосування законодавства при розгляді судами земельних та пов'язаних із земельними відносинами майнових спорів Пленумом ВСУ винесено Постанову Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ №7 від 16.04.2004 року, де п.24 зазначено, що сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю. Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі землі у колективну власність, не може позбавити її права на земельну частку.

Згідно ст. 534 ЦК Української РСР кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

По Колонтаївській сільській раді Краснокутського району Харківської області зареєстрований заповіт від 18 березня 2003 року, згідно якого ОСОБА_2 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, взагалі все те, що на день смерті буде йому належати по закону заповів своєму синові ОСОБА_1, тобто позивачу по справі.

Вказаний заповіт на час відкриття спадщини не змінений та не скасований, про що свідчить відмітка в заповіті.

Окрім цього позивач фактично прийняв спадщину після смерті спадкодавця ОСОБА_2 проживаючи з ним на час відкриття спадщини, про що свідчить довідка виконавчого комітету Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 26.11.2018 року.

Також позивач з метою прийняття спадщини звертався до Краснокутської державної нотаріальної контори, однак отримав відмову у оформленні спадкових справ в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.12.2018 року №1394/02-31.

Інших спадкоємців, які б мали обов'язкову частку в спадщині, немає, оскільки дружина спадкодавця ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за заповітом після померлого ОСОБА_2., до складу спадкового майна входить право на земельну частку (пай).

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов'язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом. Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод(1950 р.), ратифікована Законом України від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Протоколу № 1 (1952 р.) передбачає право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускає позбавлення особи свого майна, крім як в інтересах суспільної необхідності і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнає право держави на здійснення контролю за використанням власності у відповідності з загальними інтересами або для забезпечення податків, інших зборів чи штрафів.

Відповідно до п. 6 Постанови №5 Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006року N3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того, ОСОБА_1 пропустив строк для звернення з позовною заявою до суду і просить його поновити. Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що відповідно до ст.127 ЦПК України пропущений строк необхідно поновити, оскільки він пропущений з поважних причин.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, суд вважає, що ОСОБА_1, як спадкоємець після смерті заповідача - ОСОБА_2, має законне право на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст. 534 ЦК Української РСР, ст.ст. 259, 265,268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Позов ОСОБА_1 до Колонтаївської сільської ради Краснокутського району Харківської області, Рябоконівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 7,11 в умовних кадастрових гектарах згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5 в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер платника податків: НОМЕР_1).

Колонтаївська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: вул. Центральна №107, с. Колонтаїв, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 04397425).

Рябоконівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: с. Рябоконеве, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 04397402).

Суддя Каліберда В. А

Дата ухвалення рішення26.02.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80353089
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —627/1453/18

Рішення від 26.02.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 17.12.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні