Рішення
від 13.03.2019 по справі 288/241/19
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/241/19

Провадження № 2/288/259/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2019 року смт Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

з участю секретаря судового засідання - Франчук Ю.О.,

позивача - ОСОБА_1,

представника третьої особи - Запольського М.Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Кам янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 (далі - відповідач), третя особа: Орган опіки та піклування Кам янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна, в якій вказує, що його дочка - ОСОБА_4 перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 з 05 грудня 2008 року по 14 травня 2010 року.

За час перебування в шлюбі у них з відповідачем народилася дочка - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

14 травня 2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Попільнянського районного управління юстиції Житомирської області було зареєстровано розірвання шлюбу між ОСОБА_4 та ОСОБА_3.

Після розірвання шлюбу дочка з його онукою - ОСОБА_5 проживали разом з ним.

ІНФОРМАЦІЯ_7 року його дочка ОСОБА_4 померла.

На даний час його малолітня онука проживає разом з ним та перебуває на його утриманні.

Відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дочки, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечує належним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, не створює умов для отримання нею освіти.

Після смерті матері - ОСОБА_4, відповідач не виявив бажання забрати дочку у свою сім'ю, утримувати її та піклуватися про неї, він не вітає дочку на день народження, не прагне спілкування з нею, не цікавиться її навчанням та вихованням, не відвідує батьківські збори,

Органом опіки та піклування Кам'янської сільської ради неодноразово з відповідачем проводились профілактичні заходи (бесіди) щодо виконання ним належного виховання та утримання дочки. Проведення заходів не вплинуло на поведінку відповідача, його ставлення до своїх батьківських обов'язків та до дитини не змінилося.

Рішенням Попільнянського районного суду Житомирської області від 11 травня 2010 року на користь ОСОБА_4 на утримання ОСОБА_5 з відповідача було стягнуто аліменти. Станом на дату подачі позову заборгованість відповідача по сплаті аліментів становить 69932.72 гривні, що також свідчить про те, що відповідач свідомо ухиляється від утримання дочки.

Наведені факти, можна розцінювати як ухилення відповідача від виховання дочки, свідомого нехтування ним своїми обов'язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення до своїх батьківських обов'язків. Така поведінка відповідача на думку позивача, принижує гідність дитини, а наявність людини, яка юридично має права батька, але фактично залишається чужою людиною, може в подальшому привести до негативних наслідків у житті дочки як з моральної, так і з правової точки зору.

Враховуючи наведені обставини та інтереси дитини органом опіки та піклування Кам'янської сільської ради 21 грудня 2018 року надано Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3.

Позивач по справі - ОСОБА_1 має бажання бути опікуном над своєю онукою, має можливість матеріально утримувати її, оскільки офіційно працює та отримує заробітну плату. Стан його здоров'я також дозволяє виконувати обов'язки опікуна над малолітньою онукою. Він не перебуває на обліку у психоневрологічному та наркологічному кабінетах Попільнянської центральної районної лікарні, не вживає алкогольні напої, до кримінальної відповідальності не притягувався, судимості не має, позитивно характеризується за місцем роботи.

Разом зі своєю сім'єю, позивач проживає в житловому будинку, який належить на праві власності його дружині - ОСОБА_6 на підставі договору дарування.

В житловому будинку онука - ОСОБА_5 має окрему кімнату для проживання, навчання та відпочинку, їй створені всі необхідні умови для проживання.

Позивач просить, позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 батьківських прав по відношенню до його малолітньої дочки - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1;

- встановити опіку над малолітньою - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1;

- призначити його, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер - НОМЕР_2, опікуном над малолітньою - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити та долучив до матеріалів справи висновок про можливість виконання ним обов'язків опікуна.

Відповідач в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги в порядку статті 206 ЦПК України визнає в повному обсязі та не заперечує проти їх задоволення. Наслідки визнання позову йому відомі та зрозумілі.

Представник третьої особи орган опіки та піклування Кам'янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області в судовому засіданні проти позову не заперечував, просив його задовольнити.

Відповідно до частини третьої статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, вислухавши позивача та представника третьої особи, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню із наступних підстав.

Принцип захисту судом порушеного права особи будується при встановленні порушення такого права. Так, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1 ст. 15 ЦК України ).

Правом звернення до суду за захистом наділена особа, права якої порушені, невизнані або оспорені.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до статті 16 ЦК України особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового права або майнового права та інтересу у визначені цією статтею способи. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Як вбачається з свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 виданого Кам'янською сільською радою Попільнянського району Житомирської області, актовий запис № 4, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, її батьками вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

14 травня 2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Попільнянського районного управління юстиції Житомирської області було зареєстровано розірвання шлюбу між ОСОБА_4 та ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3, виданого виконавчим комітетом Кам'янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області, актовий запис № 12, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 року.

Відповідно до розрахунку заборгованості зі сплати аліментів від 12 лютого 2019 року № 259, Попільнянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, ОСОБА_3 має заборгованість зі сплати аліментів за виконавчим документом № 2-283 виданим 11 травня 20101 року, яка станом на 01 лютого 2019 року складає 69932 гривні 72 копійки.

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, навчається в 4 класі. Вихованням дитини займалась мама, нині покійна ОСОБА_4 та вітчим ОСОБА_7. Рідний батько ОСОБА_3 жодного разу не цікавився навчанням та вихованням дочки ОСОБА_8, не відвідував батьківські збори, не телефонував класному керівнику чи директору. Наведене встановлено з акту по Кам'янській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів від 13 грудня 2018 року.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Кам'янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області від 21 грудня 2018 року, з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини, на підставі висновку органу опіки та піклування вважає доцільним підняти клопотання про позбавлення батьківських прав батька ОСОБА_3 відносно його малолітньої дочки ОСОБА_5.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, проживає і зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5 Б, Попільнянського району Житомирської області. На даний час працює офіційно в ДП Попільнянське лісове господарство та займає посаду машиніст крана (кранівник), його дохід за період з 01.06.2018 по 30.11.2018 склав 50088 гривень 08 копійок. За період роботи зарекомендував себе з позитивної сторони, як дисциплінований, наполегливий, ініціативний працівник. Має високе почуття відповідальності. Користується повагою і авторитетом в колективі. Одружений, та проживає разом з дружиною ОСОБА_6, сином ОСОБА_9 та онукою ОСОБА_5, в житловому будинку, який належить на праві власності його дружині на підставі договору дарування посвідченого державним нотаріусом Попільнянської державної нотаріальної контори Житомирської області 24 січня 2004 року. Житловий будинок в якому проживає сім'я має загальну площу 108,2 м. кв., житлова площа складає 52,3 м. кв. Будинок має газове опалення, електричне освітлення та централізоване водопостачання. У домогосподарстві є господарська будівля де утримуються домашня птиця та худоба. А також погріб в якому зберігаються овочі та заготовки на зимовий період. У житловому будинку санітарний стан задовільний, є всі умови для проживання. В будинку ОСОБА_5 має окрему кімнату для проживання, навчання та відпочинку. В родині ОСОБА_10 є всі умови для проживання та виховання малолітньої дитини ОСОБА_5. До кримінальної відповідальності ОСОБА_1 не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. На обліку нарколога та психіатра не перебуває. Наведені обставини підтверджуються характеристикою ДП Попільнянське лісове господарство , довідками Попільнянської ЦРЛ від 07 грудня 2018 року, повідомленням Міністерства внутрішніх справ України серії ААА №0529352 станом на 26 грудня 2018 року, довідкою ДП Попільнянське лісове господарство від 10 грудня 2018 року № 88, актом обстеження умов проживання сім'ї від 20 грудня 2018 року Кам'янської сільської ради, договором дарування від 24 січня 2004 року.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 мають задовільний фізичний стан здоров'я, що підтверджується висновками про стан здоров'я від 12 грудня 2018 року № 1534-1535 Попільнянської ЦРЛ.

Відповідно до висновку про можливість ОСОБА_1 виконувати обов'язки опікуна від 15 лютого 2019 року № 1/19/03-14 служби у справах дітей Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області, ОСОБА_1 може бути опікуном над малолітньою онукою ОСОБА_5.

Відповідно до п. 15 Постанови Пленуму ВС України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" зазначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу і допускається лише при наявності вини в діях батьків і належить до обов'язкових умов позбавлення батьківських прав.

Згідно приписів статті 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Приписами частини другої статті 166 СК України встановлено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Згідно пункту 2 частини першої статті 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками (п.16 Постанови пленуму Верховного суду України N 3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав ).

Згідно приписів частини другої статті 150 та частини другої статті 157 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про охорону дитинства" предметом основної турботи та основним обов'язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Крім того, статтею 12 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно статей 9, 18 Конвенції Про права дитини , ратифікованої Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1991 року, № 780-Х11, батьки несуть основну відповідальність за виховання дітей. Найважливіший обов'язок матері і батька це обов'язок виховувати, ростити дитину; батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечити здобуття повної загальної освіти, держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

За загальним правилом позбавлення батьківських прав спрямоване насамперед на захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей та є засобом стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов'язків. Позбавлення батьківських прав є самим крайнім заходом впливу стосовно відповідача, але він свідомо ухиляється від виконання своїх обов'язків: не піклується про фізичний і духовний розвиток дочки, не забезпечує її належними умовами для навчання, підготовки до самостійного життя, зокрема не бере участі у забезпеченні дочки необхідного харчування, медичного догляду, лікування.

Згідно приписів статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову, а саме позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав по відношенню до його дитини.

Згідно положень частини першої статті 3 Конвенції про права дитини, частини сьомої, восьмої статті 7 СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей і, тим більше, при захисті одного із основних прав дитини - права на утримання, яке кореспондується з конституційним обов'язком батьків утримувати дітей до їх повноліття.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону дитинства" , кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх заміняють, несуть відповідальність за створення необхідних умов для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Згідно частини третьої статті 243 СК України опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України .

Опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника (ст. 62 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 60 ЦК України, суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Частинами 2, 3, 4 статті 63 ЦК України передбачено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Згідно частини першої, третьої, четвертої статті 67 ЦК України, опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов'язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

До цього слід додати, що призначення піклувальника чи опікуна віднесено цивільним законодавством до повноважень суду лише при розгляді справ про обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, а також при розгляді інших цивільних справ, якщо стало відомо, що дитина залишилася без батьківського піклування (при розгляді судом справи про позбавлення батьківських прав тощо). Лише за таких умов суд встановлює опіку чи піклування та призначає за поданням органу опіки та піклування опікуна чи піклувальника.

Згідно положень статті 258 СК України, баба і дід мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних внуків до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

Відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає, що позовні вимоги щодо встановлення опіки та призначення опікуна над ОСОБА_5 підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ; Конвенцією Про права дитини ; Законом України Про охорону дитинства ; статтями 150, 157, 164, 165, 166, 243, 258 СК України, статтею 60, 63 ЦК України, статтями 4, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 141, 200, 206, 211, 223, 247, 258, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України; суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Кам янської сільської ради Попільнянського району Житомирської області про позбавлення батьківських прав та призначення опікуна -задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, батьківських прав по відношенню до його малолітньої дочки - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Встановити опіку над малолітньою - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер - НОМЕР_2, опікуном над малолітньою - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ідентифікаційний номер - НОМЕР_2, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, 768 гривень 40 копійок сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

СудПопільнянський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено17.03.2019
Номер документу80474332
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —288/241/19

Рішення від 13.03.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Рішення від 13.03.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні