Ухвала
від 12.03.2019 по справі 915/1066/18
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

12 березня 2019 року м. ОдесаСправа № 915/1066/18 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: В.В. Бєляновського, К.В. Богатиря,

розглянувши апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 04.02.2019 (суддя С.М. Коваль, м. Миколаїв, повний текст складено 14.02.2019)

у справі №915/1066/18

за позовом ОСОБА_1

до відповідача: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Електронні торги України",

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ",

про скасування наказу від 13.09.2018 № 338-п, визнання недійсним протоколу про результати електронного аукціону та зобов'язання укласти договір купівлі- продажу,

ВСТАНОВИВ:

01 . 03.2019 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області звернулось через Господарський суд Миколаївської області з апеляційною скаргою на рішення даного суду від 0 4.02.2019 у справі №915/1066/18, повний текст якого складено 14.02.2019.

Одночасно скаржник заявив клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, в якому послався на отримання копії оскаржуваного рішення лише 22.02.2019.

Відповідно до ч. 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення .

Отже, останній день оскарження зазначеного рішення суду - 06.03.2019, у той час як згадану скаргу подано, як вище зазначалось, 01 . 03.2019, тобто скаржником не було пропущено строк подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Миколаївської області від 04.02.2019 у справі №915/1066/18, тому вказане вище клопотання залишається без розгляду.

Розглянувши матеріали вказаної апеляційної скарги, колегія суддів встановила, що до апеляційної скарги скаржником не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому розмірі.

Так, згідно з п. 2 ч. 3 ст . 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Відповідно до ч.2 ст.123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлено Законом України Про судовий збір .

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п. 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 вище означеного Закону за подання до господарського суду позову немайнового характеру судовий збір становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір") .

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2018 року для працездатних осіб у розмірі 1762 грн .

Предметом спору у даній справі є дві немайнові вимоги: про скасування наказу від 13.09.2018 № 338-п, визнання недійсним протоколу про результати електронного аукціону та зобов'язання укласти договір купівлі-продажу .

Отже, за подання позовної заяви в 2018 році із двома немайновими вимогами судовий збір вірно був сплачений позивачем у розмірі 3524 грн. (1762 грн. *2) .

Відповідно до п.п. 4 п.2 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення суду ставку судового збору встановлено у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Таким чином, при поданні апеляційної скарги на вказане вище рішення суду має бути сплачений судовий збір у сумі 5286 грн. (150% від 3524 грн.).

Однак, звертаючись з апеляційною скаргою, скаржник не надав доказів сплати судового збору. Натомість скаржник заявив клопотання про відстрочення сплати судового збору, посилаючись на ст. 8 Закону України Про судовий збір , та зазначив, що на рахунку Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області обліковується сума, якої недостатньо для сплати судового збору, а питання сплати судового збору здійснюється через Державну казначейську службу України, що потребує фінансування від Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України - головного розпорядника коштів.

11.03.2019 до суду апеляційної інстанції надійшло заперечення позивача щодо задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Розглядаючи вказане клопотання скаржника, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір (в редакції, чинній на час подання вказаної апеляційної скарги) , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Судова колегія зазначає, що зі змісту ст. 8 Закону України Про судовий збір слідує, що суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк саме фізичній особі, у той час як позивач - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області є державним органом.

Відтак, враховуючи вищевикладене, правові підстави для відстрочення сплати судового збору державному органу відсутні, тому відповідне клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області не підлягає задоволенню.

Крім того, пунктом 3 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України визначено, що до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Статтею 259 ГПК України передбачено, що особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення .

Однак, до матеріалів апеляційної скарги відповідачем додано лише поштові фіскальні чеки на підтвердження надсилання копії апеляційної скарги позивачу та третім особам без описів вкладення , як того вимагають приписи статті 259 ГПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З вищевикладеного слідує, що скаржником не додано допустимих в розумінні ст. 77 ГПК України доказів надсилання копії скарги позивачу та третім особам у справі.

Згідно з ч. 2 ст. 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що скаржником не виконані вимоги статті 258 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог статті 260 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 174, 234, 258, 260 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Миколаївської області від 04.02.2019 у справі №915/1066/18 відмовити.

2. Апеляційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області на рішення Господарського суду Миколаївської області від 04.02.2019 у справі №915/1066/18 залишити без руху.

3. Встановити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Миколаївській області строк для усунення недоліків, встановлених при поданні апеляційної скарги, протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

4. Роз'яснити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Миколаївській області, що якщо не будуть усунуті недоліки у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважається неподаною і повертається скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя В.В. Бєляновський

Суддя К.В. Богатир

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено12.03.2019
Номер документу80364599
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1066/18

Судовий наказ від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Судовий наказ від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Судовий наказ від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Постанова від 19.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні