Ухвала
від 11.03.2019 по справі 405/1811/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1811/19

1-кс/405/1067/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Кропивницький 11 березня 2019 року

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань23.11.2018№12018120020009760,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.190,ч.4ст.190,ч.1ст.364КК України, пропризначення експертизи,

в с т а н о в и в:

слідчий звернувся до суду з клопотанням, в якому просить призначити у кримінальному провадженні № 12018120020009760 - почеркознавчу експертизу.

В обґрунтування клопотання зазначено, що в ході досудового розслідування встановлено, що між Донецьким національним медичним університетом, в особі ректора ОСОБА_4 («Замовник») та ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011) в особі директора ОСОБА_5 («Виконавець») укладено Договір №1 від 01.09.2016 р. на набір іноземних громадян для навчання в Донецькому національному медичному університеті, відповідно до якого ТОВ «Українські освітні послуги» зобов`язуються організувати набір на навчання до університету іноземних громадян.

Так, іноземні громадяни за запрошенням на навчання через ТОВ «Українські освітні послуги» прибули до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, де їх зустрічали представники ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011), ТОВ «Український вищий освітній центр для африканських та азіатських студентів» (ЄДРПОУ: 38495630) та ТОВ "Український міжнародний медичний центр" (ЄДРПОУ: 39210968).

Для здійснення своєї господарської діяльності представникам ТОВ «Українські освітні послуги» виділено кабінет №137 Міжнародного медичного факультету ДНМУ, з дозволу службових осіб ММФ ДНМУ, в якому створено фіктивний деканат, однак ніяким чином передача вказаного кабінету у користування службових осіб ТОВ «Українські освітні послуги» не здійснювалась, договори оренди не укладались та відповідні накази не видавались.

В ході допиту свідків встановлено, що документи, необхідні для вступу до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, а також грошові кошти за навчання подавались абітурієнтами (іноземними громадянами) до кабінету №137 Зaворуєвій О.С. та ОСОБА_6 , які представлялись службовими особами Міжнародного медичного факультету ДНМУ. Вказаними особами абітурієнтам та студентам надавались квитанції до прибуткового касового ордеру без номеру з відтиском печатки ТОВ «Українські освітні послуги» (код: 37458011).

Однак, іноземні громадяни, які прибули на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, отримавши відповідні документи, будучи достовірно впевненими, що їх зараховано до університету, відвідували заняття в групах дійсних студентів, проте в ході проведення перевірки виявлено, що зазначені особине являютьсястудентами Міжнародногомедичного факультетуДНМУ,накази про зарахування їх в якості студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ не видавались, а особові справи не заводились.

Під час досудового розслідування встановлено, що до організації та виконанню вказаних дій причетні службові особи Міжнародного медичного факультету ДНМУ, які використовуючи своє службове становище, давали незаконні вказівки підлеглим працівникам та педагогам, здійснювали незаконний вплив на службових осіб університету, в тому числі і на студентів університету, які володіють корисною інформацією для розслідування у даному кримінальному провадженні.

Отже, іноземні громадяни, будучи введеними в оману, оплативши грошові кошти за навчання, належним чином не оформлені, тобто є такими, що не зараховані на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, внаслідок чого останні вимушені будуть здати посвідку, скасувати реєстрацію та виїхати за межі України, оскільки їх перебування на території України є незаконним.

Таким чином, службові особи ТОВ «Українські освітні послуги» за співучасті службових осіб Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, представляючись посадовими особами Донецького національного медичного університету, приймали від іноземних студентів грошові кошти в іноземній валюті (долари США) під видом оплати за навчання за один семестр чи рік навчання, виписуючи їм приходний касовий ордер, заволоділи та привласнили грошові кошти абітурієнтів та студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ у сумі понад 350 тис. доларів США, в результаті чого постраждало більше 50 іноземних громадян.

Слідчий в клопотання вказує, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення судово-почеркознавчої експертизи має суттєве значення для проведення повного, всебічного та об`єктивного розслідування, а також встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово-почеркознавчої експертизи, висновок якої матиме доказове значення у досудовому розслідуванні.

Слідчий в судове засіданні не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій просить провести розгляд даного клопотання у його відсутність та задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що в провадженні відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.11.2018 №12018120020009760, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України, за обставин, які вказані вище.

Враховуючи вказане, слідчий суддя вважає, що з метою встановлення справжності підпису ОСОБА_7 у квитанціях до прибутково касових ордерів, необхідні спеціальні знання, а тому існують підстави для призначення почеркознавчої експертизи, до проведення якої залучити експертів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

У зв`язку з викладеним, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст. ст. 242- 244, 369-372 КПК України,

п о с т а н о в и в :

клопотання слідчого про призначення експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.11.2018 №12018120020009760, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України - почеркознавчу експертизу, до проведення якої залучити експертів Кіровоградського НДЕКЦ МВС України.

На вирішення експерту поставити наступні питання:

- Ким саме, ОСОБА_7 чи іншою особою виконано підписи у Квитанціях до прибуткового касового ордеру, наданих на дослідження, які містяться під графою «Касир»?

- Ким саме, ОСОБА_7 чи іншою особою виконано рукописні написи у Квитанціях до прибуткового касового ордеру, наданих на дослідження?

Надати дозвіл на повне або часткове знищення об`єктів у відповідності до методики дослідження.

Надати в розпорядження експертів, об`єкти дослідження, поміщені до поліетиленового сейф-пакету експертної служби.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Роз`яснити експертам Кіровоградського НДЕКЦ МВС України, що відповідно до ч. 9ст. 244 КПК України,висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80391612
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —405/1811/19

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні