Рішення
від 12.03.2019 по справі 905/2342/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12.03.2019 Справа № 905/2342/18 Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Зекунова Е.В., за участю секретаря судового засідання Поліщук А.І. розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" про зобов'язання вчинити певні дії,-

За участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 (особисто)

від відповідача - не з'явився

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И:

ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1) звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" (далі - ТОВ "Еліт-Павлівське") про зобов'язання ТОВ "Еліт-Павлівське" протягом п'яти днів з дня набрання рішенням законної сили надати ОСОБА_1 для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1, 2, 3 і 4 квартали 2017 року та за 1, 2, 3 квартали 2018 року.

Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує відмовою директора ТОВ Еліт-Павлівське надати учасникам товариства можливість ознайомитись з документами та інформацією, необхідною для розгляду питань порядку денного на загальних зборах учасників. В тому числі звіту про результати фінансової діяльності ТОВ "Еліт-Павлівське" за 2016-2017 роки та звіту про рух грошових коштів на рахунках товариства за цей період. Оскільки зазначені документи позивачу не були надані, він, як учасник ТОВ "Еліт-Павлівське" позбавлений можливості розрахувати чистий прибуток ТОВ "Еліт-Павлівське" за цей період.

Нормативно позивач посилається на норми статті 10 Закону України Про господарські товариства , статті 116 Цивільного кодексу України та статті 88 Господарського кодексу України.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 19.12.2018 призначено позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №905/2342/18 до розгляду за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначене на 15.01.2019.

09.01.2019 від позивача до господарського суду Донецької області надійшла заява про розгляд справи без участі представника.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.01.2019 відкладено підготовче засідання на 29.01.2019 зобов'язано позивача надати суду:

- докази направлення ТОВ "Еліт-Павлівське" звернень про надання для ознайомлення фінансових звітів ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1-4 квартали 2017 та 1-3 квартали 2018 (з доказами про їх отримання);

- докази направлення ТОВ "Еліт-Павлівське" листа від 31.08.2017 про надання балансів та зобов'язано відповідача надати суду: письмові пояснення щодо звернення ОСОБА_1 із запитами про надання для ознайомлення фінансових звітів ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1-4 квартали 2017 та 1-3 квартали 2018, у разі наявності таких звернень, надати суду доказі їх отримання та відповіді на них;

- докази отримання ТОВ "Еліт-Павлівське" листа ОСОБА_1 від 31.08.2017 про надання балансів, у разі отримання даного листа, надати суду докази його отримання та відповіді на нього.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 13.02.2019 закрито підготовче провадження у справі №905/2342/18 та призначено розгляд справи по суті на 12.03.2019.

Представники відповідача у судове 12.03.2019 засідання не з'явились, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Статтями 42 та 43 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. Учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

У пункті 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції роз'яснено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору. З огляду на вищевикладене, господарський суд розглядає справу в порядку ст.ст.80, 178 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Відповідач не скористався своїм правом надати відзив на позовну заяву, а тому суд розглядає справу в порядку частини 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Згідно із ст. 222 Господарського процесуального кодексу України фіксування судового засідання здійснювалось за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "Еліт-Павлівське" було зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (надалі - ЄДРПОУ) 15.08.2016, якому присвоєно код 40743744, що підтверджується відповідним витягом від 19.02.2019 за № 1005021210.

Відповідно до відомостей з ЄДРПОУ ОСОБА_1 є учасником ТОВ "Еліт-Павлівське", якому належить внесок у статутному капіталі товариства у розмірі 50 000,00 грн, що становить 50,00 % статутного капіталу товариства.

Відповідно до п.п. 3.1, Статуту ТОВ "Еліт-Павлівське", затвердженого протоколом загальних зборів учасників товариства № 1 від 10.08.2016 (надалі - Статут), для забезпечення діяльності Товариства за рахунок Засновників створено статутний капітал Товариства у розмірі 100 000 грн.. який складається з вартості вкладів його засновників у вигляді грошових внесків.

Одним з учасників товариства є ОСОБА_1, що має частку 50% статутного капіталу у розмірі 50 000,00 грн.

Згідно з положеннями Статуту (п. 4.1) учасники Товариства мають право, зокрема, брати участь в управління справами Товариства, в розподілі прибутку і одержувати його частку (дивіденди); право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного із учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів; отримувати інформацію про діяльність Товариства.

Пунктом 9.5 Статуту передбачено, що прибуток, який належить розподілу між Засновниками (Учасниками) (дивіденди), розподіляються між ними в порядку, встановленому рішенням Загальних зборів Товариства. Дивіденди сплачуються з чистого прибутку Товариства один раз на рік, за підсумками календарного року.

З матеріалів справи вбачається, що 31.08.2017 ОСОБА_1 направив директору ТОВ "Еліт-Павлівське" лист, в якому позивач просив надати йому баланс ТОВ з моменту початку діяльності, зокрема фінансові звіти підприємства з моменту його утворення.

У зв'язку з тим, що за результатами направленого відповідачу листа від 31.08.2017 позивач не отримав доступу до запитуваної інформації, останній звернувся до суду з даним позовом про зобов'язання ТОВ "Еліт-Павлівське" протягом п'яти днів з дня набрання рішенням законної сили надати ОСОБА_1 для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1, 2, 3 і 4 квартали 2017 року та за 1, 2, 3 квартали 2018 року.

Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовує відмовою директора ТОВ Еліт-Павлівське надати учасникам товариства можливість ознайомитись з документами та інформацією, необхідною для розгляду питань порядку денного на загальних зборах учасників. В тому числі звіту про результати фінансової діяльності ТОВ "Еліт-Павлівське" за 2016-2017 роки та звіту про рух грошових коштів на рахунках товариства за цей період. Оскільки зазначені документи позивачу не були надані, він, як учасник Товариства позбавлений можливості розрахувати чистий прибуток ТОВ за цей період.

Спірні правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України „Про господарські товариства", а також установчими документами товариства.

Пунктом 3 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів;

Згідно зі ст.167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до п. г) ч. 1 ст. 10 Закону України Про господарські товариства на вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

Частиною 1 ст. 88 ГК України встановлено, що учасники господарського товариства мають право одержувати інформацію про товариство. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо.

Пунктом 5 ст. 116 ЦК України передбачено, що учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом.

Пунктом 4.1 Статуту ТОВ "Еліт-Павлівське" передбачено, що учасники мають право одержувати повну інформацію про діяльність Товариства, знайомитись з даними бухгалтерського обліку, звітності та іншою документацією.

Суд зазначає, що на момент спірних правовідносин сторін, позивач, з часу вступу до товариства, є носієм корпоративних прав, а тому недотримання вимог закону та установчих документів юридичної особи, якими закріплено право учасника одержувати дані та відомості щодо діяльності товариства, стану його майна, розмірів прибутків та збитків, може бути визнано судом порушенням прав позивача, який є учасником цієї юридичної особи.

З матеріалів справи вбачається, що позивач 31.08.2017 письмово звернувся до відповідача з проханням надати йому баланс ТОВ з моменту початку діяльності, зокрема фінансові звіти підприємства з моменту його утворення.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.01.2019 було зобов'язано відповідача надати суду - письмові пояснення щодо звернення ОСОБА_1 із запитами про надання для ознайомлення фінансових звітів ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1-4 квартали 2017 та 1-3 квартали 2018, у разі наявності таких звернень, надати суду доказі їх отримання та відповіді на них; докази отримання Товариством з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" листа ОСОБА_1 від 31.08.2017 про надання балансів, у разі отримання даного листа, надати суду докази його отримання та відповіді на нього.

Відповідач вимоги ухвали суду від 15.01.2019 не виконав, крім того, відповідач не надав суду й відзиву на позовну заяву ОСОБА_1

В матеріалах справи відсутні докази, які свідчать пор те, що директор ТОВ "Еліт-Павлівське" за наслідком розгляду цього звернення позивача вчинив будь-які дії направлені на реалізацію прав ОСОБА_1, як засновника Товариства, передбачених Пунктом 4.1 Статуту ТОВ "Еліт-Павлівське".

Згідно з положеннями ст. 200 Цивільного кодексу України та ст. 2 Закону України "Про інформацію" інформацією є відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях (у вигляді документів) або відображені в електронному вигляді. Положення чинного законодавства та Статуту товариства не регламентують процедуру, а також форму отримання учасником товариства інформації щодо діяльності товариства. Відсутність визначеного способу надання інформації не може бути достатньою підставою для відмови товариства надати його учаснику інформацію про свою діяльність у спосіб, в який просить учасник, адже така відмова є за своєю суттю безпідставним обмеженням права особи у виборі форми одержання інформації (аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду від 26.06.2018 у справі № 904/3679/17).

З матеріалів справи вбачається, що позивач листом від 31.08.2017 просив директора ТОВ "Еліт-Павлівське" надати йому баланс ТОВ з початку діяльності, зокрема фінансові звіти підприємства з моменту його утворення.

Приймаючи до уваги, що датою державної реєстрації ТОВ "Еліт-Павлівське" є 15.08.2016, відповідач у відповідності до вищезазначених норм Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України Про господарські товариства та Статуту, за наслідками розгляду листа від 31.08.2017 мав надати позивачу для ознайомлення баланс та фінансові звіти за 3-й - 4-й квартали 2016 та 1-й, 2-й, 3-й квартали 2017.

Отже, враховуючи те, що відповідач не надав суду доказів того, що він повідомляв позивача про час та місце ознайомлення з документами або доказів надання позивачу запитуваних листом від 31.08.2017 документів, суд вважає вимоги позивача про зобов'язання ТОВ "Еліт-Павлівське" надати ОСОБА_1 для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1, 2 та 3 квартали 2017 року правомірними та обґрунтованими.

Вважаючи порушеним своє право, як засновника ТОВ "Еліт-Павлівське", ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом про зобов'язання ТОВ "Еліт-Павлівське" надати ОСОБА_1 для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1, 2, 3 і 4 квартали 2017 року та за 1, 2, 3 квартали 2018 року.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.01.2019 зобов'язано позивача надати суду докази направлення Товариству з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" звернень про надання для ознайомлення фінансових звітів ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1-4 квартали 2017 та 1-3 квартали 2018 (з доказами про їх отримання).

Проте, позивач вимоги ухвали суду від 15.01.2019 не виконав, запропоновану інформацію суду не надав.

В матеріалах справи знаходиться лист-звернення позивача про надання інформації від 31.08.2017, але матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, які свідчать про те, що ОСОБА_1 звертався до відповідача з вимогам надати для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 4 квартал 2017 та 1-3 квартали 2018.

У відповідності до статті 4 Господарського процесуального кодексу України, право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Юридичні особи та фізичні особи підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 Господарського кодексу України передбачено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частиною 1 ст. 16 ЦК України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Отже, юридичні особи та фізичні особи підприємці мають право звертатись до господарського суду за захистом своїх оспорюваних або порушених прав.

Під порушенням слід розуміти такий стан суб'єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника, внаслідок чого суб'єктивне право особи зменшилось або зникло як таке, порушення права пов'язане з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково.

Під захистом цивільних прав розуміється передбачений законодавством засіб, за допомогою якого може бути досягнуте припинення, запобігання, усунення порушення права, його відновлення і (або) компенсація витрат, викликаних порушенням права. Способи захисту цивільних прав та інтересів передбачені ст. 16 ЦК України.

Предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За приписами частини 1,3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (стаття 5 Господарського процесуального кодексу України).

Отже, виходячи зі змісту ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст. 20 ГК України, порушення, невизнання або оспорення суб'єктивного права є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту. При цьому, застосування певного способу судового захисту вимагає доведеності належними доказами сукупності таких умов: наявності у позивача певного суб'єктивного права (інтересу); порушення (невизнання або оспорювання) такого права (інтересу) з боку відповідача; належності обраного способу судового захисту (адекватність наявному порушенню та придатність до застосування як передбаченого законодавством). Відсутність (недоведеність) будь-якої з означених умов унеможливлює задоволення позову.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визнається право людини на доступ до правосуддя, а відповідно до статті 13 - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред'явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правовідношення. Аналогічні положення також містяться у ч. 2 ст. 19 ЦК України.

Згідно ст.ст. 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

З урахуванням вищевикладених обставин справи суд вважає, що позивач належними та допустимими доказами довів, що ОСОБА_1, як засновник ТОВ "Еліт-Павлівське" на підставі свого звернення від 31.08.2017 мав право для ознайомлення з фінансовими звітами ТОВ "Еліт-Павлівське" за 1, 2 та 3 квартали 2017 року, отже позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню як правомірні та обґрунтовані.

Проте, ОСОБА_1 не довів доказами, що звертався до відповідача із запитами надати для ознайомлення фінансові звіти ТОВ "Еліт-Павлівське" за 4 квартал 2017 та 1-3 квартали 2018. Відсутність таких доказів спростовує доводи позивача про порушення відповідачем його права, як засновника ТОВ "Еліт-Павлівське", на отримання для ознайомлення фінансової звітності ТОВ "Еліт-Павлівське" за 4 квартал 2017 та 1-3 квартали 2018, отже вимоги позивача в цій частині задоволенню не підлягають.

У відповідності до ч.2 статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в дохід бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Керуючись статтями 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

В И Р I Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" протягом п'яти днів з дня набрання рішенням законної сили надати ОСОБА_1 для ознайомлення фінансові звіти Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" за 1, 2 та 3 квартали 2017 року.

В решті позовних вимог відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" (код ЄДРПОУ 40743744; адреса: 85612, Донецька область, м.Курахове, мікрорайон Южний, будинок 17, квартира 16) на користь державного бюджету України витрати по сплаті судового збору в розмірі 881 (вісімсот вісімдесят одна) грн. 00 коп.

Рішення прийняте у нарадчій кімнаті, його вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 12 березня 2019 року.

Повний текст рішення складено та підписано 15 березня 2019 року.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ у встановленому порядку.

Рішення господарського суду Донецької області набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду в порядку, передбаченому главою 1 розділу ІV Господарського процесуального кодексу України.

Стягувач: Державна судова адміністрація України код ЄДРПОУ 26255795; адреса: вул.Липська, 18/5, м.Київ, 01601 (отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/ - 22030106; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783; банк отримувача - Казначейство України; код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача - 31211256026001; код класифікації доходів бюджету - 22030106).

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Еліт-Павлівське" (код ЄДРПОУ 40743744; адреса: 85612, Донецька область, м.Курахове, мікрорайон Южний, будинок 17, квартира 16)

Суддя Е.В. Зекунов

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80459874
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2342/18

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Рішення від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Рішення від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 19.12.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні