Ухвала
від 21.02.2019 по справі 761/5294/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5294/19

Провадження № 1-кс/761/3880/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділення відділу поліції № 3 Шевченківського управління поліції ГУНП в м. Києві лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділення відділу поліції № 3 Шевченківського управління поліції ГУНП в м. Києві лейтенант поліції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

У клопотанні слідчий вказує, що у провадженні слідчого відділення відділу поліції № 3 Шевченківського управління поліції ГУНП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Зазначає, що 22.08.2017 року, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), після укладення договору купівлі-продажу, шахрайським шляхом заволоділа грошовими коштами, які належать ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ).

Слідчий в клопотанні вказує, що у своїй заяві про кримінальне правопорушення, ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в особі генерального директора ОСОБА_5 , вказує про те, що 07 липня 2017 року, між ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір №020-445-FA17 з приводу продажу останнім фронтального навантажувача Foton FL966F (2017 року випуску).

В клопотанні вказано, що на виконання вимог вказаного договору, ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ) було проведено передоплату в розмірі 30% від загальної суми договору в розмірі 582 000 (п`ятсот вісімдесят дві тисячі) гривень на рахунок № НОМЕР_3 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ). Згідно умов вищевказаного договору, граничний термін поставки фронтального навантажувача Foton FL966F 01.10.2017 року, не був поставлений ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ).

Клопотання мотивоване тим, що на даний час виникла необхідність в отриманні від АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ: НОМЕР_4 (КОД МФО: НОМЕР_5 ), АДРЕСА_1 , відомостей про рух грошових коштів по банківському рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 , відкритому в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ: НОМЕР_4 , адже в інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до відомостей про рух грошових коштів на зазначеному рахунку, неможливо встановити обставини вчиненого кримінального правопорушення, осіб, причетних до вчинення злочину.

В судове засідання слідчий не з`явився, до суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності та підтримання клопотання в повному обсязі.

Представник особи, у володінні якої перебувають речі та документи, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення клопотання, здійснюючи судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, у провадженні слідчого відділення відділу поліції № 3 Шевченківського управління поліції ГУНП в м. Києві знаходиться кримінальне провадження за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає, що досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як тимчасовий доступ до речей та документів.

Відповідно з ч.ч.1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Положеннями до ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року, інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів клопотання інформація, що необхідна для проведення досудового розслідування може перебувати у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ: НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 .

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 163-165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

клопотання слідчого слідчого відділення відділу поліції № 3 Шевченківського управління поліції ГУНП в м. Києві лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України задовольнити.

Надати дозвіл слідчим із групи слідчих по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017100100014264 від 30.11.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України: слідчому СВ ВП № 3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 , слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , старшому слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_9 , слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП №3 Шевченківського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_11 , (або за дорученням уповноваженим особам, в порядку ст. 40 КПК України) на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучити їх копії, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ: НОМЕР_4 , АДРЕСА_1 , та містять відомості про рух грошових коштів по банківському рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 , відкритому в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ: НОМЕР_4 , із зазначенням дати, часу, суми, способу здійснення транзакцій, залишку на рахунку після проведення транзакцій, отримувача грошових коштів здійснених транзакцій, фото-відеоматеріалів спостереження із зображенням особи, яка використовувала вказаний вище рахунок чи його реквізити, адреси банкоматів, терміналів обслуговування та відділень, де здійснювалися транзакції (у випадку використання послуг будь-якого іншого банку відобразити дану інформацію та надати їх реквізити), IP-адреси пристроїв, що використовувалися для проведення транзакцій чи авторизації з відображенням точної їх дати та часу, мобільних номерів телефонів, за допомогою яких проводилися авторизації даного рахунку чи які прив`язані до нього, фактів переведень грошових коштів з вказаного рахунку на інші рахунки та підстави проведення вказаних переведень грошових коштів, в період часу з 22.08.2017 по 21.02.2019.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особам, у володінні яких перебувають речі та документи, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/5294/19

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні