Ухвала
від 12.03.2019 по справі 344/4274/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4274/19

Провадження № 1-кс/344/2468/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника управління начальник першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32019090000000005 від 31.01.2019 року,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що службові особи ТОВ «ЗІМА» (код ЄДРПОУ 30610820) при веденні фінансово-господарської діяльності, упродовж 2016-2018 років, здійснили реалізацію фармацевтичних товарів, шляхом залучення пов`язаних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, чим занизили об`єкт оподаткування, що спричинило фактичне ненадходження до бюджету податків в сумі 1 152 000 грн., що є значним розміром.

Поряд із цим, слідством встановлено, що для здійснення господарської діяльності, пов`язаної із придбанням фармацевтичних препаратів та лікарських засобів, а також їхньою подальшою реалізацію за готівкові кошти через власну мережу аптек, службові особи ТОВ «ЗІМА» документально залучили ряд фізичних осіб-підприємців, що не є платниками податку на додану вартість, хоча фактично такі товари придбавалися та реалізовувалися ТОВ «ЗІМА».

Внаслідок вказаних дій, службовими особами ТОВ «ЗІМА» занижено об`єкт оподаткування податком на додану вартість на суму 3,6 млн. грн. та завищено витрати підприємства на 2,4 млн. грн., що спричинило фактичне ненадходження до бюджету податків в сумі 1 152 000 грн.

Зокрема встановлено, що однією з аптек, де здійснюється така реалізація товарів є аптека за адресою: АДРЕСА_1 .

На даний час у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019 років, документи (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронні бази даних, чорнові записи, комп`ютерна техніка (знімні носії інформації) за допомогою яких виготовлялися вищевказані документи та на яких зберігається інформація щодо придбання та реалізації товарів, реєстратори розрахункових операцій, а також готівкові кошти, отримані від необлікованої реалізації товарів, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, знаходиться за місцем розташування аптеки за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька, 167.

З метою виявлення та вилучення документів, предметів, речей та готівкових коштів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, зокрема документи первинного бухгалтерського обліку та інші фінансово-господарські документи щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019 років, документів (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронних баз даних, реєстраторів розрахункових операцій, чорнових записів, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки (знімних носіїв інформації) інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується придбання та реалізації товарів і має значення для всебічного, повного і об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та в майбутньому матиме статус доказів під час судового розгляду, документів, печаток, штампів інших юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які не здійснюють діяльність за адресою проведення обшуку, на даний час, на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку приміщення аптеки за адресою: АДРЕСА_1 , яке використовується ФОП ОСОБА_5 .

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

З матеріалів клопотання вбачається достатньо підстав вважати, що в приміщені аптеки за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька, 167, можуть знаходитися документи первинного бухгалтерського обліку та інші фінансово-господарські документи щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019 років ТОВ «ЗІМА», документи (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронних баз даних, реєстраторів розрахункових операцій, чорнові записи ФОП ОСОБА_5 та ТОВ «ЗІМА», а також комп`ютерна техніка (знімнні носії інформації) інформація, яка міститься у електронних документах та стосується придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_5 та ТОВ «ЗІМА».

Метою проведення обшуку слідчий зазначив виявлення та вилучення вищезазначених речей та документів.

В той же час стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття вказаного вище кримінального правопорушення та встановлення осіб, які його вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку приміщення аптеки за адресою: АДРЕСА_1 , яке використовується ФОП ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення документів первинного бухгалтерського обліку та інших фінансово-господарських документів щодо придбання та реалізації фармацевтичних препаратів та лікарських засобів населенню упродовж 2016-2019 років ТОВ «ЗІМА», документів (в тому числі в електронному вигляді) щодо фактичних обсягів придбання та реалізації товарів, електронних баз даних, реєстраторів розрахункових операцій, чорнових записів ФОП ОСОБА_5 та ТОВ «ЗІМА», а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки (знімних носіїв інформації) інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_5 та ТОВ «ЗІМА».

Ухвала діє до 10 квітня 2019 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали складено 11 березня 2019 року.

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80391084
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32019090000000005 від 31.01.2019 року

Судовий реєстр по справі —344/4274/19

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні