Рішення
від 01.03.2019 по справі 579/1337/18
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/1337/18

2-о/579/4/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

01 березня 2019 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді Моргуна О.В.,

за участі секретаря Печенової Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Кролевці справу за заявою Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області про визнання спадщини відумерлою,-

в с т а н о в и в:

Алтинівська сільська рада Кролевецького району Сумської області через свого представника за довіреністю ОСОБА_1 звернулась до суду з указаною заявою, мотивуючи свої вимоги тим, що 7 травня 1996 року померла ОСОБА_2. До складу спадщини, яка відкрилась після її смерті, входить право на земельну частку (пай) по сільськогосподарському акціонерно-пайовому товариству закритого типу «Алтинівське» розміром 4,22 в умовних кадастрових гектарах.

На момент смерті ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала одна в ІНФОРМАЦІЯ_1, спадкова справа після її смерті не заводилась.

За даними Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області у ОСОБА_2 спадкоємці за законом чи за заповітом відсутні.

Враховуючи викладене, посилаючись на ст.1277 ЦК України, Алтинівська сільська рада Кролевецького району Сумської області просить визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, померлої 07.05.1996 року в с.Алтинівка Кролевецького району Сумської області, а саме: право на земельну частку (пай) по сільськогосподарському акціонерно-пайовому товариству закритого типу «Алтинівське» розміром 4,22 в умовних кадастрових гектарах, відумерлою та передати її у власність територіальній громаді Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області

Представник заявника ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити (а.с. 24).

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання представника заявника суд вирішив можливим розглянути справу у її відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши та дослідивши наявні в справі докази, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 7 травня 1996 року в с. Алтинівка Кролевецького району Сумської області померла ОСОБА_2, актовий запис № 27, що підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (а.с. 22).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

До складу спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, входить право на земельну частку (пай) по сільськогосподарському акціонерно-пайовому товариству закритого типу «Алтинівське» розміром 4,22 в умовних кадастрових гектарах, яке належало померлій на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ №047966. Дана обставина підтверджується довідкою відділу у Кролевецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 29.05.2018 року (а.с.10).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 24.01.2018 року №57 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, була зареєстрована ІНФОРМАЦІЯ_3, померла 07.05.1996 року, на момент смерті в будинку була зареєстрована та проживала одна. Спадкоємці за законом та заповітом ОСОБА_2 відсутні, заповіт від її імені виконкомом Алтинівської сільської ради не посвідчувався (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 04.06.2018 року (а.с. 8).

Таким чином, судом встановлено, що спадщина, яка залишилась після смерті ОСОБА_2, померлої 07.05.1996 року, ніким не була прийнята.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Згідно п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, який набрав чинності з 01.01.2004 року, правила книги шостої Цивільного кодексу України Спадкове право застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом. Правила ст. 1277 ЦК України про відумерле майно застосовуються також до спадщини, від дня відкриття якої до набрання чинності цим Кодексом спливло не менше одного року.

Відповідно до ч. 3 ст. 1277 ЦК України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до ст.338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Враховуючи, що спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) у землі по сільськогосподарському акціонерно-пайовому товариству закритого типу «Алтинівське» розміром 4,22 в умовних кадастрових гектарах після смерті ОСОБА_2 ніким не прийнята, з часу відкриття спадщини сплинуло більше одного року, суд приходить до висновку, що є підстави для задоволення заявлених вимог про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем знаходження нерухомого майна.

Відповідно до ст.ст. 1218, 1221, 1277, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, керуючись ст.ст.273, 293, 294, 337, 338, 352, 354, 355 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

заяву Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: поштовий індекс 41346, Сумська область, Кролевецький район, с.Алтинівка, вул.Шлях, 26, код ЄДРПОУ 04389450, про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати відумерлою спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, померлої 7 травня 1996 року в с.Алтинівка Кролевецького району Сумської області, а саме: право на земельну частку (пай) по сільськогосподарському акціонерно-пайовому товариству закритого типу «Алтинівське» розміром 4,22 в умовних кадастрових гектарах та передати її у власність територіальної громади Алтинівської сільської ради Кролевецького району Сумської області.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне судове рішення складено 7 березня 2019 року.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення01.03.2019
Оприлюднено13.03.2019
Номер документу80399635
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —579/1337/18

Рішення від 01.03.2019

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 27.08.2018

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні