Рішення
від 24.11.2010 по справі 2-3074/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №2-3074/2010р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2010 року смт. Комінтернівське

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

судді Жовтан П.В.

при секретарі Жовтяк К.В.

за участю прокурора Процика Д.В.

розглянувши у попередньому судовому засіданні в смт. Комінтернівське цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 в інтересах малолітнього ОСОБА_3 до ОСОБА_4 при участі третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійні вимоги орган опіки та піклування Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_1. ОСОБА_2, які діють в інтересах малолітнього ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, звернулися до суду з позовом до ОСОБА_4 та просять суд позбавити відповідачку батьківських прав відносно її дитини.

В судовому засіданні позивачі заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги визнала в повному обсязі, про що надала відповідну заяву, просила справу розглянути у попередньому судовому засіданні.

Представник служби у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник прокуратури Комінтернівського району Одеської області - Процик Д.В. позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі, вважаючи доцільним позбавлення відповідачки батьківських прав відносно її дитини.

Виходячи з наведеного суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до ч. 4 ст. 130 ЦПК України, при визнанні позову ухвалюється судове рішення у порядку, встановленому ст. 174 ЦПК України, згідно з якою у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

В судовому засіданні встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1, виданого Першим Суворовським відділом реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції від 13.05.2010 року, актовий запис №783, батьками ОСОБА_3

06.05.2010року народження являються ОСОБА_4 та ОСОБА_6 (а.с.9), при цьому відомості про батька записані за вказівкою матері згідно з ч.І ст. 135 СК України, (а.с. 15).

На підставі акту №6 складеним зав. відділенням новонароджених перинатального центру ОКЛ Луценко О.С., ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 народила дитину чоловічої статі, яку 11 травня 2010 року покинула (а.с. 36).

Згідно з п.1 ч.1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них, якщо вона не забрала дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

За заявою від 12 липня 2010 року, яка зареєстрована в реєстрі за №809 приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу, ОСОБА_4, в зв'язку з тим, що не має можливості займатися вихованням та утриманням своєї малолітньої дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, надала згоду на усиновлення ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 27).

В даний час ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 мешкає в родині ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які є подружжям, що підтверджує копія свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2, видана відділом реєстрації актів громадянського стану Комінтернівського району Одеської області, актовий запис №22 (а.с. 23), які займаються його вихованням.

За актом від 20.08.2010 року складений депутатом Комінтернівської селищної ради ОСОБА_8 в присутності свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10, малолітній ОСОБА_3 дійсно проживає в сім'ї ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 18).

Відповідно до Акту обстеження матеріально-побутових умов проживання позивачів від 13.07.2010 року, складеного представниками Комінтернівської селищної ради Комінтернівського району Одеської області за адресою: АДРЕСА_1, в якому мешкає малолітній ОСОБА_3 відповідає санітарно-гігієничним нормам, кімната світла та простора, у дитини є власне ліжко, має в достатній кількості одяг та іграшки (а с. 31).

Відповідно до висновку Опікунської ради Комінтернівської селищної ради від 22 жовтня 2010 року, розглянувши всі надані документи, прийшла до висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_3 (а.с. 34).

У чинність п. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний та моральний розвиток, проте, відповідач не виконує вимоги закону, тим самим ухиляючись від виконання своїх батьківських обов'язків.

За ст. 155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають грунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Згідно зі ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Згідно зі ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування в судовому порядку.

Відповідно до ст. 60 ч.З ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

На підставі ст. 60-63 ЦК України суд може лише за поданням органу опіки та піклування призначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 опікуном ОСОБА_3, однак таке подання в матеріалах справи відсутнє, підставою для внесення такого подання буде саме рішення суду, у зв'язку з чим суд вважає вказані вимоги такими, що заявлені передчасно, у зв'язку з чим не підлягають задоволенню, так як при внесенні відповідного подання орган опіки врахує особу опікуна та його можливість в повній мірі забезпечити права та інтереси малолітньої особи.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, те, що відповідачка не відвідує та не цікавиться життям свого сина, матеріальної допомоги не надає, бажання бачитись з дитиною не виявляє та згодна на позбавлення її батьківських прав, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення в цій частині позову.

На підставі викладеного вище, відповідно до ст. 150, 155, 164, 165 СК України, ст. 55, 58 ч.1, 60-63 ЦК України керуючись ст.ст. 10, 130, 174, 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2 які діють в інтересах малолітнього ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 по відношенню до її дитини - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1.

В задоволенні інших вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2010
Оприлюднено13.03.2019
Номер документу80399241
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3074/10

Рішення від 07.06.2010

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Рішення від 24.11.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рішення від 16.03.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Крамаренко Т. В.

Ухвала від 16.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Ухвала від 30.06.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Ухвала від 27.12.2010

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ЧОРНА Л. М.

Рішення від 30.07.2010

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні