Ухвала
від 12.03.2019 по справі 405/1809/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1809/19

1-кс/405/1065/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" березня 2019 р. м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділуСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12018120020009760від 23.11.2018 року про призначенняекспертизи,-

В С Т А Н О В И В :

слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення судово- почеркознавчої експертизи з метою з`ясування з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, допроведення якоїзалучити експерта Кіровоградського НДЕКЦМВС України.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що групою слідчих СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018120020009760 від 23.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України.

23.11.2018 року до Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшло повідомлення від першого проректора Донецького національного медичного факультету ДНМУ професора ОСОБА_4 , про те, що невстановлені особи, шляхом підробки документів, під приводом вступу до вищого навчального закладу Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, заволоділи грошовими коштами абітурієнтів на загальну суму 1 000000 доларів США.

В ході досудового розслідування встановлено, що 21.11.2018 року іноземні громадяни - студенти Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету у м. Кропивницький звернулись із численними заявами до ректора Донецького національного медичного Університету ОСОБА_5 про вчинення протиправних дій щодо них службовими особами ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011).

В ході досудового розслідування встановлено, що між Донецьким національним медичним університетом, в особі ректора ОСОБА_6 («Замовник») та ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011) в особі директора ОСОБА_7 («Виконавець») укладено Договір №1 від 01.09.2016 р. на набір іноземних громадян для навчання в Донецькому національному медичному університеті, відповідно до якого ТОВ «Українські освітні послуги» зобов`язуються організувати набір на навчання до університету іноземних громадян.

Так, іноземні громадяни за запрошенням на навчання через ТОВ «Українські освітні послуги» прибули до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, де їх зустрічали представники ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011), ТОВ «Український вищий освітній центр для африканських та азіатських студентів» (ЄДРПОУ: 38495630) та ТОВ "Український міжнародний медичний центр" (ЄДРПОУ: 39210968).

Для здійснення своєї господарської діяльності представникам ТОВ «Українські освітні послуги» виділено кабінет №137 Міжнародного медичного факультету ДНМУ, з дозволу службових осіб ММФ ДНМУ, в якому було створено фіктивний деканат, однак ніяким чином передача вказаного кабінету у користування службових осіб ТОВ «Українські освітні послуги» не здійснювалась, договори оренди не укладались та відповідні накази не видавались.

В ході допиту свідків встановлено, що документи, необхідні для вступу до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, а також грошові кошти за навчання подавались абітурієнтами (іноземними громадянами) до кабінету №137 Зaворуєвій О.С. та ОСОБА_8 , які представлялись службовими особами Міжнародного медичного факультету ДНМУ. Вказаними особами абітурієнтам та студентам надавались квитанції до прибуткового касового ордеру без номеру з відтиском печатки ТОВ «Українські освітні послуги» (код: 37458011).

Також іноземним громадянам надавались довідки з відтиском печатки Донецького медичного національного університету та підписом виконуючого обов`язки декана ММФ ДНМУ ОСОБА_9 про те, що вказані особи являються студентами Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету.

Однак, іноземні громадяни, які прибули на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, отримавши відповідні документи, будучи достовірно впевненими, що їх зараховано до університету, відвідували заняття в групах дійсних студентів, проте в ході проведення перевірки виявлено, що зазначені особи не являються студентами Міжнародного медичного факультету ДНМУ, накази про зарахування їх в якості студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ не видавались, а особові справи не заводились.

Під час досудового розслідування встановлено, що до організації та виконанню вказаних дій причетні службові особи Міжнародного медичного факультету ДНМУ, які використовуючи своє службове становище, давали незаконні вказівки підлеглим працівникам та педагогам, здійснювали незаконний вплив на службових осіб університету, в тому числі і на студентів університету, які володіють корисною інформацією для розслідування у даному кримінальному провадженні.

Крім того, за результатами внутрішнього аудиту адміністративно-господарчої діяльності Міжнародного медичного факультету ДНМУ за 2017-2018 роки при перевірці списків іноземних громадян, яким були надані запрошення на навчання в ДНМУ у м. Кропивницький виявлені численні порушення. Зокрема, виявлено, що громадянам Індії, всупереч заборони Посольства Індії в Україні, наказу ДНМУ №191 та рішення ректорату від 12.07.18 про заборону громадянам Індії навчатися в ДНМУ, надані запрошення на навчання, а також гарантійні листи щодо підтвердження на навчання в ММФ ДНМУ за підписом проректора з економіки та адміністративно-господарської роботи ОСОБА_10 .

Також, в ході проведення внутрішнього аудиту виявлено, що службові особи ММФ ДНМУ за сприянням та посередництвом службових осіб ряду суб`єктів господарювання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання дозволу на тимчасове проживання в Україні іноземним громадянам, надають до органів Державної міграційної служби України завідомо неправдиву інформацію стосовно осіб, яких зараховано до ММФ ДНМУ, а саме надано завірену виконуючим обов`язки декана ММФ ДНМУ ОСОБА_9 копію наказу ректора ДНМУ №658-ст від 30.08.2018 про зарахування 79 іноземних громадян до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, засвідчений відповідною печаткою ММФ ДНМУ. Однак встановлено, що зазначена завірена копія не відповідає змісту оригіналу наказу ректора ДНМУ ОСОБА_5 №658-ст, який стосується переведення 10 студентів медичного факультету №3 ДНМУ, що розташований в м. Маріуполь, на 2-й курс.

Отже, іноземні громадяни, будучи введеними в оману, оплативши грошові кошти за навчання, належним чином не оформлені, тобто є такими, що не зараховані на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, внаслідок чого останні вимушені будуть здати посвідку, скасувати реєстрацію та виїхати за межі України, оскільки їх перебування на території України є незаконним.

Таким чином, службові особи ТОВ «Українські освітні послуги» за співучасті службових осіб Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, представляючись посадовими особами Донецького національного медичного університету, приймали від іноземних студентів грошові кошти в іноземній валюті (долари США) під видом оплати за навчання за один семестр чи рік навчання, виписуючи їм приходний касовий ордер, заволоділи та привласнили грошові кошти абітурієнтів та студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ у сумі понад 350 тис. доларів США, в результаті чого постраждало більше 50 іноземних громадян.

З посиланням на викладені обставини слідчим зазначається необхідність проведення зазначеної експертизи.

Слідчий на розгляд клопотання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, що відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Нормами статті 243 КПК передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно ч.1, 6 ст. 244 КПК України уразі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, вважаю за необхідне клопотання слідчого про призначення судово-почеркознавчої експертизи по матеріалам досудового розслідування задовольнити. Проведення вказаної експертизи доручити експертам Кіровоградського НДЕКЦМВС України.

Керуючись ст. ст. 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

клопотання слідчого відділуСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12018120020009760від 23.11.2018року про призначенняекспертизи задовольнити.

Призначити судово-почеркознавчу експертизу,проведення якоїдоручити експертамКіровоградського НДЕКЦМВС України.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

? Ким саме, ОСОБА_9 чи іншою особою виконано підписи у Клопотаннях Донецького національного медичного університету щодо оформлення іноземцю чи особі без громадянства посвідки на тимчасове проживання, наданих на дослідження, які містяться у графі «В.о. декана міжнародного медичного факультету ОСОБА_9 »?

?Ким саме, ОСОБА_9 чи іншою особою виконано підписи ручкою синього кольору у Наказах Донецького національного медичного університету та Додатках до них, наданих на дослідження, які містяться біля рукописних написів «копія вірна в.о. декана» та « ОСОБА_9 »?

Для дослідження експертам надати об`єкти дослідження, поміщені до поліетиленового сейф-пакету експертної служби.

Дозволити часткове або повне знищення речового доказу згідно методики дослідження.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Висновок експерта надати слідчому відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду м. Кіровограда ОСОБА_11

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80443760
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —405/1809/19

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні