Рішення
від 06.03.2019 по справі 240/5943/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2019 року м.Житомир справа № 240/5943/18

категорія 6.2.1

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Нагірняк М.Ф.,

секретар судового засідання Добровольська Н.А.,

за участю: позивача ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2,

представника відповідача Паращенко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 11.01.2019року позовну заяву після усунення її недоліків прийнято розгляду, відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Заявою від 18.02.2019року Позивач уточнила позовні вимоги, а саме про визнання протиправним рішення 23 сесії Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №232 від 18.09.2018року про відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованою в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області та зобов'язання повторно розглянути її заяву від 02.07.2018року.

В судовому засіданні Позивач та її представник уточнені позовні вимоги підтримали в повному обсязі і пояснили, що 02.07.2018року Позивач зверталася до Відповідача з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованою в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області. Відповідач не прийняв такої заяви, а тому Позивач змушена була направити її поштовим зв'язком. Позивач зазначає, що за результатами розгляду вказаного клопотання отримала відмову у вигляді оскаржуваного рішення.

На думку представника Позивача підстави, викладені в оскаржуваному рішенні, не відповідають вимогам Земельного кодексу України, а тому таке рішення є протиправним та підлягає скасуванню.

Представник Відповідача, Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в судовому засіданні проти позову заперечив і пояснив, що Позивачу правомірно було відмовлено в наданні такого дозволу, так як бажана земельна ділянка входить до громадського пасовища. Сільською радою, як пояснив її представник, ухвалено рішення про виготовлення технічної документації для відведення земельної ділянки під громадське пасовище.

Заслухавши доводи Позивача і її представника та представника Відповідача, розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення на них, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Спірні правовідносини між сторонами по даній справі щодо порядку надання земельних ділянок державної або комунальної власності у власність громадянам, в тому числі для ведення особистого селянського господарства, регулюються правовими нормами Земельного кодексу України, що були чинні на день виникнення таких відносин.

За приписами частин другої та третьої статті 22 Земельного кодексу України до земель сільськогосподарського призначення, окрім іншого, належать сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги), такі землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам, окрім іншого, для ведення особистого селянського господарства.

В розумінні вимог ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, окрім іншого, на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Безспірно, відповідно до вимог ст.118 Земельного кодексу України громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу

Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування, в тому числі на умовах оренди, врегульовано правовими нормами статей 123 та 124 цього ж Кодексу.

Як зазначено в частині другій статті 123 Земельного кодексу України, особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Судом встановлено та визнається сторонами, що Позивач через засоби поштового зв'язку заявою від 02.07.2018року зверталася до Відповідача з клопотанням про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою для передачі у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованою в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області. Вказана заява надійшла до Відповідача 16.07.2018року, про що свідчить дата її реєстрації Відповідачем (а.с.45).

Сторонами визнається, що відповідно до положень ст.122 цього Кодексу саме до повноважень Відповідача віднесено вирішення питання про передачу цієї земельної ділянки сільськогосподарського призначення у власність або у користування для ведення особистого селянського господарства.

Кілківська сільська рада Чуднівського району Житомирської області за результатами розгляду вказаного клопотання відповідно до оскаржуваного рішення №232 від 18.09.2018року відмовила Позивачу в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою, беручи до уваги протокол засідання постійної комісії земельних відносин. Відповідно до пояснень представника Відповідача вказане рішення відносно Позивача по суті було зумовлено тим, що бажана земельна ділянка входить до громадського пасовища

.

Таке рішення Відповідача не відповідає обставинам справи, не ґрунтується на вимогах чинного законодавства з огляду на таке.

Зазначені в оскаржуваному рішенні та в поясненнях представника Відповідача підстави для відмови в наданні такого дозволу прямо протирічать вимогам ч. 3 ст. 123 Земельного кодексу України.

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 118 Земельного кодексу України, Відповідач, як відповідний орган місцевого самоврядування, відповідно до наданих повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Аналогічна правова норма закріплена в частині третій статті 123 Земельного кодексу України.

Тобто, підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Про виключний перелік підстав для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки прямо зазначено в Ухвалі Конституційного Суду України " Про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним зверненням громадянина ОСОБА_4 щодо офіційного тлумачення положень частини сьомої статті 118 Земельного кодексу України" від 29 вересня 2015 року N 44-у/2015 (Справа N 2-40/2015).

Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного суду України від 19.01.2016 року (справа №824/167/15-а/21-3690а15).

При дослідженні в судовому засіданні оскаржуваного рішення Відповідача встановлено, що в ньому відсутні посилання про невідповідність місця розташування земельної ділянки, зазначеної Позивачем в своєму клопотанні від 02.07.2018року:

- вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів;

- вимогам генерального плану Чуднівського району;

- вимогам іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель села Кілки Чуднівського району як адміністративно-територіальної одиниці ;

- вимогам проектів землеустрою щодо впорядкування території цього ж населеного пункту, затверджених у встановленому законом порядку.

В підтвердження доводів щодо віднесення вказаної земельної ділянки до складу громадського пасовище Відповідачем не надано жодних доказів. Саме бажання створення такого пасовища не може ототожнюватися із включенням відповідних земель до складу такого пасовища та віднесення їх до відповідної категорії земель в установленому порядку.

Суд вважає безпідставними доводи Відповідача, наведені в судовому засіданні, щодо обґрунтування оскаржуваного рішення певними положеннями Земельного кодексу України про віднесення спірної земельної ділянки до земель прибережної захисної смуги.

По-перше, в підтвердження своїх доводів представником Відповідача не надано жодних належних та допустимих доказів.

По-друге, такі доводи не наведені в оскаржуваному рішенні, а тому судом не приймаються до уваги.

Разом з тим, суд враховує, що рішення 23 сесії Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №232 від 18.09.2018року містить результати розгляду звернення іншої особи (ОСОБА_5) щодо відмови в надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою. Вказане рішення в цій частині не зачіпає жодних прав та інтересів Позивача по даній справі та не є в цій частині предметом судового розгляду.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що оскаржуване рішення 23 сесії Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №232 від 18.09.2018року в частині відмови в наданні дозволу ОСОБА_1 на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованої в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області, винесено не на підставі та не у спосіб, що передбачені чинним земельним законодавством, а тому є протиправним та підлягає скасуванню.

Порушене право Позивача підлягає судовому захисту та може бути поновлено виключно шляхом зобов'язання Кілківську сільську раду Чуднівського району Житомирської області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 02.07.2018року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованої в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області.

При цьому, суд зазначає, що отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки не означає позитивного рішення про надання її у власність.

Відповідно до вимог ст.ст.139-143 КАС України судові втрати ОСОБА_1 у вигляді судового збору в сумі 704,80грн. підлягають відшкодуванню за рахунок бюджетних асигнувань Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області.

Керуючись статтями 2,90,139-143,242-246,250,255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позов задовольнити частково, визнати протиправним та скасувати рішення 23 сесії Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області №232 від 18.09.2018року в частині відмови в наданні дозволу ОСОБА_1 на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованою в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області.

Зобов'язати Кілківську сільську раду Чуднівського району Житомирської області (13232, вул.Садова,1-а с.Кілки Чуднівського району Житомирської області, ЄДРПОУ 04345055) повторно розглянути заяву ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ІНПП НОМЕР_1) від 02.07.2018року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки орієнтовною площею 2,0га, розташованою в межах населеного пункту села Кілки Чуднівського району Житомирської області.

Судові втрати ОСОБА_1 у вигляді судового збору в сумі 704,80грн. підлягають відшкодуванню за рахунок бюджетних асигнувань Кілківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя М.Ф. Нагірняк

Повне судове рішення складене 12 березня 2019 року

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено14.03.2019
Номер документу80404429
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/5943/18

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

Рішення від 06.03.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

Ухвала від 11.01.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

Ухвала від 18.12.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Нагірняк Микола Федорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні