Рішення
від 11.03.2019 по справі 587/121/19
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/121/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2019 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Степаненка О.А. при секретарі Токаревій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми справу за позовом ОСОБА_1 до Кровненської сільської ради Сумського району Сумської області, третя особа: Сумська районна державна нотаріальна контора про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулася до суду з позовом, посилаючись на те, що 01 листопада 1992 року помер її батько-Котенко ОСОБА_2 нього відкрилася спадщина на все належне йому майно. За життя ОСОБА_3 склав заповіт, який відповідно до якого заповідав своє майно позивачці. Спадкоємцями після смерті ОСОБА_3 була позивачка та її мати - ОСОБА_4, які спадщину прийняли та оформили свої спадкові права. 03 вересня 2003 року померла ОСОБА_5 ОСОБА_2 неї відкрилася спадщина на все належне їй майно. За життя ОСОБА_5 заповіт не складала. Позивачка прийняла спадщину відповідно до вимог чинного законодавства, своєчасно звернувшись із заявою про прийняття спадщини після своєї матері. Спадщина, яку прийняла позивач складалась з житлового будинку літера А-1 з прибудовою літ. а , що знаходиться за адресою: с. Кровне, вул. Шкільна, буд.10, загальною площею 52,6 кв.м., з надвірними та господарськими будівлями, а1-Тамбур, п/г-Погріб, Б-Кухня, В,Г,Д- Сараї, Е-Навіс, Ж-Вбиральня,№1-4-Огорожі та земельну ділянку загальною площею 0,34 га цільове призначення для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та ведення особистого підсобного господарства. Позивач звернулась до Сумської районної державної нотаріальної контори з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно, яке залишилось після смерті матері. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій нотаріус Сумської РДНК ОСОБА_6, було відмовлено з наступних підстав. В свідоцтвах про право на спадщину за законом вказано, що донька померлого ОСОБА_1 успадкувала за заповітом після батька ОСОБА_3 2/6 частки майна; дружина померлого ОСОБА_4 є власницею - Ѕ частки житлового будинку, та 1/6 частки від Ѕ частки, як обов'язкова частка, що успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 Таким чином, розмір частки доньки ОСОБА_1 за заповітом в житловому будинку складає:- 5/12 часток (5/6 часток від Ѕ частки) ;розмір частки дружини ОСОБА_5І в житловому будинку складає:1/2 частка, як пережившій дружині,1/12 частка за законом, як обов'язкова частка (6/12+1/12=7/12). Однак, Сумське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації зареєструвало за ОСОБА_5 саме 1/6 частку житлового будинку, що не відповідає документу, який було подано на реєстрацію, саме тому свідоцтво про право на спадщину не було видане, за відсутності належним чином оформлених документів, що безспірно підтверджують склад спадкового майна. У зв'язку з тим, що у органів реєстрації права власності на нерухоме майно, яке діяло на час подання документів на реєстрацію на даний час не має повноважень щодо реєстрації права власності або внесення змін чи виправлення допущених помилок, а власник на ім'я якого видане свідоцтво право на спадщину за законом помер - спадкодавець ОСОБА_5, у позивача відсутня можливість отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальному порядку. Посилаючись на вказані обставини просила, визнати за нею право власності на житловий будинок в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

В судове засідання позивачка не з явилася, від її представника надійшла заява з проханням слухати справу у її відсутність, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник Кровненської сільської ради Сумського району Сумської області в судове засідання не з явився, від них надійшли заяви з проханням слухати справу у його відсутність, проти позову не заперечували.

Представник Сумської районної державної нотаріальної контори в судове засідання не з явився, від них надійшли заяви з проханням слухати справу у його відсутність.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено - і не оспорюється сторонами, -що ОСОБА_3 є батьком позивачки.

01 листопада 1992 року помер ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть.( арк.с.13)

ОСОБА_2 його смерті відкрилася спадщина на все належне йому майно.

За життя ОСОБА_3 склав заповіт, відповідно до якого заповідав своє майно доньці - ОСОБА_1

Спадкоємцями після смерті ОСОБА_3 є позивачка та її мати - ОСОБА_4, які спадщину прийняли та оформили свої спадкові права, що підтверджується свідоцтвами про право на спадщину( арк..с.10,12).

03 вересня 2003 року померла ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про смерть( арк.с. 14)

ОСОБА_2 неї відкрилася спадщина на все належне їй майно. За життя ОСОБА_5 заповіт не складала.

Позивачка прийняла, своєчасно звернувшись із заявою про прийняття спадщини після своєї матері, що підтверджується копією спадкової справи(арк.с.30-50).

До спадкового майна входить житловий будинок літера А-1 з прибудовою літ. а , що знаходиться за адресою: с. Кровне, вул. Шкільна, буд.10, загальною площею 52,6 кв.м., з надвірними та господарськими будівлями, а1-Тамбур, п/г-Погріб, Б-Кухня, В,Г,Д- Сараї, Е-Навіс, Ж-Вбиральня,№1-4-Огорожі, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом №1314 від 24.06.1994 року, свідоцтвом про право на спадщину за законом на обов'язкову долю №1316 від 24.06.1994 року, свідоцтвом про право власності на будинок №1318 від 24.06.1994 року ( арк.с.10-12)

Позивач звернулась до Сумської районної державної нотаріальної контори з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно, яке залишилось після смерті матері. При зверненні до нотаріуса було надано наступні документи:

- Свідоцтво про право власності на Ѕ частку житлового будинку, видане Державним нотаріусом Сумської РДНК 24.06.1994р. за р.№1318;

- Свідоцтво про право на спадщину за законом на обов'язкову частку на 1/6 частку від Ѕ частки житлового будинку, видане Державним нотаріусом Сумської РДНК 24.06.1994р. за р.№1316;

- Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 2/6 частки, видане Державним нотаріусом Сумської РДНК 24.06.1994р. за р.№1314.

Постановою №2854/02-31 20.12.2018 року про відмову у вчиненні нотаріальних дій нотаріус Сумської РДНК ОСОБА_6, було відмовлено з наступних підстав.(ар.с.21)

В зазначених свідоцтвах про право на спадщину за законом вказано, що донька померлого ОСОБА_1 успадкувала за заповітом після батька ОСОБА_7 2/6 частки майна; дружина померлого ОСОБА_4 є власницею - Ѕ частки житлового будинку, та 1/6 частки від Ѕ частки, як обов'язкова частка, що успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_3

Таким чином, розмір частки доньки ОСОБА_1 за заповітом в житловому будинку складає:- 5/12 часток (5/6 часток від Ѕ частки) ; розмір частки дружини ОСОБА_5І в житловому будинку складає:1/2 частка, як пережившій дружині ,1/12 частка за законом, як обов'язкова частка (6/12+1/12=7/12).

Однак, Сумське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації зареєструвало за ОСОБА_5 саме 1/6 частку житлового будинку, що не відповідає документу, який було подано на реєстрацію, саме тому свідоцтво про право на спадщину не було видане, за відсутності належним чином оформлених документів, що безспірно підтверджують склад спадкового майна.

У зв'язку з тим, що у органів реєстрації права власності на нерухоме майно, яке діяло на час подання документів на реєстрацію на даний час не має повноважень щодо реєстрації права власності або внесення змін чи виправлення допущених помилок, а власник на ім'я якого видане свідоцтво право на спадщину за законом помер - спадкодавець ОСОБА_5 у позивача відсутня можливість отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальному порядку.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 16 ЦК України , кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею ч.1 ст.5 ЦПК України визначено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 12 , 81 , 82 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини, визнанні сторонами, не підлягають доказуванню.

За змістом ст.392 Цивільного Кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 263, 264, 265 ЦПК України, ст. 344, 1268, 1270 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Визнати за ОСОБА_1, мешканкою АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1, право власності на житловий будинок літера А-1 з прибудовою літ. а , тамбуром а1 загальною площею 52,6 кв.м. житловою площею 40,8 кв.м. з надвірними та господарськими будівлями, погріб літ. п/г , кухня літ. Б , сарай літ. В , сарай літ. Г , сарай літ. Д , навіс літ. Е , вбиральня літ. Ж , огорожі №1-4, що знаходиться за адресою: с. Кровне, вул. Шкільна, буд.10, Сумського району Сумської області, після смерті ОСОБА_5, яка померла 03 вересня 2003 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду через Сумський районний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя

СудСумський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80463127
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —587/121/19

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні