Ухвала
від 28.02.2019 по справі 757/10098/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10098/19-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42019000000000310 від 11.02.2019 року, про призначення експертизи, -

В С Т А Н О В И В:

27 лютого 2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42019000000000310 від 11.02.2019 року, про призначення експертизи яку доручити експертам Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Проте прокурор ОСОБА_4 подав до суду клопотання про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У клопотанні, сторона кримінального провадження просить слідчого суддю розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42019000000000310 від 11.02.2019 за ч. 1 ст. 255 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2018 році ОСОБА_5 створив стійке ієрархічне об`єднання злочину організацію, до складу якої увійшли ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інші не встановлені на даний час досудовим розслідуванням особи.

Зазначені особи за попередньою змовою між собою, під керівництвом ОСОБА_5 зорганізувались для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а саме: масовий підкуп виборців та фальсифікація результатів виборів Президента України 2019 року.

Учасники вказаної злочинної організації об`єднанні злочинним умислом та діють відповідно до планів та завдань, визначених ОСОБА_5 .

Після створення злочинної організації ОСОБА_5 , як її керівник, в ході реалізації свого злочинного плану у регіонах України створив мережу за принципом «піраміди»: керівник штабу виборчого округу керівник сектору старший виборчої дільниці спостерігач агітатор прихильник (фактично виборець).

Взявши на себе функцію загального керівництва злочинною організацією ОСОБА_5 , контролює діяльність з підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів на території західних областей України, а саме: Рівненської, Волинської, Тернопільської, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Хмельницької, Вінницької та Чернівецької області.

Всі учасники злочинної організації, планують та координують свої дії з єдиною метою підкуп виборців та фальсифікації результатів виборів Президента України 2019 року.

Вказані особи, обізнані із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знають, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на них та підконтрольні їм підрозділи злочинної організації, а також те, що інші очевидні і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

Протиправна діяльність осіб спрямована на фальсифікацію результатів виборів Президента України шляхом дестабілізації ситуації в регіонах України, шляхом штучного створення конфліктних ситуацій із застосуванням насильства, проведенням замовних акцій протесту та масового підкупу виборців.

Відповідно до визначеного ОСОБА_5 розподілу ролей ОСОБА_6 обрано куратором центральних регіонів України, а саме: Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської області.

Куратором регіонів сходу України, а саме: Кіровоградської, Сумської, Луганської, Донецької, Чернігівської області визначено ОСОБА_7 .

В ході досудового розслідування встановлено, що вказана група осіб, будучи обізнана, що п.3 ч. 4 ст. 3 ЗУ «Про вибори Президента України» заборонено використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України, з метою реалізації своїх злочинних намірів, з метою отримання грошових коштів для подальшого підкупу виборців вступивши у злочинну змову зі службовими особами ДФС України та ГУ НП України, налагодили систему виведення грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, з метою їх подальшого використання для масового підкупу виборців та фальсифікації результатів голосування 31.03.2019 у всіх областях України.

Вказані особи особисто вибудовують структуру з підконтрольними їм окремими підрозділами злочинної організації, залучають до участі в ній осіб, яким видають гроші, з використанням елементів конспірації, для підкупу виборців. Однією з таких осіб є ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , - «куратор» Чернівецької області.

21.02.2019 відповідно до ухвали Печерського районного суду м. Києва по кримінальному провадженню планувалося проведення обшуку за місцем проживання та реєстрації ОСОБА_8 за адресою АДРЕСА_1 .

По прибутті прокурора для проведення обшуку за вказаною адресою з`ясувалося, що будинку АДРЕСА_1 не існує, а ОСОБА_8 проживає в будинку АДРЕСА_2 .

Після цього прокурором 21.02.2019 у зв`язку з невідкладним випадком, пов`язаним із врятуванням майна, вказаного в ухвалі суду, проведено невідкладний обшук на підставі ч. 3 ст. 223 КПК України в будинку АДРЕСА_2 .

Під час проведення обшуку виявлено та вилучено ноутбук марки «ASUS Sonid Master A541U» чорно-сірого кольору з чехлом-сумкою та зарядним пристроєм.

Після проведення обшуку, згідно з ч. 3 ст. 233 КПК України прокурор 21.02.2019 звернувся з клопотанням про проведення зазначеного вище обшуку до слідчого судді.

22.02.2019 слідчим суддею вказане клопотання розглянуто згідно з вимогами ст. 234 КПК України, установлено наявність підстав для проникнення до вказаного вище приміщення без ухвали слідчого судді та задоволено.

У слідства є підстави вважати, що у виявленому під час проведення обшуку ноутбуку марки «ASUS Sonid Master A541U» чорно-сірого кольору може зберігатись інформація, яка у подальшому буде використана як доказ у провадженні.

Слідчий вказує, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.За умовами ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ч. 2 ст. 242 КПК України, слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України. 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Згідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Слідчий суддя, дослідивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку, про призначення експертизи, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 107, 242, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотанняпрокурора першого відділу процесуального керівництва управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42019000000000310 від 11.02.2019 року, про призначення експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 42019000000000310 експертизу комп`ютерної техніки і програмних продуктів, проведення якої доручити експертам Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Миколи Василенка, 3, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384 та 385 КК України, за відмову від дачі висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку.

На вирішення експертизи поставити наступні запинання:

- чи можливо встановити файли (серед існуючих та знищених) на ноутбуку марки «ASUS Sonid Master A541U» чорно-сірого кольору наступні ключові слова, словосполучення, символи цифри: « ОСОБА_9 », « ОСОБА_10 », « ОСОБА_7 », « ОСОБА_5 », « ОСОБА_6 », « ОСОБА_11 », « ОСОБА_12 », « ОСОБА_13 », « ОСОБА_14 », « ОСОБА_15 », « ОСОБА_16 », « ОСОБА_17 ,» « ОСОБА_8 », « ОСОБА_18 », « ОСОБА_19 », « ОСОБА_20 », « ОСОБА_21 », « ОСОБА_22 », « ОСОБА_23 », « ОСОБА_24 », « ОСОБА_25 », « ОСОБА_26 », « ОСОБА_27 », « ОСОБА_28 », « ОСОБА_29 », « ОСОБА_30 », « ОСОБА_31 », « ОСОБА_32 », « ОСОБА_33 », « ОСОБА_34 », « ОСОБА_35 », « ОСОБА_36 », « ОСОБА_37 », « ОСОБА_38 », « ОСОБА_39 », « ОСОБА_40 », « ОСОБА_41 », « ОСОБА_42 », « ОСОБА_43 », « ОСОБА_44 », « ОСОБА_45 », « ОСОБА_46 », « ОСОБА_47 », « ОСОБА_48 », « ОСОБА_49 », « ОСОБА_50 », « ОСОБА_51 », « ОСОБА_52 », « ОСОБА_53 », « ОСОБА_54 », « ОСОБА_55 », « ОСОБА_56 », « ОСОБА_57 », « ОСОБА_58 », « ОСОБА_59 », « ОСОБА_60 », «Грутман (Шевченко) ОСОБА_61 », « ОСОБА_62 », « ОСОБА_63 », « ОСОБА_64 », « ОСОБА_65 », « ОСОБА_66 », «вибори Президента України», «31.03.2019», «31 березня 2019 року», «регіони України», «піраміда», «штаб виборчого округу», «керівник сектору», «старший виборчої дільниці», «спостерігач», «агітатор», «прихильник», «виборець», «Вінницька область», «Волинська область», «Закарпатська область», «Запорізька область», «Івано-Франківська область», «Київська область», «Полтавська область», «Рівненська область», «Сумська область», «Тернопільська область», «Хмельницька область», «Чернівецька область», «Харківська область», «Кіровоградська область», Дніпропетровська область», «Донецька область», «м. Вінниця», «м. Ковель», «м. Луцьк», «м. Ужгород», «м. Запоріжжя», «м. Івано-Франківськ», «м. Київ», «м. Полтава», «м. Рівне», «м. Суми», «м. Тернопіль», «м. Хмельницький», «ДФС України», «ГУ НП України», «гроші», «грошові», «список виборців», «шахматка», «розстановка», «схема», «журнал», «бюлетень», «бланк», «народний депутат», «Батьківщина», « НОМЕР_1 », «380953316632», «380676297570», «+380505458824», «+380672340165», «+380675126437», «+380678022582», «+380681036269», «+380980509486», «+380505407848», «+380503371298», «+380967362946», «+380667827385», «+380972586387», «+380935323324»?

- якщо так, прошу роздрукувати їх та зазначити де саме знаходиться вказана інформація, яка назва файлів, їх зміст та шлях розміщення.

Для дослідження експертам надати ноутбук марки «ASUS Sonid Master A541U» чорно-сірого кольору з чехлом-сумкою та зарядним пристроєм, а також інші матеріали за клопотанням експерта.

У разі необхідності для проведення експертизи дозволити експертам отримати додаткові матеріали або зразки, які необхідні для відповіді на питання ухвали суду, відповідно до ст.69 КПК України.

При проведенні експертизи та досліджень надати дозвіл експертам на залучення інших експертів або спеціалістів в галузі спеціальних знань, необхідних для проведення експертного дослідження.

В разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення, клопотання експерта (експертів) направляти прокурору.

Прокурору у кримінальному провадженні надати експертам для ознайомлення необхідні матеріали. В разі виникнення необхідності у додаткових матеріалах (даних) для забезпечення проведення експертного дослідження, клопотання експерта (експертів) направляти прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80423395
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення експертизи

Судовий реєстр по справі —757/10098/19-к

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні