Вирок
від 21.02.2019 по справі 757/2196/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2196/19-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.02.2019 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисникаобвинуваченого ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Новояворівськ, Яворівського району, Львівської області, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненнізлочину,передбаченого ч.5ст.27,ч.1ст.205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , у січні 2018 року, за попередньою домовленість з невстановленими досудовим слідством особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, вчинила пособництво у фіктивному підприємництві шляхом придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «АВЕЙ ІНК» (код ЄДРПОУ 41856520) та «АСТРА ХОЛД» (код ЄДРПОУ 41917258) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у сприянні юридичним особам реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків та розкрадання коштів.

У ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що у січні 2018 року, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_5 , діючи з корисливих мотивів, за попередньою домовленістю з невстановленою слідством особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з приводу вчинення дій щодо перереєстрації на її ім`я суб`єкта підприємницької діяльності, без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб. З даною метою ОСОБА_5 надала невстановленій досудовим слідством особі копії сторінок свого паспорту НОМЕР_1 виданого Яворівським РВ ГУ ДМС України у Львівській області та довідки №96000 про присвоєння їй ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 .

В подальшому, 24.01.2018 року, перебуваючи в закладі швидкого харчування «Макдональдс» за адресою: м. Київ, Печерський район, вул.Хрещатик, 19-А, в денний час доби (більш точний час досудовим слідством не встановлено), погодилась на пропозицію невстановленої досудовим розслідуванням особи на ім`я « ОСОБА_6 », матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з приводу вчинення дій щодо перереєстрації на її ім`я двох суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «АВЕЙ ІНК» (код ЄДРПОУ 41856520) та ТОВ «АСТРА ХОЛД» (код ЄДРПОУ 41917258), за грошову винагороду в розмірі 1200 (тисячу двісті) гривень, без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Того ж дня ОСОБА_5 , перебуваючи в закладі швидкого харчування «Макдональдс» за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Хрещатик, 19-А, в денний час доби (більш точний час досудовим слідством не встановлено), діючи з корисливих мотивів, з метою реалізації злочинного умислу, що полягав у вчиненні пособницьких дій спрямованих на перереєстрацію ТОВ «АВЕЙ ІНК» та ТОВ «АСТРА ХОЛД» на власне ім`я, для подальшого їх використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, отримала від невстановленої досудовим слідством особи попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «АВЕЙ ІНК» та ТОВ «АСТРА ХОЛД», які свідчать про нібито придбання ОСОБА_5 даних суб`єктів підприємницької діяльності у попередніх учасників ТОВ «ТОМРЕСТ» (код ЄДРПОУ 40179041) і ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» (код ЄДРПОУ 40179193), а саме:

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «АВЕЙ ІНК» від 24.01.2018 укладений від її імені з підприємством ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» про придбання 50 % статутного капіталу;

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «АВЕЙ ІНК» від 24.01.2018 укладений від її імені з підприємством ТОВ «ТОМРЕСТ» про придбання 50 % статутного капіталу;

протокол №2 Загальних зборів Учасників ТОВ «АВЕЙ ІНК» від 24.01.2018, відповідно до якого прийняті рішення про вхід до складу засновників вказаних підприємств ОСОБА_5 та одночасний вихід з його складу попередніх засновників ТОВ «ТОМРЕСТ» (код ЄДРПОУ 40179041) і ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» (код ЄДРПОУ 40179193) на її користь з продажем належних їм часток ОСОБА_5 ;

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «АСТРА ХОЛД» від 21.05.2018 укладений від її імені з підприємством ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» про придбання 50 % статутного капіталу;

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «АСТРА ХОЛД» від 21.05.2018 укладений від її імені з підприємством ТОВ «ТОМРЕСТ» про придбання 50 % статутного капіталу;

протокол №2 Загальних зборів Учасників ТОВ «АСТРА ХОЛД» від 21.05.2018, відповідно до якого прийняті рішення про вхід до складу засновників вказаних підприємств ОСОБА_5 та одночасний вихід з його складу попередніх засновників ТОВ «ТОМРЕСТ» (код ЄДРПОУ 40179041) і ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» (код ЄДРПОУ 40179193) на її користь з продажем належних їм часток ОСОБА_5 .

У свою чергу ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та факт надання їй для підпису проектів документів, що містять неправдиві відомості про придбання ТОВ «АВЕЙ ІНК» та ТОВ «АСТРА ХОЛД» у попередніх учасників ТОВ «ТОМРЕСТ» (код ЄДРПОУ 40179041) і ТОВ «ЕНЕРДЖ СІСТЕМ» (код ЄДРПОУ 40179193), необхідні для перереєстрації даного суб`єкта підприємницької діяльності на її ім`я, а також те, що вони в подальшому будуть використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 засвідчила їх своїми підписами.

Підписання вищевказаних документів ОСОБА_5 дало змогу невстановленим досудовим розслідуванням особам подати перелічені вище документи держаному реєстратору та здійснити проведення реєстраційних дій «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державну реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», суб`єктів підприємницької діяльності юридичних осіб ТОВ «АВЕЙ ІНК» (код ЄДРПОУ 41856520) та ТОВ «АСТРА ХОЛД» (код ЄДРПОУ 41917258) з приводу їх придбання ОСОБА_5 , про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено записи.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на придбання та забезпечення належного функціонування підприємств ТОВ «АВЕЙ ІНК» (код ЄДРПОУ 41856520), ТОВ «АСТРА ХОЛД» (код ЄДРПОУ 41917258) з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 отримала від невстановленої особи попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 1200 грн.

Отже, ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані їй невстановленими досудовим розслідуванням особами та придбавши ТОВ «АВЕЙ ІНК» (код ЄДРПОУ 41856520), ТОВ «АСТРА ХОЛД» (код ЄДРПОУ 41917258), реалізувала свій умисел направлений на вчинення пособництва у фіктивному підприємництві, вчиненому шляхом придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, яка полягала у сприянні юридичним особам реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків та розкрадання коштів.

Таким чином, ОСОБА_5 , своїми діями, які виразились в пособництві у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

22 грудня 2018 року між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_7 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченою ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України. Обвинувачена ОСОБА_5 у повному обсязі в межах висунутого обвинувачення беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні даного злочину. Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 має понести, а саме - за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу в розмірі п`ятиста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень. На підставі ст.69 КК України у зв`язку із наявністю обставин, які пом`якшують покарання, а саме щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та вчинення злочину внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних чи інших обставин, тобто перебування у скрутному матеріальному становищі призначити остаточне покарання у виді штрафу, нижче найнижчої межі, передбаченої санкцією статті в розмірі 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 2550 гривень.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Укладання угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий чи потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладання ним угоди.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив угоду затвердити і призначити обвинуваченій узгоджену в ній міру покарання.

Захисник обвинуваченої та обвинувачена в судовому засіданні також просили затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому обвинувачена ОСОБА_5 беззастережно визнала себе винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, за обставин, як вони викладені в обвинувальному акті.

Таким чином, суд вважає, що обставини вчинення ОСОБА_5 злочину, передбаченого . 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, знайшли своє об`єктивне підтвердження під час судового засідання.

Суд шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винною, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про її особу, обставин, що пом`якшують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлений.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374 та 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 22 грудня 2018 року між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_7 та обвинуваченою ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_8 визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, і призначити їй узгоджене покарання із застосуваннямст. 69 КК України, у виді штрафу в розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2 550 грн.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, у разі не подачі на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити прокурору і обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80356188
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/2196/19-к

Вирок від 21.02.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні