Рішення
від 11.03.2019 по справі 636/5465/18
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 636 / 5465 / 18

2 / 636 / 675 / 2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2019 року Чугуївський міський суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Ковригіна О.С.

при секретарі - Фатєєвої С.М.

розглянувши у підготовчому у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чугуївської міської ради Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до Чугуївської міської ради Харківської області про визнання за нею права власності на Ѕ частину житлового будинку № 11 по вул. Кірова у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, Ѕ частину земельної ділянки площею 0,76 га, що знаходиться за адресою вул. Кірова, 11 у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд - 0,25 га, та для ведення особистого підсобного господарства 0,51 га та Ѕ частину квартири АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом після ОСОБА_2, яка померла 08.12.2014 р.

В обґрунтування позовних вимог Позивач зазначила, що 08.12.2014 року померла її сестра ОСОБА_2, після смерті якої залишилася спадщина, до складу якої входить вказане майно. Після смерті ОСОБА_2 Позивач спадщину прийняла фактично, оскільки на момент її смерті фактично проживала разом із нею.

Позивач в підготовче судове засідання не з'явилася, належним чином була повідомлена про час і місце розгляду справи, через канцелярію суду надала заяву про слухання справи без її участі, позовні вимоги підтримала та просила суд позов задовольнити.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з'явився, належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, через канцелярію суду надійшла заява про слухання справи без участі відповідача, позов визнав, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Якщо всі учасники справи заявили клопотання про розгляд справи у їх відсутність, суд вважає можливим здійснити судовий розгляд на підставі наявних у суду матеріалів, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, та враховуючи визнання позову відповідачем ухвалити рішення по справі, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши та перевіривши письмові докази по справі, суд вважає позов таким, що підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

08.12.2014 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія І-ВЛ № 463746 від 11.12.2014 р.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Після смерті ОСОБА_2 залишилася спадщина, до складу якої входить Ѕ частина житлового будинку № 11 по вул. Кірова у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, що належала померлій на підставі свідоцтва про право на спадщину від 04.02.2006 р. реєстраційний № 291 видане державним нотаріусом Валківської державної нотаріальної контори, Ѕ частина земельної ділянки площею 0,76 га, що знаходиться за адресою вул. Кірова, 11 у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд - 0,25 га, та для ведення особистого підсобного господарства 0,51 га, що належала на підставі свідоцтва про право на спадщину від 04.02.2006 р. реєстраційний № 292 видане державним нотаріусом Валківської державної нотаріальної контори та Ѕ частину квартири АДРЕСА_1, що належить на підставі свідоцтва про право власності від 26.12.2003 р. видане Відділом житлово-комунального господарства, будівництва та комунальної власності виконавчого комітету Чугуївської міської ради.

Відповідно до ст. 1258 ЦК спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно статті 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно довідки ОСББ Мій дім - 125,129 від 10.12.2018 р. ОСОБА_1 з 2009 р. та до дня смерті сестри ОСОБА_2 проживали разом за адресою АДРЕСА_2.

Інших спадкоємців, які прийняли спадщину, немає.

Згідно ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Саме постійне проживання спадкодавця зі спадкоємцем на час відкриття спадщини є підставою для визнання спадкоємця таким, що прийняв спадщину, а не лише реєстрація місця проживання спадкодавця за адресою місця проживання спадкоємця.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п. 23 постанови від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", будь-яка особа, яка постійно проживала разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається такою, що своєчасно прийняла спадщину.

Таким чином, сама по собі реєстрація місця проживання разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини не може свідчити відповідно до ч. 2 ст. 1268 ЦК України про своєчасність прийняття спадщини.

В передбачений законом строк до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом Позивач не зверталася, оскільки фактично прийняла спадщину в порядку ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України. Заяву про відмову від спадщини Позивач не подавала.

Позивач звернулася до Чугуївської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було усно відмовлено, у зв'язку з тим, що не збереглися оригінали правових документів на житловий будинок.

Відповідно до абз. 3 п. 23 Постанови Пленуму Верховного України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 №7, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи, що позивачем не надано належних доказів, що ОСОБА_2 на момент смерті була власником Ѕ частини квартири АДРЕСА_1, а саме оригіналу свідоцтва про право власності на квартиру чи витягу про реєстрацію нерухомості, в цій частині суд відмовляє в задоволенні позову.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Чугуївської міської ради Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, право власності на Ѕ частину житлового будинку № 11 по вул. Кірова у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, Ѕ частину земельної ділянки площею 0,76 га, що знаходиться за адресою вул. Кірова, 11 у с. Гонтів Яр, Валківського району, Харківської області, для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд - 0,25 га, та для ведення особистого підсобного господарства 0,51 га, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, яка померла 08.12.2014 року.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до або через Чугуївський міський суд Харківської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя -

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80353897
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/5465/18

Рішення від 18.04.2019

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 28.12.2018

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні