Ухвала
від 11.03.2019 по справі 607/3351/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/3351/19Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Провадження № 11-сс/817/73/19 Доповідач - ОСОБА_2 Категорія - в порядку КПК України

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2019 р. Колегія суддів судової палати в кримінальних справах Тернопільського апеляційного суду в складі:

Головуючого - ОСОБА_2

Суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

представника ФГ Золотий жайвір ОСОБА_5

при секретарі - ОСОБА_6

з участю слідчого ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі матеріали кримінального провадження № 11-сс/817/73/19 за апеляційною скаргою представника ФГ Золотий Жайвір ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 18.02.2019 року про арешт майна, -

встановила:

Ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 18.02.2019 року задоволено клопотання заступника начальника першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_9 про арешт майна.

Накладено аршет на вилучені в ході проведеного на підставі ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 05.02.2018 року обшуку речі та документи ФГ Золотий Жайвір , а саме :

-платіжне доручення № 1483 від 19.02.2018 року;

-акт здачі-приймання робіт(надання послуг) № 58 від 19.12.2018 року;

-акт здачі-приймання робіт(надання послуг) № 58 від 19.12.2018 року;

-рахунок -фактуру № 58 від 19.12.2018 року;

-акт здачі-приймання робіт(надання послуг) № 58 від 19.12.2018 року;

-копію паспорта ОСОБА_10 ;

-копію свідоцтва № 200106881 від 06.02.2013 року;

-копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ферменського господарства Золотий Жайвір;

-копію продовження свідоцтва № 200106881;

-копію наказу № 1/1 від 14.08.2008 року ФГ Золотий Жайвір;

та на вилучені в ході досудовго розслідування проведеного від 05.02.2018 року обшуку речі та документи, а саме :

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме: звітністю за 1 півріччя 2017 року (податковими розрахунками, податковими деклараціями з ПДВ, квитанціями, актами) на 179 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме: звітністю за 2 півріччя 2017 року (податковими розрахунками, податковими деклараціями з ПДВ, квитанціями, актами) на 181 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме: звітністю за 1 півріччя 2017 року (податковими розрахунками, податковими деклараціями з ПДВ, квитанціями, актами) на 143 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме: звітністю за 2 півріччя 2017 року(податковими розрахунками, податковими деклараціями з ПДВ, квитанціями, актами) на 88 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме: реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за січень 2018 на 123 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за лютий 2018 на 117 арк.;

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за березень 2018 на 126 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами викоаниних робіт, виписками по рахунках , за квітень 2018 на 108 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за травень 2018 на 112 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за червень 2018 на 120 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за липень-серпень 2018 на 125 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за вереснеь 2018 на 112 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за жовтень 2018 на 109 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий Жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за листопад 2018 на 109 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий жайвір, а саме реєстрами виданих та отриманих податкових накладних, податковими накладними, видатковими накладаними, актами надання послуг, актами виконаних робіт, виписками по рахунках , за грудень 2018 на 125 арк.

-швидкозшивач з документами ФГ Золотий жайвір, а саме рахунками-фактурами, довіреностями, рахунками на оплату, видатковими накладними, номерами платіжних доручень, актами виконаних робіт, актами звірки, товаро-транспортними накладними, договорами, банківськими виписками за період 2017-2018 років на 132 арк.

-швидкозшивач з сформованими з бази даних ІС підприємство Головними книгами, оборотно-сальдовими відомостями, журналами-ордерами ФГ Золотий жайвір за період 2014-2018 роки на 300 арк.

-USB флеш-накопичувач білого кольору марки Apacer 16 GB, на якій скопійовано інформацію та документи ФГЗолотий Жайвір

В апеляційній скарзі захисник просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову, якою в задоволенні клопотання про арешт майна відмовити.

Мотивує скаргу тим, що з клопотанням про арешт звернулась неповноважна особа, а саме заступник керівника органу досудового розслідування, що суперечить вимогам ч.1 ст.171 КПК України, згідно з якою з таким клопотанням мають право звертатись лише слідчий та прокурор.

Також вбачає порушення слідчим суддею норм КПК України і в тому, що обшук на підставі ухвали слідчого судді від 05.02.2019 проводила особа, яка не зазначена в цій ухвалі - заступник керівника органу досудового розслідування, який у відповідності довимог п.19 ч. ст.3 КПК України не є стороною кримінального провадження.

Зазначає про недотримання слідчим під час провдення обшуку вимог ч.1 ст.236 КПК України щодо вжиття заходів для забезпечення присутності представника ФГЗолотий Жайвір, права та інтереси якого могли бути порушені.

Посилається на невручення представнику підприємтсва не вручено другого примірника протколу обшуку, а лише його копії, шщо суперечить ч.9 ст.236 КПК України.

Вбачає порушення вимог ч.9 ст.236 КПК України та п.9 ст.9 ЗУ Про бухгалтерський обілк та звітність в діях осіб, які проводили обшук, які не склали реєстру опису вилучених речей.

Вказує на незазначення слідчим критеріїв відповідності вилученого майна визначеним ст.98 КПК України, а також всупереч вимогам п.1 ч.2 ст.173 КПК України не врахуванням правової підстави для його арешту, яке полягає в тому, що ухвала про арешт тимчасово вилученого майна могла бути постановлена не пізніше ніж за 72 години із дня надходження до суду клоптання про його арешт, інакше воно повинно бути повернуто особі у якої влиучено, оскільки клопотаня надійшло до суду 11 лютого 2019 року, відтак ухвала про арешт майна повинна була бути постановлена до 14 лютого 2019 року.

Вбачає також невідповіднсть вимогам КПК України і внесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення на підставі заяви Районної ради сілськогосподарстьких товариств, якої немає, оскільки її підписання ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , які не мають відношення до вказаної юридичної особи, згідно відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіфб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, засновником вказаної дюридичної особи є ФК Барселона, засновником та керівником якого є ОСОБА_8 , а підприсантом - ОСОБА_15 , який упоноважений пдіписувати від імені вказаної юридичної особи всі документи, що ставить під сумнів внесення відомостей до ЄРДР про вказане кримінальне правопорушення та всі проведені слідчі (процесульні) дії.

Заслухавши суддю-доповідача, представника власника майна, який підтримав апеляційну скаргу з викладених у ній мотивів, слідчого, який проти задоволення апеляції заперечив, перевіривши матеріали судового провадження, а також ухвалу слідчого судді, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до вимог ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно до п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Частиною 3 ст.170 КПК України передбачено, що з метою збережння речових доказів арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, посадові особи ФГ Золотий Жайвір неправомірно застосовуючи спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських підприємтсв, шляхом відображення в податковій звітності підприємства неправдивих відомостей щодо обсягів реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва, за період діяльності протягом 2014-2017 років не сплатили до бюджету податків, зборів та інших обовязкових платежів в сумі коло 5 млн. грн.

Крім того, з метою несплати податків вони здійснюють реалізацію сільськогосоподарської продукції власного виробництва, а також придбаної у інших виробників, переважно за готівкові кошти та без відповідного відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності.

Відомості по даному факту внесено до ЄРДР 08.03.2018 року за № 32018210000000005 з правоовю кваліфікацією за ч.3 ст.212 КК України- ухилення від сплити податків, зборів та обовязкових платежів в особливо великих розмірах.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, знарядь та майна, яке здобуте в результаті його вчинення, а також відшукання та вилучення документів, предметів та речей, носіїв інформації, які мають доказове значення для досудового розслідування, можуть викривати винних осіб у вчиненні злочину, на підставі ухвал слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 05.02.2019 року та 07.02.2019 року проведено обшук у комплексі будівель санаторію Радуга, який знаходиться по вул. Запорізька, 11 м.Волочиськ Хмельницької області та у нежитловому приміщенні за адресою м.Тернопіль, вул.Тарнавського,23/71.

За результатами яких вилучено документи ФГ Золотий Жайвір, на які накладено арешт ухвалою, що оспорюється, та на відшукання та вилучення яких надавався дозвіл на обшук слідчим суддею.

Всі вказані слідчі дії були проведені в рамках кримінального провадження № 32018210000000005, внесеного до ЄРДР 08.02.2019 року за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами ФГЗолотий Жайвір в особливо великих розмірах за ч.3 ст.212 КК України. 08.02.2019 року ці документи визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 32018210000000005 .

Слідчий суддя, розглядаючи клопотання вірно вказав, що метою арешту майна є забезпечення збереження речових доказів, а його завданням запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення.

Відповідно до п.7 ст.237 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, вважаються тимчасово вилученим майном.

Оскільки в ухвалах про обшук прямо надано дозвіл на вилучення фінансово-господарської документації ФГ Золотий Жайвір це майно не має статусу тимчасово вилученого та на нього не розповсюджуються вимоги ч.6 ст.173 КПК України щодо обовязкового розгляду клопотання про арешт майна на протязі 72 годин з дня подання його до суду та повернення у випадку нерозгляду протягом вказаного строку.

Посилання апелянта на відсутність повноважень у керівника досудовго розслідування, який проводив обшук у нежитловому приміщенні за адресою АДРЕСА_1 на його здійснення спростовуються витягом з ЄРДР від 08.02.2019 року, згідно якого ОСОБА_7 є слідчим у ньому.

Твердження ОСОБА_8 про те, що з клопотанням про арешт майна звернулась неуповноважена особа - заступник керівника органу досудового розслідування, суперечать ст.171 ч.1 КПК України згідно з якою лише слідчий та прокурор налідені правом звертатись до суду з вказаним клопотанням, спростовуються витягом з ЄРДР від 08.02.2019 року у якому містяться відомості про повноваження ОСОБА_7 як слідчого у вказаному провадженні

Відповідність арештованого майна критеріям встановленим ст.98 КПК України підтвердується аргументованою постановою слідчого про визнання вказаних документів речовими доказами. Крім того слідчий наводить у клопотанні, що вилучені документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінальнго провадження, про що прямо вказано у вказаній нормі кримінального процесуального закону.

Вилучені під час проведення обшуку документи прошиті та пронумеровані, скріплені печаткою, біркою та підписами осіб, які його проводили, у яких їх вилучали та понятих. Вказані документи вилучались у аудитора, йому була надана можливість скопіюватись їх, та через їх значний обсяг, слідчим у описі було зазначено лише найменування вказаних документів та період протягом якого вони виносились. Тому колегія суддів не вбачає порушень з боку слідчого у неконкретизації кожного вилученого документу при складанні їх опису.

Невручення другого примірника протоколу представнику ФГ Золотий Жайвір вимогам п.9 ст.236 КПК України не суперечить, оскільки стосується осіб та представника юридичної особи, у яких проводився обшук, а не власника майна.

Перевірка особи, яка подала заяву про вчинення кримінального правопорушення, не входить до компетенції особи, яка її реєструє. Ч.1 ст.214 КПК України встановлено імперативні вимоги щодо реєстрації у ЄРДР заяви про вчинення кримінального правопорушення. Тому доводи апелянта щодо відсутності повноважень у осіб, які подали заяву про вчинення кримінального правопорушення повноважень на підписання офіційних документів від імені юридичної особи, яка єпотерпілим у вказаному провадженні, не заслуговують на увагу.

Враховуючи вищенаведене, у задовлення апеляційної скарги представника ФГ Золотий Жайвір ОСОБА_8 слід відмовити, а ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 18.02.2019 року про арешт майна ФГ Золотий Жайвір залишити без змін.

Керуючись ст.ст.404, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

п о с т а н о в и л а:

В задоволенні апеляційної скарги представника ФГ Золотий жайвір ОСОБА_8 відмовити.

Ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 18.02.2019 року про арешт майна ФГ Золотий Жайвір залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий - підпис

Судді - два підписи

СудТернопільський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80396672
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —607/3351/19

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Тернопільський апеляційний суд

Тиха І. М.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Тернопільський апеляційний суд

Тиха І. М.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Тернопільський апеляційний суд

Тиха І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні