Рішення
від 11.03.2019 по справі 605/555/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/555/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" березня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

при секретарі Дармограй Т.І.

за участю:

прокурора Нагірної Н.П.

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Підгайці цивільну справу за позовом служби у справах дітей Підгаєцької районної державної адміністрації в інтересах ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

Служба в справах дітей Підгаєцької РДА звернулась в суд з позовом в інтересах ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримала, обґрунтовує його обставинами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю та згідна щодо її позбавлення батьківських прав по відношення до дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 Крім того, додала, що у зв'язку зі важким матеріальним становищем вона зверталась до служби у справах дітей Підгаєцької РДА із заявами про поміщення дітей у будинок дитини. Дітей по сьогоднішній день вона з дитячого будинку не забрала, оскільки в неї і надалі важке матеріальне становище, для покращення якого вона не зробила нічого. Умови її проживання залишаються попередніми, тобто незадовільними. Коли вона відвідувала своїх дітей, то привозила їм солодощі. Які у неї плани на майбутнє, стосовно її дітей, вона незнає. Біологічний батько дітей ОСОБА_5 взагалі ними не цікавиться.

Прокурор Нагірна Н.П. в судовому засіданні вважає, що при таких обставинах, які склались є всі підстави для задоволення позову.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, відповідача, думку прокурора, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ч.ч.2, 3, 4 ст.150 СК України, батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Батьки зобов'язані поважати дитину.

Згідно ч.ч.1,4 ст. 155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

У відповідності із п.2 ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є матір'ю двох дітей, а саме: сина - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копіями свідоцтв про їх народження.

Відповідач є одинокою матір'ю стосовно своїх дітей і у свідоцтвах про їх народження в графі "батько" запис про останнього виконано з її слів, відповідно до ч.1 ст.135 СК України, що вбачається із копій витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СК України від 07 жовтня 2015 року та 03 січня 2018 року наданих Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Розпорядженням голови Підгаєцької РДА №192-од від 02 вересня 2015 року "Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2" в інтересах дитини, на підставі заяви відповідачки ОСОБА_3 у зв'язку з її важким матеріальним становищем, було вирішено влаштувати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в комунальну установу Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" на повне державне утримання.

В подальшому розпорядженнями голови Підгаєцької РДА за №№88-од, 6-од, 275-од відповідно від 07 квітня 2016 року, 15 січня 2018 року та 27 серпня 2018 року "Про продовження терміну перебування малолітнього ОСОБА_3" та "Про продовження терміну перебування малолітніх дітей в Тернопільському спеціалізованому будинку дитини" на підставі заяв відповідачки та рішень комісії з питань захисту прав дитини Підгаєцької РДА №№4, 13 від 10 січня і 17 серпня 2018 року, неодноразово продовжувались терміни перебування вказаної дитини у комунальній установі Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" на повному державному утриманні, на термін шість місяців.

Встановлено, що розпорядженням голови Підгаєцької РДА №5-од від 15 січня 2018 року "Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2" в інтересах дитини, на підставі заяви відповідачки ОСОБА_3 у зв'язку з її важким матеріальним становищем, було вирішено влаштувати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в комунальну установу Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" на повне державне утримання.

Надалі розпорядженням голови Підгаєцької РДА №275-од від 27 серпня 2018 року "Про продовження терміну перебування малолітніх дітей в Тернопільському спеціалізованому будинку дитини" було продовжено термін перебування ОСОБА_4 у комунальній установі Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" на повному державному утриманні, на шість місяців.

Із інформації провідного інспектора Підгаєцького районного сектору з питань пробації філії Державної установи "Центр пробації" в Тернопільській області від 08 серпня 2018 року, видно, що відповідач з 23 лютого 2018 року перебувала на обліку, як засуджена вироком Бережанського районного суду Тернопільської області від 18 січня 2018 року за ч.3 ст.185 КК України до 3-ох років позбавлення волі із застосуванням ст.75 КК України з іспитовим строком 1 рік.

Із інформації Підгаєцького ВП БВП ГУНП в Тернопільській області від 21 грудня 2018 року, вбачається, що відповідачка неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності, у тому числі за ч.2 ст.184 КУпАП, тобто невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей.

Факт незадовільних матеріально-побутових умов проживання відповідачки, крім особистого її визнання, підтверджується також комісійними актами матеріально-побутових умов проживання від 13 грудня 2017 року, 03 та 09 січня 2018 року і 14 серпня 2018 року.

Обставини викладені у висновку органу опіки та піклування Підгаєцької РДА про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до її дітей від 10 вересня 2018 року, стосовного того, що відповідачка невжила жодних заходів для покращення житлових умов, не знайшла роботи, по відношенню до своїх дітей не проявляє жодних материнських почуттів, до виконання своїх батьківських обов'язків ставиться вкрай безвідповідально, не цікавиться їх станом здоров'я, розвитком та не бере участі у вихованні і утриманні дітей, підтверджуються вищезазначеним, а також наступним.

Як вбачається із інформації адміністрації Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини від 31 липня 2018 року за вих.№208, ОСОБА_2 відвідувала своїх малолітніх дітей у вказаному закладі лише 29 листопада 2017 року та 21 квітня 2018 року. Після 21 квітня 2018 року відповідачка не відвідувала своїх дітей жодного разу, станом їх здоров'я та вихованням не цікавилась, матеріальну допомогу на їх виховання не надавала.

Вказане спростовує твердження відповідачки про те, що вона кожного місяця відвідувала свого сина ОСОБА_6 у дитячому будинку, при цьому останній раз відвідувала його у серпні 2016 року. Такі твердження відповідачки є голослівними, не підтверджені жодними належними та допустимими доказами, а тому не можуть бути прийняті судом до уваги.

Поясненнями представника позивача, самої відповідачки, а також матеріалами справи, доведено в судовому засіданні факт свідомого ухилення ОСОБА_2 від виховання своїх дітей.

Як роз'яснено у п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" (із змінами, внесеними згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №20 від 19 грудня 2008 року) ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце,

коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини,

її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не

забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування

дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову

виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її

нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до

культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею

загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її

внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна

розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної

поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини " передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

В силу ч.ч.1, 2 ст. 11 Закону України "Про охорону дитинства" сім'я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім'ї разом з батьками або в сім'ї одного з них та має право на піклування батьків.

Виховання в сім'ї, відповідно до ч.1 ст.12 цього Закону, є першоосновою розвитку особистості дитини.

У п.п. 49-50 рішення у справі "Савіни проти України" (CASE OF SAVINY v. UKRAINE) за заявою №39948/06 Європейський суд з прав людини наголосив на такому: хоча національним органам надається певна свобода розсуду у вирішенні питань щодо встановлення державної опіки над дитиною, вони повинні враховувати, що розірвання сімейних зв'язків означає позбавлення дитини її коріння, а це можна виправдати лише за виняткових обставин (дивіться, наприклад, справу "Ньяоре проти Франції" (Gnahore V .France), заява № 40031/98, п. 59, ECHR2000 - IX). Отже, відповідне рішення має підкріплюватися достатньо переконливими і зваженими аргументами на захист інтересів дитини, і саме держава - відповідач повинна переконатися в тому, що було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків і дитини (дивіться, наприклад, справу "Скоццарі та Дж'юнта проти Італії" (Scozzari&Giuntav.ltaly), [GC], заяви №№ 39221/98 і 41963/98, п. 148, ЄСПЛ2000 -VIII).

Окрім визнання позову відповідачем, представником служби у справах дітей надано достатньо переконливих та звужених аргументів на захист інтересів дітей відповідачки, які свідчать про необхідність їх відібрання від матері та позбавлення останньої батьківських прав.

В силу ч.3 ст.166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов'язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Виходячи із наведеного, суд вважає за необхідне зобов'язати комунальну установу Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду, відкрити особистий рахунок дітям ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у відділенні Державного ощадного банку України, для подальшого перерахування на нього відповідачем, аліментів.

Положеннями ст.ст.58, 60 ч.3 ЦК України визначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

З поданням про встановлення опікуна над малолітніми дітьми відповідача, орган опіки та піклування до суду не звертався і в матеріалах справи відсутні дані про встановлення такої опіки безпосередньо органом опіки та піклування.

Згідно ст.61 ЦК України орган опіки та піклування встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, крім випадків, встановлених частинами першою та другою статті 60 цього Кодексу.

Частиною 1 ст.66 ЦК України передбачено, що якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Також суд, враховуючи обставини, передбачені ст.182 СК України, а саме: матеріальне становище відповідача, відсутність у неї постійної роботи, інші обставини, що мають істотне значення, зокрема: рівність сторін в утриманні дітей, їх вік та стан здоров'я, розмір встановленого прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, прийшов до переконання, що із відповідача на користь неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, необхідно стягнути аліменти в розмірі по 813 грн. щомісячно на кожну дитину, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позову до суду, тобто з 17 жовтня 2018 року і до досягнення ними повноліття, шляхом їх перерахування на особисті рахунки дітей у відділенні Державного ощадного банку України.

За наведених вище обставин, суд вважає, що позов служби у справах дітей Підгаєцької РДА підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати, а саме судовий збір в сумі 1409,60 грн. стягнути із відповідача в доход держави.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 430 ЦПК України, ст.ст. 150, 155, 164-166, 180-184, 191 СК України, ст.ст.58, 60, 61, 66 ЦК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги служби у справах дітей Підгаєцької РДА в інтересах ОСОБА_3, ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жительку АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 відносно своїх дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Зобов'язати комунальну установу Тернопільської обласної ради "Тернопільський обласний спеціалізований будинок дитини" у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду, відкрити особисті рахунки: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у відділенні Державного ощадного банку України, для подальшого перерахування на них відповідачем ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жителькою АДРЕСА_1 аліментів.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жительки АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти в розмірі по 813 грн. щомісячно на кожну дитину, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, шляхом перерахування на їх особистий рахунок відкритий у відділенні Державного ощадного банку України, починаючи з 17 жовтня 2018 року і до досягнення ними повноліття.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жительки АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, судовий збір в доход держави в сумі 1409,60 грн.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Представник позивачів: Служба у справах дітей Підгаєцької РДА, місцезнаходження: м. Підгайці вул. Т.Шевченка, 39 Тернопільська область, код ЄДРПОУ 25886890.

Відповідач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, жителька АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Суддя: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80361698
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —605/555/18

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 09.11.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні