Ухвала
від 12.03.2019 по справі 344/4357/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4357/19

Провадження № 1-кс/344/2526/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором у кримінальному провадженні начальником відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №32019090000000005 від 31.01.2019, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника управління начальник першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019090000000005 за фактом умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах службовими особами ТОВ «ЗІМА».

Досудовим розслідуванням кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «ЗІМА» (код ЄДРПОУ 30610820) при веденні фінансово-господарської діяльності, упродовж 2016-2018 років, здійснили реалізацію фармацевтичних товарів, шляхом залучення пов`язаних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, чим занизили об`єкт оподаткування, що спричинило фактичне ненадходження до бюджету податків в сумі 1152000 грн., що є значним розміром.

Поряд із цим, слідством встановлено, що для здійснення господарської діяльності, пов`язаної із придбанням фармацевтичних препаратів та лікарських засобів, а також їхньою подальшою реалізацію за готівкові кошти через власну мережу аптек, службові особи ТОВ «ЗІМА» документально залучили ряд фізичних осіб-підприємців, що не є платниками податку на додану вартість, хоча фактично такі товари придбавалися та реалізовувалися ТОВ «ЗІМА».

Внаслідок вказаних дій, службовими особами ТОВ «ЗІМА» занижено об`єкт оподаткування податком на додану вартість на суму 3,6 млн. грн. та завищено витрати підприємства на 2,4 млн. грн., що спричинило фактичне ненадходження до бюджету податків в сумі 1152000 грн.

Зокрема встановлено, що однією з аптек, де здійснюється така реалізація товарів є аптека за адресою: АДРЕСА_1 , де свою діяльність від імені ТОВ «ЗІМА» здійснює ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ).

На даний час у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019 років, документи (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронні бази даних, чорнові записи, комп`ютерна техніка (знімні носії інформації) за допомогою яких виготовлялися вищевказані документи та на яких зберігається інформація щодо придбання та реалізації товарів, реєстратори розрахункових операцій, а також готівкові кошти, отримані від необлікованої реалізації товарів, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, знаходиться за місцем розташування аптеки за адресою: АДРЕСА_1 .

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на вказане майно належить громадянам ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Відповідно до ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Дана слідча (розшукова) дія проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, припинення злочинної діяльності осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, що послужить з`ясуванням всіх обставин кримінального провадження, встановлення фактів, що підлягають доказуванню в ході провадження, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення та досягнення завдань даного кримінального провадження, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження є достатні підстави вважати, що вищевказані предмети, речі, документи та готівкові кошти знаходяться в приміщенні за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Залізнична, 49, просив надати дозвіл на проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено підстави, за наявності яких слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, зокрема якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В ході проведених оперативно-розшукових заходів встановлено, що ФОП ОСОБА_5 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , здійснює діяльність в аптечних пунктах, а тому числі за адресою: АДРЕСА_1 .

З матеріалів клопотання вбачається, що згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, обєкт житлової нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 належать на праві спільної часткової власності Остапяк ОСОБА_10 (розмір частки 1/6), ОСОБА_7 (розмір частки 1/6), ОСОБА_8 (розмір частки 1/6), ОСОБА_11 (розмір частки 1/2).

Мета проведення обшуку виявлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають доказове значення у кримінальному провадженні.

При цьому, стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, та встановлення осіб, які його вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що зазначене кримінальне правопорушення було вчинено, відшукувані речі, документи мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у них, можуть бути доказами під час судового розгляду, як і доведено, що такі можуть знаходитися за зазначеною в клопотанні адресою.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення обшуку приміщення аптеки за адресою: АДРЕСА_1 , яке використовується ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ) та ТОВ «ЗІМА» та належить на праві спільної часткової власності Остапяк ОСОБА_10 (розмір частки 1/6), ОСОБА_7 (розмір частки 1/6), ОСОБА_8 (розмір частки 1/6), ОСОБА_11 (розмір частки 1/2), з метою виявлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, зокрема документи первинного бухгалтерського обліку та інші фінансово-господарські документи щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019років ТОВ «ЗІМА», документів (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронних баз даних, реєстраторів розрахункових операцій, чорнових записів, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки (знімних носіїв інформації) інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ) та ТОВ «ЗІМА» (код ЄДРПОУ 30610820) і має значення для всебічного, повного і об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та в майбутньому матиме статус доказів під час судового розгляду.

Ухвала діє до 11 квітня 2019 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80391012
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження №32019090000000005 від 31.01.2019, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —344/4357/19

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні