Ухвала
від 14.03.2019 по справі 724/219/19
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/219/19 Провадження № 2/724/210/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2019 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

при секретарі: Швець А.Л.

за участю сторін:

позивача: ОСОБА_1

відповідача-фізичної

особи підприємця: ОСОБА_2

представника відповідача: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хотині Чернівецької області в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Малинецької сільської ради с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області про скасування умов договору оренди та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В :

30 січня 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду з позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Малинецької сільської ради с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області про скасування умов договору оренди та зобов'язання вчинити дії.

13 березня 2019 року до суду надійшла письмова заява сторін про затвердження мирової угоди, до якої також долучено примірник мирової угоди, підписаної ними.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 просила заяву задовольнити, затвердити мирову угоду, укладену між сторонами.

Відповідач - фізична особа підприємець - ОСОБА_2 в судовому засіданні просив затвердити мирову угоду, укладену між сторонами.

Відповідач - представник Малинецької сільської ради - ОСОБА_3 у судовому засіданні просила затвердити мирову угоду, укладену між сторонами.

Зваживши доводи заяви, вислухавши думку учасників справи, вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до поданої заяви сторони просять затвердити мирову угоду, укладену між ними, та провадження по справі закрити, з наслідками укладення мирової угоди та закриття провадження у справі з цих підстав сторони ознайомлені та заперечень не мають.

Згідно із ч. 1, ч. 2 ст. 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов'язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Як вбачається з поданої спільної заяви, сторонами укладена мирова угода, яка стосується лише їх прав та обов'язків, при цьому не виходить за межі предмета позову, а тому не порушує прав третіх осіб.

З урахуванням викладеного вище та вимог діючого законодавства суд вважає, що мирова угода, укладена між сторонами, відповідає вимогам діючого законодавства, а тому може бути затверджена судом в установленому порядку.

Відповідно до ч. 3 ст. 207 ЦПК України до ухвалення судового рішення у зв'язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз'яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Судом було роз'яснено учасникам справи наслідки укладення мирової угоди та наслідки закриття провадження у справі передбачені ст. 256 ЦПК України.

Згідно із ч. 4 ст. 207 ЦПК України укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Враховуючи те, що мирова угода, укладена сторонами, не суперечить діючому законодавству, укладена в інтересах обох сторін, які подали відповідну заяву, виконання сторонами умов мирової угоди не порушує інтересів інших осіб, суд вважає за можливе затвердити останню, при цьому закривши провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 207, 255, 256 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Затвердити мирову угоду, укладену між ОСОБА_1 (60024, с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (58000, АДРЕСА_1), Малинецькою сільською радою с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області в особі сільського голови - ОСОБА_4) 60024, с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 04416878), у справі за позовом ОСОБА_1 до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Малинецької сільської ради с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області про скасування умов договору оренди та зобов'язання вчинити дії, викласти договір оренди земельної ділянки в наступній редакції:

ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

с. Малинці Хотинського району Чернівецької області

Ми що підписалися нижче: з однієї сторони - Малинецька сільська рада, в особі сільського голови - ОСОБА_4, що діє відповідно до ст. 12 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні (далі - Орендодавець);

та з другої сторони - ФОП ОСОБА_2 (далі - Орендар), адреса: АДРЕСА_2, що разом іменуються Сторони , а кожна окремо - Сторона , попередньо ознайомлені з вимогами чинного законодавства щодо недійсності правочину і розуміючи значення своїх дій, керуючись розпорядженням районної державної адміністрації від 01.12.2008 року №614-р уклали цей Договір про таке:

Предмет Договору

1.Орендодавець (власник земельної ділянки) передає, а Орендар (землекористувач) приймає в строкове платне користування земельну ділянку, водне плесо для риборозведення та сінокосіння, яка знаходиться за адресою: село Малинці, Хотинського району Чернівецької області ( в межах населеного пункту).

Об'єкт оренди

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 5,3087 га, в тому числі 3,9608 га. - під водою(став), 3,9608 га - водного плеса, 1,0325 га - сіножаті, 0,3154 - болото, 0,1845 - гребля, кадастровий номер 7325085200:03:006:0070

На земельній ділянці розміщені такі об'єкти: водне плесо.

Орендодавець засвідчує, що земельна ділянка, яка передається в оренду за цим договором, дійсно належить йому, права третіх осіб на цю земельну ділянку відсутні.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить: 253472 грн.

Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, які могли б перешкоджати її ефективному використанню.

Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини: відсутні.

Строк дії договору

Договір укладено строком на 49 (сорок дев'ять) років, починаючи з дати його державної реєстрації.

Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата

Орендна плата вноситься Орендарем у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки за рік, з урахуванням щорічного коефіцієнта інфляції.

Орендна плата сплачується виключно у грошовій формі щомісячно рівними частками по 633 гривні 43 копійки що в загальному за рік еквівалентно 7601 гривні 18 копійок, або в кінці року загальною сумою 7601 гривню 18 копійок на розрахунковий рахунок Малинецької сільської ради. Внесення орендної плати оформляється письмово, за винятком перерахування коштів через Фінансові установи. (або на початку наступного року за попередній загальною сумою 7601 гривню 18 копійок).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції у строки та в порядку, визначеними чинним законодавством.

Розмір орендної плати переглядається один раз на три роки, а також у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, інших випадках передбачених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами.

У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 10 % річних облікової ставки НБУ від суми заборгованою і на день розрахунку за кожний день прострочення.

Умови використання земельної ділянки

Земельна ділянка передається в оренду для риборозведення та сінокосіння. Орендарю надається право зводити на орендованій земельній ділянці у встановленому чинним законодавством порядку будівлі та споруди, за якими Орендодавець визнає право власності Орендаря (ст. 95 Земельного Кодексу України, ст. 25 Закону України Про внесення змін до Закону України "Про оренду землі» ).

Орендар з метою забезпечення загального права користування водоймою в частині напування худоби зобов'язується не створювати перешкод у доступу до водойми власникам худоби для її напування.

За основним цільовим призначенням земельна ділянка згідно з УКЦВЗ відноситься до земель іншого сільськогосподарського призначення (1.7).

Умови збереження стану об'єкта оренди: дотримування Орендарем вимог природоохоронного законодавства, вимог екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів.

Умови передачі земельної ділянки в оренду

Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту її відведення, який був затверджений рішенням від 02.06.2009 року №328-р. Організація розроблення проекту відведення земельної ділянки і витрати, пов'язані з цим, покладались на Орендаря.

Інші умови передачі земельної ділянки в оренду.

Передача земельної ділянки Орендарю здійснюється за актом її приймання-передачі в день державної реєстрації цього договору.

Умови повернення земельної ділянки

Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, підлягають відшкодуванню в повному обсязі. Умови, обсяги і строки відшкодування Орендарю витрат за проведені ним поліпшення стану земельної ділянки визначаються окремою угодою сторін.

Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором. Збитками вважаються: фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права, а також доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.

Розмір фактичних витрат Орендаря визначаються на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

На орендовану земельну ділянку не встановлено обмеження (обтяження), окрім тих, які передбачено даним договором.

Інші права та обов'язки сторін

Орендодавець має право вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів; додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів; своєчасного внесення орендної плати.

Орендодавець зобов'язаний: передати земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди; при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки; не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою; інші обов'язки, передбачені чинним законодавством.

Орендар земельної ділянки має право: самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі; за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку будівлі споруди; отримувати продукцію і доходи; здійснювати в установленому законодавством порядку за письмовою згодою Орендодавця будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем; переважне перед іншими особами право на викуп орендованої земельної ділянки.

Орендар земельної ділянки зобов'язаний: приступати до використанню земельної ділянки лише після державної реєстрації цього договору оренди, а проводити будь-які будівельні робити лише після отримання відповідного дозволу державного органу; виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки надати копію договору відповідному органу державної податкової служби; не чинити перешкод у напуванні худоби водокористувачам, передбаченим Водним кодексом України.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини покладається на Орендаря.

Страхування об'єкта оренди

Згідно з цим договором об'єкт оренди не підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.

У разі, якщо протягом дії цього договору законодавством буде встановлене обов'язкове страхування об'єкту оренди, сторони зобов'язуються внести відповідні зміни до цього договору. В такому разі страхування об'єкту оренди буде здійснюватися за рахунок Орендаря.

Сторони домовилися про те, що у разі невиконання свого обов'язку Орендарем, Орендодавець може застрахувати об'єкт оренди і вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору та припинення його дії

Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

Дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено (за винятком його поновлення згідно з п. 9 цього договору оренди); придбання Орендарем земельної ділянки у власність або на умовах, встановлених законодавством; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін: рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи не є підставою для зміни умов або дострокового розірвання договору.

Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті орендаря, засудження або обмеження його дієздатності за рішенням суду переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору

За невиконання або неналежне виконання цього договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, Малинецької сільської ради с. Малинці, Хотинського району, Чернівецької області про скасування умов договору оренди та зобов'язання вчинити дії - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду через Хотинський районний суд Чернівецької області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Повний текст ухвали складено 14.03.2019 року.

Суддя: О.Г. Єфтеньєв

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80448872
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/219/19

Ухвала від 14.03.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні